0

Amsterdam – We doen het allemaal, ons verontschuldigen. Waneer we door roodlicht fietsen, bijna in onze onoplettendheid iemand van zijn sokken rijden, of wanneer we bellend tegen iemand aanlopen. Terecht, want dat is je eigen schuld, dus daar hoor je jezelf voor te verontschuldigen.

Wat mij echter afgelopen week is opgevallen is dat vooral vrouwen zich voor bijna alles verontschuldigen. Zo stond ik bij de paskamers van een modezaak op de Willemsparkweg (die overigens weg gaat!). Een jonge moeder was bijna klaar in de paskamer en verontschuldigde zich tegenover mij, omdat zij het paskokje even bezet hield. Erg beleefd, viel me direct al op. Niet nodig maar wel heerlijk verfrissend, daar hou ik van. Vervolgens kwam het winkelmeisje met een shirtje voor de dame, dit keer in de goede maat. Weer zei de dame “sorry” tegen me, omdat ze nog een kledingstuk ging passen. Geeft niet, zei ik nog. Doe lekker, daar zijn die verrekte paskamers voor!

Ik maakte me nergens druk om, keek nog even rustig naar de prachtige collectie., om mijn wish-list gelijk te verdubbelen. Vervolgens begon het schattige dochtertje van de dame een beetje te jammeren in d’r kinderwagen. Het meisje liet op heel bescheiden wijze merken dat mama nu moest opschieten. Dat deed het meisje door “maaaama, maaaama” te zingen, wel 10 keer achter elkaar. Ik snap best, voor de moeder is dat wellicht irritant, maar het was zo’n schattige manier van aandacht trekken , dat niemand er last van had. De Dame/moeder verontschuldigde zich toch maar even extra (had ze nog niet gedaan) voor de zekerheid, en volgde meteen met nog een “Sorry, mevrouw (tegen het winkelmeisje) heeft u misschien een maatje kleiner voor me? Ja sorry, de mouwen zijn anders zo lang…”. mmmm ik begon ondertussen haar “Sorry’s” te tellen.
Het winkelmeisje die in het begin erg vriendelijk, beleefd en behulpzaam deed, leek de “sorry’s” ook opgemerkt te hebben. Nu heb ik met eigen ogen gezien wat een onnodige “sorry” kan uitlokken. Doordat je zelf namelijk zo de nadruk legt op iets dat absoluut irrelevant is, niet erg en zeker geen excuus nodig heeft… je maakt het allen maar erger, dus excuseer je daar dan ook niet voor. De gene tegenover wie jij je excuseert, kan dat als bevestiging ervaren dat je hen onrecht aandoet. Tja, vriendin K heeft me dit al jaren geleden proberen duidelijk te maken. I know, stront in m’n oren. Maar beter laat dan nooit, K, ik ben het met je eens. Kappen met sorry zeggen. Hoezo, sorry seems to be the hardest word? Schrappen uit mijn vocabulaire. Okay niet helemaal… sorry!

Love

Anique

Volg Anique ook op Twitter
!

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties