0

HR-specialist Linda (28) kreeg onlangs te horen dat ze een zeldzame spierziekte heeft én begon als antwoord haar eigen blog. Waarom ze deze bijzondere stap nam en hoe het bevalt, vertelt ze in dit interview.

"Weinig mensen weten voldoende van HR. Ik deel via mijn blog nu alle tips en adviezen die ik normaal aan mijn naasten geef"

Je bent een aantal maanden geleden een blog begonnen met als onderwerp HR. Kun je wat meer over je blog vertellen?
Ik ben eind februari 2016 mijn HR blog www.lindasresources.nl begonnen, omdat ik door mijn zeldzame spierziekte niet meer in staat ben om fulltime voor een baas te werken. Ik verbaas mij regelmatig dat werkgevers en werknemers weinig weten over hun rechten en plichten op het gebied van HR. Daarnaast worden er ook nog altijd teveel fouten gemaakt door werkgevers en managers door een gebrek aan kennis. Dit zorgt voor enorm veel frustratie, tijd, geld, ontevredenheid en andere organisatieproblemen. Daarom zag ik hier een grote behoefte en ben ik de HR artikelen gaan schrijven op mijn blog. Het idee van mijn blog is dat wanneer je mij volgt, ik zorg dat alle belangrijke informatie tot je komt in begrijpelijke taal voor iedereen. Ik deel nu eigenlijk openbaar alle tips en adviezen die ik normaal aan mijn naasten geef. Ik geloof erin dat als iedereen goed weet hoe de regels zijn, er een betere balans komt in organisaties en er gezondere en prettigere werkomgevingen ontstaan.

De bezoekersaantallen zijn in een korte tijd al enorm hoog, welke drie punten hebben gezorgd voor dit succes?

  • Goede content met echt nuttige tips, tricks en weetjes.
  • Daarnaast schrijf ik over (herkenbare) persoonlijke verhalen waar we stiekem allemaal mee zitten of tegen aan lopen maar niet over durven te spreken bijvoorbeeld ontslag, ziekte, vastlopen en de balans tussen werk privé.
  • Consequent content schrijven en posten op social media, zichtbaar zijn.
"De diagnose was niet leuk, maar wel een opluchting. Ik had eindelijk een verklaring voor alle klachten waar ik al lange tijd mee worstelde"

Op je blog heb ik gelezen over je zeldzame spierziekte. Kun je daar iets meer over vertellen? Hoe kwam je erachter?
De diagnose was niet leuk, maar wel een opluchting. Ik had eindelijk een verklaring voor alle klachten waar ik al lange tijd mee worstelde. Ik had minder energie en last van extreme hoofdpijnen, krampen en slapheid. Het lastige is dat je niets aan mij ziet, dit was voor anderen daarom soms moeilijk te begrijpen. Ik ging steeds meer achteruit. Ik was alleen maar bezig met de werkweken volhouden en in het weekend bijtanken. Alles draaide om werk en mijn deeltijdopleiding HRM. Om 11.00 uur wist ik niet meer hoe ik de werkdag door moest komen, ik kon niet meer fietsen, mijn huishouden redde ik niet meer en ga zo maar door. Mijn zusje is 6 jaar geleden gediagnosticeerd met dezelfde zeldzame spierziekte. We hadden het erover dat mijn klachten er sterk op leken. Toen het echt niet meer ging, heb ik mij laten testen. Hier kwam uit dat ik dezelfde spierziekte heb.
Dit was super klote, vervelend en verdrietig. Vooral omdat er geen oplossing/genezing is voor mijn ziekte. Ook weet ik hoeveel mijn zusje heeft moeten inleveren en dat deze diagnose mijn leven ook zo zou veranderen. Anderzijds heeft mijn diagnose er wel voor gezorgd dat ik nu weet dat ik mezelf en de klachten serieus moet nemen en heeft het geholpen om meer begrip te krijgen in mijn omgeving.

"Ik ben niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten en ik kijk altijd naar oplossingen en mogelijkheden"

Hoe ga je hier als ambitieuze vrouw mee om?
Ik wil nog steeds meer dan mijn lichaam kan en ik ben dus heel druk bezig met grenzen bewaken en een balans vinden. Dit gaat met vallen en opstaan. Ik ben niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten en ik kijk altijd naar oplossingen en mogelijkheden. Met mijn hoofd is natuurlijk niks mis en ik besloot daarom om mijn eigen mogelijkheden te creëren. Het wordt steeds gebruikelijker om met ZZP’ers te werken en er worden steeds meer diensten op afstand gedaan. Ik geloof in mezelf en in mijn ideeën en zo ben ik alvast begonnen met mijn blog.

"Wanneer je met personeel werkt, moet je iets weten van HR. Knowledge is power en voorkomt zoveel problemen"

Zoals ik net al zei, je bent behoorlijk ambitieus, is je blog een hobby of heb je voor de toekomst hier nog andere plannen mee?
Mijn blog is nu nog een hobby, maar ik geloof erin dat ik hier mijn business van ga maken. Er zijn zoveel mensen die ik zou kunnen helpen (op afstand), werkgevers maar ook werknemers. Dit blijkt ook uit alle mails met vragen die ik binnen krijg. Super leuk! Vaak schrijf ik over deze vragen weer een blog, zodat ik niet alleen de persoon per mail help maar meteen een heleboel anderen. Eigenlijk ben ik van mening dat wanneer je met personeel werkt, je ofwel een HR expert ‘in dienst’ moet hebben ofwel zelf een basiscursus arbeidsrecht moet volgen. Knowledge is power en voorkomt zoveel problemen. Sowieso is het slim voor iedereen die geen verstand heeft van HR om te starten met het lezen van mijn HR blog ;). Zorg van tevoren voor goed advies inzake contracten, juiste brieven en reglementen. Win tijdig advies in over ontslag of ziekte begeleiding. Laat als werknemer documenten controleren door een expert voordat je iets tekent etc etc.

Wat zou je andere mensen willen meegegeven in een vergelijkbare medische situatie?
Jij bent zelf verantwoordelijk voor het nemen van initiatieven. Er is toch vaak meer mogelijk dan je in eerste instantie misschien denkt. Als je iets wilt dan zal je eerst in actie moeten komen. Kijk naar wat nog wel gaat, kijk naar hulpmiddelen en creëer je eigen mogelijkheden. Durf om hulp te vragen en geloof in jezelf!

 Heb jij of ken jij iemand met een mooi of bijzonder verhaal wat goed past om mijn website waarmee ik mijn lezeressen kan inspireren? Stuur dan een mailtje naar [email protected] o.v.v. interview.

Reageer op dit artikel
Annic ten Duis

Door Annic ten Duis op

Lees meer artikelen van Annic

Read next…

Reacties