0

jamie li 150Blogger, journalist, PR-dame, stylist, visagist, hoofdredactrice, ontwerper; veel vrouwen willen aan de slag in de mode of beauty, maar het is best wel een lastig wereldje om binnen te komen. Daarom kunnen wat tips en trucs geen kwaad!

Deze week tien gouden tips om een succesvolle schrijver/redacteur te worden volgens Jamie Li. Je kent haar waarschijnlijk van de succesvolle website Jamie’s Blog, die zij sinds kort heeft omgetoverd tot QUARTER magazine. Naast haar website werkt Jamie als beauty & lifestyle editor bij het Nederlandse tijdschrift Beau Monde.

1. Geld is (nog) niet belangrijk. Na mijn studie stond ik voor de keuze om aan de slag te gaan bij een stoffig sportbedrijf als web editor tegen een goed salaris of stage lopen bij een bekend modeblad tegen een schrikbarend laag stageloon. Ik koos voor het laatste: puur voor de ervaring, de naam en het team dat me in alle opzichten heeft geïnspireerd. Een jaar later kwam er een functie vrij binnen datzelfde bedrijf bij een ander tijdschrift waar ik vervolgens als volwaardig redacteur aan de slag kon.

2. Woon zo lang mogelijk thuis. Dat wat hierboven staat zou nooit hebben gekund als ik niet meer thuis woonde. Nog éven thuis wonen na je studie biedt wat meer financiële ruimte zodat je ‘klussen’ en werk aan kunt nemen, puur voor de ervaring die je er op doet. En natuurlijk omdat je het leuk vindt!

3.    Bouw een netwerk op. Dit heb je vast al duizend keer gehoord, maar het is zo belangrijk om veel mensen uit het vak te leren kennen. Vertel over je passies, dromen en ideeën. Met je enthousiaste persoonlijkheid, creativiteit en de spetterende indruk die je achter hebt gelaten, zal de persoon in kwestie sneller aan jou denken dan aan een suf muurbloempje dat tijdens datzelfde event alleen maar braaf aan haar glaasje water nipte.

4.    Drink een wijntje. Ben je wat verlegen en durf je niet snel mensen aan te spreken tijdens een event? Drink een wijntje. Misschien twee. En je merkt dat je wat losser wordt. Misschien een rare tip hoor en ik wil heus geen alcoholist van je maken, maar een drankje kan echt helpen. Zie het als een klein opstapje naar een vruchtbare netwerk-avond. Je durft je wellicht op die manier nét wat sneller voor te stellen aan die ene hoofdredacteur van dat te gekke modetijdschrift. Iets wat je zonder je wijntje minder snel had gedurfd. Houd het bij dat ene glaasje, want je wilt natuurlijk niet als eerste indruk een gênante champagne-walm achterlaten…

5.    Lezen, lezen, lezen. Eigenlijk heel slecht van mij dat ik met deze tip aan kom zetten, omdat ik het zelf niet doe, maar probeer zoveel mogelijk boeken te lezen. Hierdoor ga je beter schrijven (mooie vloeiende zinnen, creatief schrijven etc) en vergroot je je vocabulaire. Echt doen!

6.    Creëer je eigen baan. Ben je naarstig op zoek naar een baan en valt het allemaal niet mee? Laat het niet zitten bij eindeloos vacaturewebsites afstruinen en reageren op die zoveelste stijve oproep die nauwelijks bij je past, maar probeer verder te denken dan dat. Bedenk een format en presenteer het aan de juiste persoon, bedenk een rubriek/productie voor een tijdschrift, ‘zet het uit’ en ga het zelf maken, start een website over je meest rare hobby of niche (katten uitlaten: er komt meer bij kijken dan je denkt, alles wat je nog niet wist over macarons, dé hot spots in de 9 straatjes, mannen met baarden: elke week eentje op de foto zetten met interview).

7.    Humor. Zo belangrijk: doe alles met humor. Verander nooit in een negatieve klaagmajoor, maar doe alles met een beetje lol. Van je teksten tot aan je persoonlijkheid en van jezelf voorstellen aan iemand tot aan je tweets en insta’s. Je hoeft echt niet de nieuwe Najib of Theo te worden, maar waar kan; verwerk er een grapje in.

8.    Kijk naar Jimmy Fallon. Vraag me niet hoe dat nu precies werkt, maar na een aflevering te hebben gezien van Jimmy Fallon’s The Tonight Show ben ik na de aftiteling één en al creativiteit.

9.    Think John de Mol. Kom je ergens niet uit? De oplossing is très simple! Denk hardop: what would John de Mol do?

10. Scoor buitenlandse blaadjes. Creatieve, redactionele artikelen bedenken? De ultieme tip luidt: wandel zo nu en dan een kiosk zoals de The American Bookcenter op het Spui in Amsterdam binnen, om vervolgens een hele rits aan buitenlandse bladen te scoren. Al kun je alleen maar plaatjes kijken en snap je werkelijk geen hol van de Spaanse Harper’s BAZAAR; je haalt er zoveel inspiratie uit. En koop geen bladen omdat je het bij anderen hebt gezien, maar schaf écht de bladen aan die jóú aanspreken en inspireren. Daar koppel ik graag een budget dan wel praktisch-tipje aan vast: je bespaart jezelf een hoop geld en energie om buitenlandse bladen via een tablet te kopen. Ik doe niet anders!

  • jamie 500

www.quarter-magazine.com/

(Tekst: I Love Fashion News Redactie)

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties