0

Omdat ik nog steeds overweeg om voor een korte periode naar Barcelona te verhuizen heb ik Milena (33) geïnterviewd. Zij emigreerde naar Andalusië in Spanje en woont daar nu met haar liefde en 7-maanden oude zoontje...

Wat was jouw situatie in Nederland voor je naar Andalusië vertrok?
Ik werkte fulltime als freelance projectmanager, gaf daarnaast een paar keer per maand yogales en bootcamp en stond elk weekend minstens op één feestje of festival.

"De wijn heb ik die maanden maar even gelaten voor wat het was, want ik bleek ook nog eens zwanger te zijn"

Hoe waren je eerste maanden in Andalusië?
Fantastisch! De prachtige natuur, het heerlijke weer, het lekkere eten, de vriendelijke mensen, eindelijk echt samen kunnen zijn met mijn lief… Het was hemels. De wijn heb ik die maanden maar even gelaten voor wat het was, want ik bleek ook nog eens zwanger te zijn.

Hoe vaak ben je in Nederland?
De hele zomer en daarnaast kom ik zeker 3 a 4 x per jaar voor 2 weken terug. Daarnaast kom ik tussendoor ook nog regelmatig in Italië. Je zou dus kunnen zeggen dat ik vooral ‘overwinter’ in Spanje.

Wat waren de 3 grootste punten die je vooraf moest regelen?

  1. Bedenken waar ik naar toe wilde! De rest volgde eigenlijk allemaal vanzelf. Dat klinkt misschien gek, maar bij mij werkte het echt zo. Daarnaast moet je Nederlandse leven met al zijn (schijn)zekerheden en je eigen gewoontes durven loslaten.
  2. Een Spaans sofi-nummer. Dit nummer heb je niet alleen nodig om een huis te kunnen huren of kopen, maar ook om bijvoorbeeld een telefoonabonnement af te kunnen sluiten. Dit is heel eenvoudig te regelen via het Spaanse consulaat in Amsterdam.
  3. Een verblijfsplek in Spanje. Dit is echter zo geregeld via een makelaar, een verhuursite of AirBnB.
"Spanjaarden zijn heel easy-going en waarderen het ontzettend als je een beetje de taal spreekt"

Wat is je meegevallen?
Alles! Spanjaarden zijn heel easy-going en waarderen het ontzettend als je een beetje de taal spreekt en meedoet met hun tradities zoals bijvoorbeeld de dorpsfeesten. Andersom geldt dat het ontzettend leuk is om juist op deze manier een land en zijn mensen beter te leren kennen.

Daarnaast heeft internet het leven zo makkelijk gemaakt. Een huisje is zo gehuurd via AirBnB, google translate helpt je om duidelijk te maken wat je bedoelt, via Whatsapp sta je continue in contact met je familie en vrienden (waar ook ter wereld), via Skype zie en hoor je elkaar ook nog en een vlucht naar Nederland (of waar dan ook naar toe) is zo geboekt. Als het echt nodig is, ben je zo weer in Nederland.

Wat is je tegengevallen?
Niets!

Hoe bevalt het je nu?
Ik heb ‘best of both worlds’. In de winter zit ik in het zonnetje op het Spaanse strand en in de zomer sta ik in Amsterdam op een festival.

"Wil je echt weg uit Nederland? Of heb je gewoon behoefte aan een lange vakantie?"

Welke tips zou je willen geven aan iemand die overweegt om naar het buitenland te verhuizen?
Bedenk of het echt bij je past. Wil je echt weg uit Nederland? Of heb je gewoon behoefte aan een lange vakantie? Huur eerst een huis. Op deze manier heb je de tijd om een streek of stad te verkennen en kom je er vanzelf achter waar jij het allerliefst wilt wonen. Just do it! Heb spijt van de dingen die je wel hebt gedaan in plaats van de dingen die je niet hebt gedaan in je leven!

Heb jij of ken jij iemand met een mooi of bijzonder verhaal wat goed op mijn website past en waarmee ik mijn lezeressen kan inspireren? Stuur dan een mailtje naar [email protected].

Reageer op dit artikel
Annic ten Duis

Door Annic ten Duis op

Lees meer artikelen van Annic

Read next…

Reacties