0

Amsterdam – Liesbeth is een fashionista in hart en nieren. Schoenenverslaafd, kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor Elle en verblijdt vanaf nu I Love Fashion News met een wekelijkse blog!

Vorige week was ik aanwezig bij de Cold Method show. Na afloop raakte ik in gesprek met Thijs Goos, oprichter van website Fashiolista, jullie vast wel bekend. (If not, gaat allen snel kijken) Hij opereert als ‘mannelijke man’ in een wereld vol modebewuste vrouwen en verdient er zelfs zijn brood mee. Binnenkort ‘moet’ hij naar New York voor de Fashion Week en ja, wat moet je dan in godsnaam aan? Als je als man een beetje hip voor de dag wil komen maar daar wel je eigen sekse bij in acht wil houden, kan je daar nog een hele kluif aan hebben. Vrouwen hebben ontelbaar veel modebladen en modesites waar ze bakken vol inspiratie kunnen opdoen, maar de man heeft een veel beperktere keuze. Bovendien wordt het al snel als ‘gay’ afgedaan wanneer je als man een bovengemiddelde interesse in mode hebt. Het is iets wat me al een tijdje interesseert; de Man en de Mode. Want je wil toch dat de man die naast je loopt een beetje knap in de kleren is gestoken, maar je wil weer niet dat hij langer voor de spiegel staat dan jij. Ingewikkeld dus.

“Ze zagen eruit alsof de hipheid gewoon in hun lijf zit”

Een paar dagen na de show van Cold Method show ging ik naar de persborrel ter ere van het tienjarig bestaan van Freshcotton, een webshop speciaal voor mannenmode. De kleding die ze verkopen is stoer, street en ‘mannelijk’, geen strakke overhemden, gelikte colberts of andere toestanden. Die borrel liep dan ook over van effortless hip manvolk; veel baggy jeans, houthakkers overhemden, nonchalante mutsen en petten, shirts met goede print, sneakers en Vans en een paar-dagen-niet-geschoren-gezicht. Allemaal zagen ze eruit alsof ze zonder een seconde nadenken in hun kleren waren geschoten, alsof de hipheid gewoon in hun lijf zit. Dit stemde mij hoopvol, het kan dus wel.

“Het -lange- haar diende voorzien te zijn van een halve pot gel en…”

Maar daarna ging het mis. Samen met Esmée trotseerde ik diezelfde avond een zogenaamd Hip Feest in de Odeon. Het leek wel alsof er een speciale mannendresscode was; strak gestreken wit overhemd met rechtopstaande kraag, zwart colbert, blinkende manchetknopen, spijkerbroek, lederen of suède schoenen met puntneus en als het even kan gespen aan de zijkant. Het –lange- haar diende voorzien te zijn van een halve pot gel en vervolgens strak naar achter getrokken te worden. Of, wat ook mocht, een middenscheiding met licht krullende mat. Ik kan je vertellen, het was nogal een cultuurshock na de mannen bij Freshcotton. De hele avond was totaal hysterisch (er kwamen zelfs strippers aan te pas), maar vooral die uniforme kledij van de aanwezige heerschappen heeft me verbaasd.

“Een beetje zichzelf respecterend stylist gaat de deur niet uit zonder minstens één excentrieke gadget in de outfit”

Eenmaal bekomen van de schrik -en de kater- pikte ik op zondag nog even een dagje Fashion Week mee met onder andere de (fan-tas-tische) show van Jan Boelo en hier trof ik weer een geheel ander genre aan. Geen gladde types en vooral veel paradijsvogels die mode ademen en eigenlijk overal wel mee wegkomen. Maar hier waren dan ook vooral mannen die linksom of rechtsom met mode werken en een beetje zichzelf respecterend stylist bijvoorbeeld gaat de deur niet uit zonder minstens één excentrieke gadget in de outfit.

“Geven jullie het aan de mannen door dames?”

Goed, het was dus een week van extremen. Maar lieve mannen, (lezen jullie mee? Lieve dames, geven jullie het anders even door?) het is niet erg om een beetje meer moeite te doen voor de kledij. Dat is helemaal niet ‘gay’, en dat vinden wij vrouwen alleen maar leuk. Pas wel op met potten gel en te gladde overhemden, al is daar waarschijnlijk ook weer een publiek voor. En mochten jullie nou toch nog wat inspiratie willen opdoen, sites als streetfsn.blogspot.com of jakandjill.com maken prachtige foto’s van – onder andere – stijlvolle mannen van allerlei pluimage. Dames, voor jullie ook errrrg leuk. (Lees: veel mannelijk – en vrouwelijk- schoon) Voor nu, ik verheug me vast op de resultaten, bring it on!

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties