0

De Nederlandse Tom (32) is een fenomeen in de travelbloggerswereld. Met 100.000 volgers op Instagram en een al net zo succesvol blog heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt en heeft hij al 77 landen bezocht. Hoe hij dat deed en hoe zijn leven er in het paradijs uitziet, vertelt hij in dit interview.

"Ik had totaal geen idee van de waarde en de mogelijkheden van mijn Instagram account totdat ik een bekende travel blogger tegenkwam die zei dat ze jaloers was op mijn account"

Hoe is je loopbaan als ‘blogger/professioneel wereldreiziger’ begonnen?
Ik heb nooit gedacht dat ik ooit succesvol blogger zou worden, dat ambieerde ik ook helemaal niet. Onbewust begon het allemaal met mijn passie voor mijn Instagram account. Geobsedeerd door de resultaten wilde ik steeds weer het beste uit mijn posts halen. Ik analyseerde de engagement, ging op zoek naar content die mensen leuk vonden en werd steeds beter in het editen van mijn foto’s. Ik had totaal geen idee van de waarde en de mogelijkheden van mijn Instagram account totdat ik een bekende travel blogger tegenkwam die zei dat ze jaloers was op mijn account. Een aantal weken later schreef ze een artikel waarin ze mij noemde als best upcoming travel blogger to follow on Instagram, het artikel ging viraal en betekende de lancering van mijn carrière als travel blogger. 

Wanneer dacht je: misschien kan ik hier wel mijn werk van maken?
Mijn Instagram werd het uithangbordje van mijn blog en ik werd steeds meer en meer uitgenodigd door hotels en travel agencies. In het begin zei ik ja tegen elke aanbieding en het gratis reizen en slapen in de meest exclusieve hotels beviel me uiteraard prima. Een paar nachten verwend worden in een 5* resort is leuk, maar brengt ook veel werk met zich mee. Uiteindelijk heb ik verantwoording af te leggen aan de marketing afdeling van het hotel en na verloop van tijd ging ik me steeds meer en meer realiseren dat ik daadwerkelijk een dienst leverde. Ik begon aanbiedingen af te slaan of er een vergoeding voor te vragen. Toen mij dat de eerste keer lukte sprong ik een gat in de lucht. Wie wil er nu niet betaald worden om in de meest gave hotels te slapen?

"Mensen ontmoeten, vriendschappen sluiten, verhalen uitwisselen en leren van ervaringen van andere mensen en culturen vind ik een van de gaafste aspecten van reizen"

Wat zorgde ervoor dat je (voor een tijdje) niet meer terug wilde naar Nederland?
Toen ik in 2009 terug kwam van een jaar reizen wist ik dat ik niet voor altijd in Nederland wilde wonen. De wereld is zo groot, er zijn zoveel gave dingen te doen en schitterende plekken te ontdekken. Mensen ontmoeten, vriendschappen sluiten, verhalen uitwisselen en leren van ervaringen van andere mensen en culturen vind ik een van de gaafste aspecten van reizen en ik weet niet of ik dat ooit zou kunnen opgeven! Als ik terugkijk naar mijn leven in Nederland dan realiseer ik pas goed hoe klein de wereld eigenlijk is als je in een bepaald patroon leeft. Je gaat naar je werk, je ziet je de mensen op de sport club en af en toe ga je een drankje drinken met je vrienden. Het is niet zo makkelijk nieuwe connecties te maken en heel veel mensen vinden dat prima zo, maar ik voel mij dan gevangen in mijn omgeving. Als ik in Taiwan een Westers iemand in de Starbucks tegenkom dan weet ik dat hij ook een uniek verhaal heeft hoe hij daar terecht gekomen is en contact is snel gelegd. 

ontbijt

Hoe kom je aan zo’n succesvol blog en Instagramaccount, wat vind je zelf je grootste kracht?
Mijn grootste kracht is nog steeds mijn Instagram account, hoewel ik momenteel wellicht meer moeite en tijd steek in mijn website www.traveltomtom.net. Er wordt heel vaak gevraagd hoe ik het mogelijk gemaakt heb om betaald de wereld rond te reizen. Het is natuurlijk niet iets waar ik voor gesolliciteerd heb, het is iets dat ik in jaren heb opgebouwd. Geloofwaardigheid is heel belangrijk, maar vooral ook het hebben van een uniek verhaal. Iedereen wil tegenwoordig een travel blogger worden, maar zo simpel is dat natuurlijk niet. Reizen is mijn passie en van daaruit ben ik in de blogging wereld terecht gekomen en niet andersom. Onbewust heb ik de mensen die mijn blog of social media volgde altijd versteld doen staan waar in de wereld ik uithing. Als men vragen gaat stellen zoals ‘Waar ben je nu weer?’ of ‘Ben je nog steeds op reis?’ dan weet je dat je verbazing opwekt met hetgeen je doet. Daarbij komt natuurlijk dat voor het hebben van een succesvol Instagram account je content het allerbelangrijkste is. Een leuke foto is niet goed genoeg meer, elke foto moet weer tot de verbazing wekken en reacties oproepen! 

"Toen ik mijn eerste wereldreis maakte, deed ik er alles aan om geld te besparen. Ik had nooit gedacht dat ik ooit betaald zou worden om in de meest luxe hotels ter wereld te slapen"

Wat is het allermooiste van jouw werk en levensstijl?
Wie wil er nu niet van zijn hobby zijn werk maken? Toen ik in 2008 mijn eerste wereldreis maakte deed ik er alles aan om geld te besparen. Een kamer met airco of toch maar een nachtje zweten en een fan op je hoofd. Een vlucht van 2 uur of toch maar die verschrikkelijke bustocht van 10 uur. Waarschijnlijk heel herkenbaar voor velen, maar dat is ook waar het voor mij allemaal begon. Ik had nooit gedacht dat ik met reizen mijn geld kon verdienen en al helemaal niet dat ik betaald zou worden om in de meest luxe hotels ter wereld te slapen. Ik zal dan ook nooit vergeten waar ik vandaan kom en ik spring nog steeds een gat in de lucht als ik een uitnodiging ontvang om een weekje naar de Malediven te komen!

"Afgelopen maand verbleef ik in de meest exclusieve villa in Thailand enkele weken nadat Rihanna in diezelfde villa een weekje vakantie vierde"

Wat zie je als de grootste uitdaging of misschien wel als een nadeel?
De grootste uitdaging zit opgesloten in het grootste nadeel van dit werk! Elke dag weer word ik wakker in paradijs, wordt er een overheerlijk ontbijt voor mij klaargemaakt, kan ik kiezen in welk zwembad ik duik, wordt mij gevraagd of ik kreeft wil eten of toch liever een biefstuk wil en staan cocktails voor me klaar als ik op het strand de zonsondergang bekijk. Dat is het ideaal plaatje, maar ik word betaald voor mijn geleverde diensten dus ik zal ook iets moeten produceren. Hotels doen er alles aan om het mij naar mijn zin te maken en te zorgen dat ik een geweldige ervaring heb, maar tegelijkertijd zal ik ook moeten werken. Mijn social media vergt talloze uren per dag en dan heb ik nog niet over mijn website, het produceren van content, het editen van foto’s en video’s en de planning voor de komende weken. Afgelopen maand verbleef ik in de meest exclusieve villa in Thailand enkele weken nadat Rihanna in diezelfde villa een weekje vakantie vierde. Ik had de beschikking over 3 mensen personeel, twee zwembaden, twee jacuzzi’s en 5 slaapkamers. De eigenaar vroeg zich hardop af waarom ik niemand uitnodigde of een feestje organiseerde, dat is wat iedereen doet zei hij. Ik antwoordde heel bescheiden dat ik nog veel werk moest inhalen en professioneel wilde zijn. Zonde, want als ik er aan terug denk, ben ik helemaal vergeten te genieten!

uitkijk over stad

Wat is je advies voor mensen die dit ook willen doen?
Voordat je er aan begint, zul je je moeten realiseren dat er maar heel weinig mensen zijn die het lukt om hier een degelijk inkomen mee te verdienen. Als reizen niet je passie is dan zou ik het niet eens proberen. Blogger zijn klinkt heel erg leuk, maar achter de schermen is het niet altijd feest. De gave foto’s op Instagram en de grappige filmpjes op Snapchat geven niet altijd de realiteit weer. Ik ben een grote fan van kleurrijke ontbijtjes op exotische plekken, maar zo’n foto is meestal meer dan een uur werk. Slapeloze nachten op vliegvelden, honderden mailtjes versturen die nergens op uit lopen en het beantwoorden van alle vragen op social media, uiteindelijk is het ook een beroep en komt het zeker niet allemaal aanwaaien. Af en toe verlang ik zelfs naar de tijd dat ik niet zo veel foto’s maakte en heerlijk uren in een hangmat kon liggen, een dutje doen en simpelweg genieten van het uitzicht.

"Er is geen 'gaafste plek' ter wereld, er zijn er duizenden. In mijn optiek heeft het vooral te maken heeft met de avonturen die je beleeft"

Wat is de allerbeste reistip die je de lezers zou geven?
Iedereen wil natuurlijk altijd weten wat de gaafste plek is waar ik ooit ben geweest. Ik heb geweldige ervaringen met Zuid Afrika, Bolivia, Nepal, Argentinië, Nieuw Zeeland en Hawaii, maar het is heel moeilijk aan te geven wat nu het aller gaafste was. In mijn optiek heeft het vooral te maken heeft met de avonturen die je beleeft. Zo heb ik onlangs na lange tijd weer eens een zeiltocht mogen maken in het zeer afgelegen en exclusieve Raja Ampat in Indonesië.  Het geluksgevoel wat ik ervaar op open zee starend naar de de horizon kan ik heel moeilijk uitleggen, snel weer zeilen hoop ik!

Van een hele andere orde maar iets dat ik als geweldig ervaren heb is het in contact komen met locals. Het leren van de Spaanse taal zie ik daarom als een van de meest waardevolle ervaringen. Azië is geweldig, maar het contact met Aziaten heeft helaas geen diepgang. Een geweldige ervaring was het luisteren naar de verhalen uit de Pablo Escobar tijd van de opa van iemand die ik op straat in Medellin had leren kennen, ergens in een klein bouwvallig hutje in een aftandse wijk onder het genot van een biertje!

Reizen is de beste investering in jezelf! Reizen maakt je een beter mens, iedere dag leer je weer iets nieuws en kom je in situaties terecht waar je anders nooit in terecht zou komen. Je ontwikkelt je persoonlijke kwaliteiten en je verbreedt je horizon. Safe travels!

Wil je Tom's prachtige foto's en avonturen blijven volgen, dat kan via www.traveltomtom.net, of @traveltomtom op Instagram of Snapchat.

Heb jij of ken jij iemand met een mooi of bijzonder verhaal wat goed past om mijn website waarmee ik mijn lezeressen kan inspireren? Stuur dan een mailtje naar [email protected] o.v.v. interview.

Reageer op dit artikel
Annic ten Duis

Door Annic ten Duis op

Lees meer artikelen van Annic

Read next…

Reacties