0

EdwinAmsterdam – Afgelopen zaterdag werd Amsterdam International Fashionweek “onofficieel” afgetrapt door de modeshow van Edwin Oudshoorn. Nadat hij vorig jaar een prachtige presentatie van zijn collectie in een kerk midden op de Amsterdamse Wallen had neergezet, was ik erg benieuwd wat het dit jaar weer zou zijn. De show werd aangekondigd als een neo-eclectisch sprookje waar we allemaal in mee konden reizen. Wat dus betekende dat we buiten Amsterdam moesten zijn. Het is heel gedurfd om het mode publiek van fashion week Amsterdam uit te krijgen, maar het is goed gelukt.

Vanaf Amsterdam Centraal werden we netjes vervoerd naar het prachtige station van Haarlem. Midden op het perron vond de modeshow plaats. We werden mee terug in de tijd genomen, door oude accordeonmuziek en mannen verkleed als kruiers uit de jaren 30/ 40 met grote schoenen te korte pantalons bretels en arbeiderspetten. Dit zette meteen de toon. De collectie zelf was echt Edwin de nostalgie droop er vanaf. Mooie stoffen als gebloemd fluweel en kant werden gecombineerd samen met allerlei andere technieken van stofbewerking. Ook was er een heerlijk ouderwets kleurenpatroon, maar toegepast op een manier van nu. Groen, bruin, beige, afgewisseld met af en toe een knal roze of knal groen. Van mij had het knalroze niet perse gehoeven, maar het haalde de kleding wel weer heel erg naar het nu.
EdwinDe modellen liepen op zwarte muiltjes gevuld met stro, wat natuurlijk een leuk idee was, maar waardoor een aantal modellen heftig leken te klossen. Dat haalde me af en toe een beetje uit mijn sprookje. De collectie was een afwisseling van draagbaar met niet draagbaar. Sommige jurken waren bijna objecten gemaakt van iets wat leek op karton maar aanvoelde als een laag latex. Ik moet nog steeds even uitzoeken wat het nou was. Een van Edwin’s sterke punten vind ik altijd de prachtige jasjes die hij maakt. Ook deze keer zaten er weer strak uitgevoerde items tussen met prachtige vormen en lijnen. De modellen werden op de catwalk gevolgd door de kruiers hun armen vol met ouderwetse koffers. Dit maakte het plaatje compleet.

Na de show werden we op een rondvaart boot naar het Teylers museum gebracht, waar de kleding gepresenteerd werd op poppen. Dit vond ik erg fijn omdat Edwin’s collectie van dichtbij meestal nog interessanter wordt. Pas dan kun je vaak het gebruik van verschillende materialen en technieken goed zien, dat maakt deze collectie zo bijzonder. Zijn collectie is nog tot 2 augustus in het Teylers museum in Haarlem te bewonderen. Ga dat zeker even doen!

Marleen Mathijssen

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties