0

Ik eet sinds 2,5 jaar plantaardig ofwel veganistisch. Kort gezegd houdt dit in dat ik helemaal geen dierlijke producten eet. Ik ga daarin dus nog net een stapje verder dan vegetariërs, omdat veganisten ook geen producten als melk, eieren en honing gebruiken. Dit zal voor veel mensen erg extreem klinken en misschien ook moeilijk te bevatten, zeker wanneer je van een stukje vlees of vis houdt, heel begrijpelijk! Toch ben ik nog elke dag blij dat ik deze keuze heb gemaakt en ik zal jullie uitleggen waarom.

"Dit zal voor veel mensen erg extreem klinken en misschien ook moeilijk te bevatten."

Voordat ik overstapte op een plantaardige voeding, lette ik totaal niet op wat ik at. Ik ben altijd al slank geweest en zolang de kilo’s er niet aanvlogen, vond ik dat ik gezond was. Zo voelde ik me alleen niet, ik was vaak al moe als ik opstond en ik had na elke maaltijd een flinke after dinner dip. Enorm zonde van mijn tijd, je moet toch juist genoeg energie hebben om alle dingen te doen die je leuk vindt?!

De eerste verandering in mijn voedingspatroon was het weglaten van melkproducten. Ik had vaak last van mijn buik en een behoorlijk slechte huid. De dokter raadde mij aan een week lang geen producten waar koemelk (lactose) in verwerkt zat te eten en drinken. Met flinke tegenzin heb ik dit gedaan (wat miste ik mijn boterham met kaas!!) maar ik merkte vrijwel meteen verschil. Geen krampen, meer energie en mijn huid knapte op.

Verbaasd door het resultaat raakte ik benieuwd naar de relatie tussen voeding en gezondheid. Boeken als The Food Revolution, Kitchen Cures, The China Revolution en The 80/10/10 diet las ik binnen een dag uit. Zoveel nieuwe informatie, zoveel nieuwe inzichten, zoveel nieuwe tips! Overwhelmed door alles wat ik had gelezen dacht ik nog: als je doet alsof je dit nou niet hebt gelezen, dan kan je gewoon weer verder waar je gebleven was (burrito’s met extra kaas, cheesecake en eieren met spek). Helaas lukte dat niet meer en het werd tijd om mijn voedingspatroon van een flinke opknapbeurt te voorzien.

"De eerste verandering in mijn voedingspatroon was het weglaten van melkproducten."

Ik wist inmiddels veel over verschillende producten en hoe ze kunnen bijdragen aan een gezond en energiek lichaam, maar ermee koken was een heel ander verhaal. Wat heb ik in het begin staan klooien met al die ingrediënten. Op de markt haalde ik allemaal heerlijke spullen om dan ’s avonds niet verder te komen dan alles in stukjes te snijden, in een grote bak te gooien en te doen alsof ik een heerlijke salade aan het eten was. Mezelf troostend met het idee dat er écht ook wel andere mensen in Nederland waren die dit meemaakten begon ik foto’s te posten op Instagram van nieuwe recepten die ik had bedacht. Bedoeld om mensen in mijn familie (die ook last hebben van allergieën) te inspireren en andere vegans te zoeken. Tot mijn verbazing bleken er meer geïnteresseerden te zijn en nu, anderhalf jaar later, heb ik een blog, een Instagram account, schrijf ik voor meerdere tijdschriften én heb ik vanaf nu een plekje op Annicvw.com waar jullie mij kunnen volgen tijdens mijn zoektocht naar gezonde voeding én lekkere recepten!

Deze blog is enkel bedoeld om mensen te inspireren. Ik zal iemand nooit vertellen wat hij/zij moet eten. Het belangrijkste is dat je luistert naar je eigen lichaam, want wat goed werkt voor de één, is voor de ander totaal geen feestje. Maar ben je geïnteresseerd in plantaardige voeding en zou je thuis eens iets uit willen proberen, dan kan je vanaf nu op Annicvw.com mijn recepten lezen.

Tekst: Sanne van Rooij

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties