0

Amsterdam – Liesbeth is een fashionista in hart en nieren. Schoenenverslaafd, kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor Elle en verblijdt elke zondag I Love Fashion News met een wekelijkse blog!

Sommigen van jullie zullen het al gezien hebben, of gelezen op Twitter; afgelopen maandag verscheen ik opeens anderhalf uur op tv. Dat kwam als volgt. Eind vorig jaar belde Renate Dorrestein, mijn ‘nep-tante’, mij op met de vraag of ik samen met haar wilde meedoen aan ‘De avond van het boek’, de literaire quiz die tijdens de Boekenweek traditiegetrouw op de vooravond van het Boekenbal wordt uitgezonden. Had ik het vorige week over Peggy tegen wie ik geen nee kan zeggen, Renate is er nog zo een.

De reden dat ze mij vroeg is vanwege het thema van deze Boekenweek; ‘Vriendschap en andere ongemakken’. Renate en ik hebben een bijzondere band, aangezien zij de beste vriendin was van mijn overleden moeder. Nu houdt ze, zoals ze dat zelf zegt, “een oogje in het zeil”. Hoe dan ook, wij zouden samen een team vormen en in de uitzending het opnemen tegen drie andere vriendenparen. Te weten, Renske de Greef & Hanna Bervoets, Jan Siebelink & P.F. Thomése en Ernest van der Kwast & Daan van der Valk.

“Een heel belangrijk tentamen, dat voor het gemak ook nog eens even op landelijke televisie wordt uitgezonden.”

Vorige week vrijdag waren de opnames en in de voorafgaande weken heb ik extra goed het literaire nieuws in de gaten gehouden en nog eens even in het geheugen gegraven naar wat ik ook al weer allemaal geleerd heb bij mijn studie Nederlands. In de taxi op weg naar de studio voelt het alsof ik onderweg ben naar een tentamen. Een heel belangrijk tentamen, dat voor het gemak ook nog eens even op landelijke televisie wordt uitgezonden. Inmiddels vraag ik me af waarom ik hier in vredesnaam ja tegen heb gezegd. Goddank zit Renate naast me.

Vanzelfsprekend werd ik die ochtend wakker met de allergrootste pukkel op m’n onderlip mogelijk en ik probeer de visagist ervan te overtuigen dat er MEEEEER foundation op de plek des onheil moet. “Kind je ziet er echt niets van”, zei ze, terwijl het toch echt voelde alsof er een vrachtwagen zich door mijn lip aan het boren was. Om 20:00 beginnen de opnames. Het is vreemd hoe iets waar je je al maanden druk over maakt dan opeens bezig is. Sterker nog, hoe iets waar je je al maanden druk over maakt na 2 uur opeens voorbij is. Na afloop gooien Renate en ik ons op de bar en het rookbalkon. We hebben het overleefd.

Ik had bijna niemand verteld dat ik mee ging doen aan het programma. Een select groepje wist er wel van maar ook zij wisten niet wanneer het uitgezonden ging worden. Dat wilde ik pas ná de opnames vertellen, als ik wist dat ik mezelf niet totaal voor lul had gezet. Of als dat wel was gebeurd, en ik ze de uitnodiging voor mijn afscheidsfeestje zou sturen in verband met mijn emigratie naar, noem eens een ver land, Mongolië.

De uitzending was maandagavond en aangezien ik zelf niet durfde te kijken verstopte ik me samen met een vriendin in Artis, waar een veiling was van Lacoste & Christie’s. Rond 20:30 begint mijn telefoon onophoudelijk te pruttelen dat er iets gaande is. Met een half  oog lees ik de reacties, waaronder een bericht van een vriend: “wat is die vlek op je gezicht?”. “ZIE JE WEL DAT JE DIE PUKKEL ZIET” brul ik tegen m’n vriendin. Verder meldt iemand zich op twitter als #fanboy, is mijn vader vooral heel tevreden dat ‘zijn naam’ steeds in beeld staat en nog tal van andere leuke en lieve reacties.

“Met handen voor de ogen, alsof ik naar een mix van The Exorcist en The Shining ga kijken.”

Pas de volgende ochtend durf ik het aan. Met handen voor de ogen, alsof ik naar een mix van The Exorcist en The Shining ga kijken. Maar weet je, eigenlijk valt het reuze mee. Sterker nog, eigenlijk is het best leuk. En die pukkel? Niets van te zien. Ze zeggen dat als je iets eng vindt, je er juist de confrontatie mee aan moet gaan. Als dat waar is heb ik vorige week met fotoshoot en dit avontuur goede zaken verricht wat betreft mijn camera-angsten. Wat dierbare vriendschappen en een gebrek aan talent voor nee-zeggen je al niet allemaal kunnen brengen zullen we maar zeggen.

PS: Benieuwd naar het programma? De uitzending is hier terug te kijken

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties