0

BP_27990851De vagina, het is niet bepaald een onderwerp dat het goed doet aan de keukentafel. Onze vajayjay is zelden een hot topic tijdens een gezellig middagje met vriendinnen, maar toch zijn er een aantal dingen die we zouden moeten weten over het lichaamsdeel down under.

Wij hebben daarom de 20 belangrijkste vagina-feitjes op een rijtje gezet.

1. Wat tijdschriften en films ons ook willen doen geloven. Er is geen bepaalde ‘vagina look‘. Groot, klein, vol, rond elke vulva is anders en er is geen reden voor labiaplasty. Omarm de schoonheid van je flamoes.

2. De P van plassen is voor penis. Vrouwen plassen niet met hun vagina maar de blaas wordt geleegd door de plasbuis, die boven de vaginale opening ligt.

3. Menstruatie bloed kan ons soms een beetje op de zenuwen werken omdat het bloed anders stroomt dan in andere delen van het lichaam. Kleine bloed ‘propjes’ zijn normaal, doordat de baarmoeder zijn werk doet en is geen reden tot zorgen. Bij langdurig bloeden of grote bloedophopingen is er misschien meer aan de hand.

4. Afscheiding is normaal. Maar, geen afscheiding is ook normaal. De hoeveelheid afscheiding heeft te maken met de menstruatiecyclus en kan ook toenemen bij seksuele opwinding. Jeuk, branderigheid of een sterke geur is een ander verhaal. Even langs de dokter is aan te raden.

5. De vagina leidt naar de baarmoeder en nergens anders. Alles wat de vagina ingaat kan dus niet ergens anders weer uit het lichaam komen. Vergeet dus niet om altijd je tampon te verwijderen als je ongesteld bent. Heb je er iets in gestopt wat er niet in hoort? Laat een dokter het verwijderen en ga niet zelf met huis, tuin en keukentools aan de slag.

6. Dit klinkt misschien als een zelfverzonnen medische aandoening, maar je vagina kan wel zeker verzakken. Bij een verzakking kan de blaas, het rectum (het uiteinde van de dikke darm), de dunne darm of de baarmoeder via de schede naar buiten zakken. Het is meestal een teken dat de bekkenbodem niet goed functioneert. Gelukkig kan dit gecorrigeerd worden.

7. Sorry dames, maar eens ontmaagd, altijd ontmaagd. Het ‘scheuren’ van het maagdenvlies kan maar één keer.

8. Je vagina is een spier en het kan rekken en strekken net als andere spieren in het lichaam. Net als andere spieren is het lichaam, gebruik je ze niet dan worden ze strak. Seks is een work-out, maar inmiddels zijn er ook genoeg andere work-outs om je vajayjay in shape te houden.

9. Nu we het toch over rekken en strekken hebben. De vagina is een spier die zich enorm laat rekken. Maar, dat is ook noodzakelijk bij een bevalling. Heb je een kind op de wereld gezet en alles is een beetje los gaan hangen, dan kunnen Kegel oefeningen de boel weer een beetje op weg helpen.

10. Is een vaginale douche noodzakelijk? Nee, elke vagina ruikt anders en die signature geur maakt jou uniek. Geen reden om dit te verdoezelen en je vagina de nep geur van rozen of de oceaan aan te meten. Natuurlijk is dit geen excuus om de boel niet schoon te houden.

11. Een glijmiddel gebruiken is niet abnormaal. Een droge vagina kan seks oncomfortabel maken terwijl dit heel makkelijk te verhelpen is met een glijmiddel.

12. Nee, pijn bij seks is niet normaal. Je vagina is gemaakt voor seks, het zou dus geen pijn moeten doen. Blijf er niet mee rondlopen, maar ga met het probleem naar een dokter.

13. Dat vouwen kunnen ejaculeren is een feit. De ejaculatie wordt bereikt door stimulatie van de G-spot en wel of niet ejaculeren maakt je niet gewoon of ongewoon. Het vrouwelijke ejaculatievocht is helder, kleurloos en geurloos

14. Niet iedere vrouw krijgt een orgasme puur en alleen van penetratie. Meestal is dit het resultaat van stimulatie van de clitoris met de vingers of door de juiste positie. Direct de verklaring waarom de ‘rabbit’ vibrator zo populair is. Deze voorziet je van de perfecte combinatie.

15. Je bent in het bezit van een G-Spot. Hoewel veel vrouwen hun hele leven opzoek zijn naar hun G-Spot en sommige specialisten het bestaan ontkennen is de G-Spot een ribbelig stukje zo’n 5 centimeter diep in de schede, aan de kant van de buik. Het is een sponsachtig stuk weefsel dat zich met vocht vult wanneer je opwinding stijgt. Gevonden? Raak ‘m dan niet kwijt!

16. Onsmakelijk feitje over de vagina op nummer 16. De schedewind. Helemaal normaal en ontstaat wanneer er lucht uit de vagina ontsnapt. Niks om je druk over te maken, het is hooguit awkward.

17. Seks is goed voor je. Het is goed voor je immuun systeem en kan het risico op hart en vaatziekte verminderen, daarbij is het ook een prima work-out, helpt het je beter slapen en lijk je er jonger door.

18. Je kunt qua accessoires alle kanten op. Hoewel je vagina niet direct het eerste is wat mensen zien hoef je de boel daaronder niet te laten verslonzen. Er zijn zoveel manieren waarop je jouw vajayjay kun accessorizen. Denk aan diamantjes in de vorm van Vajazzling, creatieve waxcreaties, shiny piercings of kunstige tatoeages. The sky is the limit!

19. Niet alleen ons gezicht krijgt rimpels, ook de vagina kan rimpels ontwikkelen. Wanneer we rond de 45 of 50 worden dan begint de collageen productie af te nemen waardoor de vagina minder vol wordt en er rimpels ontstaan.

20. Nogmaals, je gezicht is niet het enige dat verandert naarmate je ouder wordt. Net zoals er in je gezicht ouderdomsvlekken kunnen verschijnen kunnen die ook op de vagina ontstaan. De huid kan lichter of donkerder van kleur worden. Gelukkig is het verschil miniem en merk je er bijna niks van.

(Beeld: Bruno Press)

(Tekst: Jasmijn Engering)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties