0

Je hebt een heerlijke avond gehad met je beste vriendin. Na maanden hadden jullie weer eens tijd voor elkaar en dus moesten alle details van jullie levens besproken worden tijdens een uitgebreid diner. Drie gangen en twee flessen wijn hebben jullie achter de kiezen, de klok slaat 12 uur en het is dus de hoogste tijd om af te rekenen. Altijd doemt dan die vraag: hoe zit het precies met de fooi...? Wel of niet geven? 5% of 10% van het totaalbedrag? Mag je kleingeld achterlaten? Moeilijk, moeilijk, moeilijk.

In Nederland is het in principe niet 'verplicht' om een fooi achter te laten, horecapersoneel heeft een prima minimumloon en leeft niet van de fooien, zoals in sommige andere landen het geval is. Toch is het wel aardig en attent om iets achter te laten als je een fijne ervaring hebt gehad in een restaurant. De vuistregel in Nederland is tussen de 5-10% van de rekening, maar hier hoef je je natuurlijk niet aan te houden.

'Mag je kleingeld achterlaten? Moeilijk, moeilijk, moeilijk'

Het lekker Hollandse 'afronden naar boven' is ook een prima richtlijn, maar let er wel op dat dit niet neerkomt op €1,10 op een rekening van boven de €100,-. Wat ook niet chique is, is het uitstorten van je portemonnee op tafel. Het geven van een fooi is niet het juiste moment om van al je 5-, 10-, en 20-eurocentjes af te komen. Beleefder is om munten van €0,50 of hoger achter te laten.

De belangrijkste regel bij het geven van fooi in Nederland? Voel aan of het personeel het 'verdiend' heeft: ben je goed behandeld? Heeft het eten gesmaakt? Zou je het restaurant aanraden aan vrienden en familie? En natuurlijk: wat kan jij missen?

tip jar 2

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties