0

Tess van Daelen 2 klein how to become kopieBlogger, journalist, PR-dame, stylist, visagist, hoofdredactrice, ontwerper; veel vrouwen willen aan de slag in de mode of beauty, maar het is best wel een lastig wereldje om binnen te komen. Daarom kan een aantal tips en trucs geen kwaad!

Dit keer elf gouden tips om een succesvolle modejournalist te worden volgens Tess van Daelen van de website TESSTED.com. Lees ze snel hieronder!

Tess: “Als modejournaliste schrijf ik voor verschillende magazines (Grazia, LINDA. BeauMonde, ByDanie) en beheer ik mijn eigen website TESSTED.com. Onderstaande tips hebben dan ook betrekking op zowel on- als offline modejournalistiek. Want feit is dat de twee werelden elkaar steeds meer overlappen en ik eigenlijk geen enkele modeprofessional meer ken, die alleen voor print werkt. Daarom elf tips voor fashionbloggers, online editors en ander aanstormend mode-journalistiek talent.”

1. Gratis goodies..?
 Cliché, maar het allerbelangrijkst bij het kiezen van een beroep en het vinden van een baan is dat je er plezier in moet hebben. Nu is mode zo’n geweldig onderwerp dat ik me niet voor kan stellen dat iemand in de mode gaat werken om een andere reden dan dat het zijn/haar grootste passie is. Maar kies in ieder geval niet voor een carrière in de mode vanwege fijne goodies, hippe feestjes, celebs, glitter & glamour etc.
2. Studie bedrijfscommunicatie? 
Om in de modejournalistiek te belanden, zou ik iedereen adviseren een mode-opleiding of een opleiding journalistiek te volgen, al klinkt dat misschien wat vreemd uit de mond van iemand met een Master in Bedrijfscommunicatie. Ik wil dan ook niet zeggen dat je er zonder die opleidingen niet komt (als je echt wilt en talent hebt, rol je het modewereldje alsnog wel binnen), maar een feilloze pen en de nodige achtergrondinformatie op fashiongebied zijn wel een must.
3. Laat je zien (& horen) Vergroot je netwerk door je gezicht te laten zien op mode-events, die er toe doen. Je hoeft echt niet elke avond leuk te staan doen op de zoveelste modeborrel, maar laat wel zien dat je serieus in mode geïnteresseerd bent door bijvoorbeeld exposities of shows bij te wonen. Zorg vervolgens dat je weet wie je daar aan kunt treffen. Volg de insiders uit de mode-industrie op social media en houd in de gaten wat hen bezighoudt. Wie weet ontstaan er wel interessante ontmoetingen, raak je aan de praat met jouw modevoorbeelden en word je voorgesteld aan de juiste mensen, die op werkgebied iets voor je kunnen betekenen. Ga uiteraard niet geforceerd om de hoofdredactrice van Vogue heen dartelen, maar wacht op enthousiaste, spontane ontmoetingen.
4. Learn from the best
! Wanneer je je (mode-)opleiding hebt afgerond en niet meteen ergens aan de bak kunt, is stage lopen de allerbeste, volgende stap, die je in mijn ogen kunt zetten. Zeker wanneer je, net als ik, tijdens je WO-opleiding nooit stage hebt gelopen. Neem hierbij niet zomaar genoegen met iets wat niet honderd procent je ding is. Je gaat met je diploma op zak voor (bijna) geen geld werken, dus neem alleen genoegen met de allerbeste stage. Bij het grootste modemagazine, op de moderedactie van een dagblad of misschien wil je nog wel een paar maanden op een buitenlandse redactie meelopen? Zo lang de banen niet voor het oprapen liggen, kun je het best zorgen dat je zoveel mogelijk ervaring opdoet en leert van de allerbesten in de industrie. Uiteraard snap ik dat er ook brood op de plank moet, dus probeer een stage eventueel te combineren met een (wellicht minder uitdagende) functie in de horeca, detailhandel, toerisme, you name it.

Tess van Daelen 2

5. Don´t give up
! Na je opleiding niet meteen een baan? En zelfs na je stage nog niet aan de bak? Geef de moed niet op. Als je daadwerkelijk talent hebt, komt er voor jou echt een plaatsje vrij. Feit is alleen dat er in de mode geen miljoenen banen te vergeven zijn en er altijd honderden andere enthousiaste wachtenden voor en met jou zijn. Houd vol, blijf bij redacties aankloppen met goede ideeën voor artikelen of reportages (ga niet wachten tot ze jou benaderen… ze zijn je CV en contactgegevens al lang weer kwijt) en bouw ondertussen met vrij werk aan je eigen online portfolio.
6. Online & Social. 
Zorg dat jouw eigen werk via een online portfolio zichtbaar is voor potentiele opdrachtgevers en laat via Social Media van je horen (niet dat je tot 5 uur ´s ochtends in de kroeg hebt gehangen, wel wat je van Jason Wu´s eerste collectie voor Hugo Boss vindt). Zet je daarnaast niet af tegen nieuwe technologieën, blogs en de toenemende invloed van social media. De grootste mode-journalisten zijn de afgelopen jaren een persoonlijke blog begonnen of schrijven naast een printtitel voor de online versie ervan. En al staat de gevestigde journalistenorde niet altijd te springen (´Moet ik behalve vijf artikelen per week óók nog elke dag een Instagramfoto plaatsen…´), ook door hen worden de sociale media kanalen inmiddels grootscheeps ingezet. Reageer tot slot persoonlijk op blogposts, vragen via Twitter en comments op Instagram; met die interactie bouw je een duidelijk online netwerk op en je weet nooit waar dat je kan brengen…
7. Word onmisbaar. 
Zit je eenmaal op je plek bij dat toffe blad, online magazine of die krantenredactie zorg dan dat je die baan behoudt. Tegen gedwongen ontslagen en de crisis kun je natuurlijk niets inbrengen, maar los daarvan kun je er wel voor zorgen dat je onmisbaar wordt op een redactie. Zorg dat je altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws, lees de bladen, de kranten en blogs. Houd de ontwikkelingen in de mode bij en lees eindeloos veel show reviews (bijvoorbeeld op Style.com, WWD en Telegraph.co.uk) om te weten te komen hoe andere journalisten wereldwijd over designers, collecties en trends schrijven. Kom op tijd, werk hard, blijf enthousiast, neem gerust wat meer hooi op je vork en besef elke dag hoe gaaf het is om je geld te kunnen verdienen met zo’n geweldig onderwerp als mode.

Tess van Daelen

8. Wees origineel. 
Praat anderen niet na, durf je eigen standpunt in te nemen en geef je eigen draai aan teksten/onderwerpen. Ik fotografeer voor mijn site bijvoorbeeld bijna alles zelf, ik ben in mijn teksten niet bang mijn mening te geven en voeg altijd een flinke nodige dosis humor en cynisme toe. Hierdoor onderscheid ik me van anderen en hebben mijn verhalen, reports, columns en recensies een meerwaarde. Ik merk dat mensen deze schrijftstijl inmiddels herkennen als mijn handschrift, dit waarderen en me op basis hiervan ook inhuren.
9. Be kind. 
Ben vriendelijk tegen iedereen in de industrie. De modewereld en zeker het modewereldje in Nederland is zó klein dat je altijd weer dezelfde mensen tegen zult komen. En een beginnende blogger kan van de één op andere dag zomaar opeens PR Manager of chef redactie van een tof magazine zijn.
10. Wees geen fashion victim. 
Dag in dag uit bezig met de nieuwste trends en omgeven door de fijnste collecties word je als modejournalist natuurlijk alleen maar extra geprikkeld zelf ook de nieuwste kleding te kopen en te dragen. En met zo veel verstand van – en gevoel voor stijl is er ook niets fijner dan je in de nieuwste mode hullen. Waak er echter voor dat je geen fashion victim wordt. Werken in de mode betekent niet dat je alles ook zelf moet willen dragen. En een collectie is niet goed omdat jij ´m mooi vindt, maar je vindt ´m mooi omdat ´ie goed is.
11. Why so serious?
 Neem jezelf (en anderen) niet te serieus. We mogen in de mode dan af en toe heel belangrijk doen, uiteindelijk hebben we het allemaal gewoon over mooie kleding en stijl. Doe dus vooral niet te zuur over minder geslaagde collecties, de nieuwe generatie (ontwerpers én journalisten), andermans´ bizarre mode-uitspattingen of de invloed van bloggers en sociale media. Fashion should be fun!

www.tessted.com

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties