0

Amsterdam - Liesbeth is dol op mooie kleren en heeft een speciale liefde voor schoenen. Kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor ELLE en verblijdt ons elke zondag met een blog!

Laat ik er maar geen doekjes om winden en meteen met de billen bloot gaan; dat hele EK kan me echt totaal gestolen worden. Shock en horror insert uw verontwaardiging *hier*, maar toch is het zo. Ik heb jarenlang geroepen dat ik voetbal alleen leuk vind als oranje speelt, maar nu ben ik eindelijk volledig gestopt met doen alsof het me interesseert.

“Dat hele EK kan me echt totaal gestolen worden.”

Met het WK een paar jaar geleden ging ik nog wel braaf mee met vrienden naar de kroeg om De Wedstrijd te kijken. Maar hemel wat voelde ik me daar misplaatst. Terwijl iedereen uit volle borst OOOOOEEEEE en AAAHHHH riep stond ik daar vreselijk onhandig mee te playbacken want jongens jongens wat is het een spannende wedstrijd he, nou inderdaad! Ik ben zo’n type dat na de rust zich minuten lang kan afvragen of ze wel doorhebben dat ze op het verkeerde doel schieten. En ik ben ook zo’n type dat voor het verkeerde team juicht (lees: playbackt) omdat ik niet meer weet welk shirtje bij welk team hoort. Alle clichés van vrouwen en geen verstand van voetbal hebben – ze zijn op m’n lijf geschreven.

Nu ken ik wel meer mensen die zeggen dat ze voetbal alleen leuk vinden als oranje speelt, waaronder ook mannen trouwens (ja jij), maar ik snap dat nooit zo goed. Het is toch hetzelfde spel? Met min of meer dezelfde spelers? Waarom is het dan wel leuk als oranje speelt? Dat hele ‘wij’ als het over ‘zij’ gaat stoort me trouwens ook mateloos. ‘We’ gaan winnen. ‘We’ zijn in topvorm. ‘We’ zitten gewoon op de bank, vriend, de bank in je eigen woonkamer that is. En ‘we’ zouden direct bezwijken als ‘we’ 90 minuten lang over een veld zouden moeten rennen.

“Dat hele ‘wij’ als het over ‘zij’ gaat stoort me trouwens ook mateloos.”

Ik heb de afgelopen twee wedstrijden niet gekeken (nee echt niet) maar heb na de wedstrijd tegen Duitsland voor de grap wel even de nabeschouwing bekeken. Dan krijg je dus van die interviews met mensen op straat, die dingen zeggen als “Wat er mis ging? Ze wonnen geen duels en ze zaten niet op de bal.” Of “Ik had sowieso Robben op links gezet, Huntelaar in de spits en dan Van Persie erachter.” Van die totáál nietszeggende vox populi met mensen die van niets weten, maar die het bij verlies opeens allemaal veul beter weten dan mensen die er wel echt iets van weten.

Maar wat me vooral verbaast is het optimisme waarmee men naar zo’n wedstrijd als bijvoorbeeld tegen Duitsland uitkijkt. Het doet nog wel het meest denken aan de naïviteit van al die mensen die denken dat Nederland serieus kans maakt om het Eurovisie Songfestival te winnen. Zelfs na de ‘enorme’ nederlaag tegen onze oosterburen was #hetkannog binnen no time trending topic op Twitter. En dat was dan ook de meest gehoorde kreet de afgelopen dagen, “het kan nog”.

“Maar wat me vooral verbaast is het optimisme waarmee men naar zo’n wedstrijd als bijvoorbeeld tegen Duitsland uitkijkt.”

De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik dát aspect dan wel weer mooi vind. Ik hoorde jullie al denken “Jezus Liesbeth hou eens op met azijnpissen en wees wat optimistischer”, en jullie hebben ook absoluut gelijk. Nu ben ik van nature vrij cynisch maar echt waar, ik heb bewondering voor dat massale ‘het kan nog’ gevoel. De manier waarop heel het land ‘vol achter oranje staat’ kan ik alleen maar waarderen en respecteren. Vanavond moet er weer gespeeld worden en al is de kans op winst nihil, tout Nederland staat weer in zijn brulshirt of haar Bavaria-jurkje te gillen en te juichen voor de tv. En laat ik dan hierbij beloven dat als straf voor mijn negativiteit ik mezelf zal dwingen die hele wedstrijd te kijken. En als ‘we’ (ik oefen vast) dan toch winnen vanavond, mogen jullie de rest van de week maand jaar “I told you so” tegen me roepen. Of nee, ‘we’ told you so, natuurlijk. Jongens, prettige wedstrijd!

See you next week, L.

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties