0

Amsterdam – Afgelopen dinsdag werd de een-na-laatste aflevering van het hysterische programma ‘Barbies Bruiloft’ uitgezonden op RTL5. Maar liefst 874.000 mensen zagen hoe Barbie en haar anabooltje elkaar het jawoord gaven. Eén van die 874.000 mensen was ik.

Het is misschien een beetje gênant, maar ik heb echt de hele uitzending gekeken en er potdorie nog van genoten ook. Van het geschreeuw en gescheld tussen het bruidspaar, de foeilelijke trouwjurk van Barbie, de krankzinnige plastic koets waarin ze zichzelf liet vervoeren en de over de top ordinaire vrienden en familie die juichend, huilend en rokend de plechtigheid bijwoonden. Ik zal jullie vertellen, ik geniet echt intens van dit soort televisie.

‘En dan het liefst in het weekend met een flinke kater op de bank alle aflevering achter elkaar.’

En niet alleen Barbies Bruiloft kan me bekoren. Ook het zo goed als geflopte Shopping Queens vind ik heerlijk. En dan het liefst in het weekend met een flinke kater op de bank alle aflevering achter elkaar. Of The Face, ook door vrijwel iedereen uitgekotst maar oh wat kan ik daar van genieten. Zo kan ik nog wel even doorgaan, The Bachelor (Amerikaanse versie), Million Dollar Matchmaker (ik hóú van Patty Stranger), Wie Kiest Tatjana, Hotter Than My Daughter (uitgesproken als ‘hotter den mai dotter’) en mijn huidige favoriet is Nederlandse Hollywood Vrouwen.

Ik weet niet of jullie de Nederlandse Hollywood Vrouwen wel eens gezien hebben, maar ik kan het je alleen maar aanraden. Prinses Inge bijvoorbeeld is totaal gestoord en al haar uitspraken wil ik op een tegeltje aan de muur. Conchita dan, zij is de belichaming van alles wat er mis is met Hollywood. Ze heeft een man die er nooit is, “lekker rustig wel”, en een carrière die zich vooral in het verleden afspeelt in plaats van in het heden. Desondanks heeft ze 2 nanny’s, een schoonmaker, huishoudster, kok, personal assistent, personal dresser (iemand die elke ochtend een setje kleding voor haar uitkiest uit haar eigen kast. Seriously.) en al deze mensen zijn elke dag voor haar aan het werk omdat ze het zelf natuurlijk veel te druk heeft met, tja, dat weet eigenlijk niemand.

‘Er is dus een heel stel programmabazen dat er brood in ziet om deze figuren primetime op de buis te zetten.’

Hoe dan ook, de reden dat ik deze wansmaak wat betreft televisie met jullie durf te delen is omdat ik weet dat ik hier niet alleen in sta. Hell, honderdduizenden mensen waren afgelopen dinsdag dus ook voor de tv te vinden. Bovendien, al die malle types als Britt, Sterretje en Ymke krijgen een eigen tv-programma dat precies nergens over gaat. Er is dus een heel stel programmabazen dat er brood in ziet om deze figuren primetime op de buis te zetten omdat ook zij weten dat er allemaal mensen zijn zoals ik die een potje leedvermaak niet kunnen versmaden.
Want dat is wat het volgens mij is. Leedvermaak. Waar vroeger een circus met misvormden en gekken het land door reed zetten we ze nu gewoon op de televisie. Nee nee je hoort mij heus niet zeggen dat alle hiervoor genoemde mensen gek en misvormd zijn (of naja, een beetje gek zijn ze natuurlijk wel) maar jullie snappen de overeenkomst. Zo’n Britt bijvoorbeeld is alleen maar beroemd om het beroemd zijn, en die faam heeft ze verworven door de totale derrie die uit haar mond komt.

‘Naast C-programma’s gaat dit ook op voor C-films, met veel high school en cheerleaders graag.’

Het is volgens mij ook zo leuk, excuus, ík vind het volgens mij ook zo leuk, omdat het eigenlijk pure cult is. En kitsch, dat is het ook. Net als die hele lelijke oude lamp van je overgrootmoeder, zó lelijk, dat ‘ie opeens weer mooi is. Naast C-programma’s gaat dit ook op voor C-films, met veel high school en cheerleaders graag. En een quarterback. En een prins! Met als toetje eeuwige liefde natuurlijk. Een vriendin noemde dit alles ‘C-ism’. Niets realisme of futurisme, neen, de leukste tv en films vallen binnen de stroming c-ism. Dus, samenvattend, lang leve het C-ism! Lang leve Barbie! En daar schaam ik me heus niet voor. (Maar misschien toch een klein beetje.)

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties