0

Maison PRBlogger, journalist, PR-dame, stylist, visagist, hoofdredactrice, ontwerper; veel vrouwen willen aan de slag in de mode of beauty, maar het is best wel een lastig wereldje om binnen te komen. Daarom kunnen wat tips en trucs geen kwaad!

Deze week hebbenwe de tien gouden tips om een succesvolle ondernemer te worden volgens Linda Botter – Kiwi, de mede eigenaresse van Maison PR.

1. Plezier! Ik denk dat de enige manier om een goede onderneming op te zetten, is als je plezier hebt in je werk en het niet primair voor het geld doet. Tuurlijk een salaris verdienen is een must, maar de drijfveer zou niet moeten zijn dat je binnen een jaar heel rijk wil worden. Wanneer je plezier hebt in je werk straalt dat ook uit naar je klanten (en medewerkers) en krijg je veel meer voor elkaar!

2. Ken je zwaktes. Niemand is overal goed in. Als je bijvoorbeeld minder creatief bent maar wel commercieel; start dan je bedrijf met iemand die heel creatief is maar minder commercieel. Als je samen een bedrijf hebt, zoals ik met mijn businesspartner Melanie van Wijk, dan kan je meer, voel je je vaak zekerder, is het minder alleen en vul je elkaar aan.

3. Heel (maar dan ook heel) hard werken. Halve dagen maken gaat je niet helpen om dat top bedrijf neer te zetten. Het is heel confronterend en soms ook echt niet leuk omdat je wellicht een paar tredes lager op de sociale ladder komt te staan door je meer dan 50-urige werkweek. Maar dat moet je er voor over hebben. Door echt hard te werken, niet lullen maar poetsen – handen uit de mouwen, kun je echt bergen werk verzetten!

4. De aanhouder wint! Wij zeggen altijd grappend als we een goed idee hebben “al moeten we voor de deur liggen bij merk X, we houden net zo lang vol tot ze in ieder geval onze presentatie hebben gezien”. Soms krijg je 9x nee en de 10e keer ja. Dat is de ja die je moet hebben. Gewoon doorgaan! En laat je niet met een kluitje in het riet sturen door iemand die denkt iets beter te weten; als jij het gelooft en ervoor wil gaan moet je dat doen!

5. Kom altijd je afspraken na. Klinkt simpel, maar als je iets belooft moet je het ook doen. Klanten en werknemers rekenen daarop. Als bedrijf is het belangrijk betrouwbaarheid uit te stralen.

6. Financieel savy is the key! Simpel nadenken is hierbij heel belangrijk. Ik had nooit wat met rekenen. Nu ben ik verantwoordelijk voor de financiën in ons bedrijf en ik vind het ongelooflijk leuk. Omdat ik er het belang van in zie. Als je niet weet wat er in komt en eruit gaat kun je niet goed beslissingen nemen. Als je logisch nadenkt en een enkel goed werkend spreadsheet voor jezelf maakt en een goede boekhouder/accountant hebt dan kom je een heel eind!

7. Niet twijfelen! (of weinig). Als je weinig of niet twijfelt kom je over als een stabiele leider en dat is plezierig voor iedereen in en om het bedrijf. Voor mij persoonlijk is het heerlijk om samen te werken met Melanie. Soms twijfel ik, maar door het aan haar voor te leggen komen we altijd tot de beste oplossing. Zodat de twijfel niet merkbaar is naar buiten toe.

8. Beroepsdeformatie is goed! Ik zie in alles om mij heen PR kansen. Het is fijn en goed als je zoveel plezier in je vak hebt dat die passie in alles wat je doet en ziet terug komt. Zo blijft het ook leuk en kom je eager over. Ik hou oprecht van al onze merken en kan nooit ophouden met vertellen over de merken aan echt iedereen om me heen.

9. Structuur. Ik zeg altijd: als je een huis zoekt en 2 weken niets van je makelaar hoort, dan denk je dat hij niet aan het werk is – terwijl hij misschien wel degelijk voor je zoekt. Dus structuur en feedback van jou naar je klant is heel belangrijk. Wanneer het kan: zoek een HELE goede officemanager. Zodat je structuur kan bieden en zelf meer uit je werkdag kan halen. Wij zijn gezegend met Suus, een fantastische officemanager – een onschatbare waarde voor het kantoor!

10. Kies je eigen koers.
Als je doet wat iedereen je aanbeveelt dan zouden er allemaal dezelfde bedrijven zijn. Kleur en eigen initiatief is juist goed, onderscheidend en leuk. Natuurlijk neem je goede tips mee, maar mix en match ze tot je je eigen koers hebt!

  • Linda Botter Kiwi

www.maison-pr.nl

(Tekst: Bridget van Alphen)

(Tekst: Stagiaire I Love Fashion News)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties