0

mart visser 150Blogger, journalist, PR-dame, stylist, visagist, hoofdredactrice, ontwerper; veel vrouwen willen aan de slag in de mode of beauty, maar het is best wel een lastig wereldje om binnen te komen. Daarom kunnen wat tips en trucs geen kwaad!

Dit keer 10 gouden tips om een succesvolle ontwerper te worden volgens Mart Visser.  Lees ze snel hieronder!

1. Maak je dromen waar. Als mode en ontwerpen altijd al je roeping is geweest, probeer dan juist extra te genieten dat je hier je vak van hebt mogen en kunnen maken. Die droom is namelijk je leidraad, je motivatie en bovenal je fundament onder je creatieve vermogen. En blijf vooral dromen.

2. Pluk de dag.

3. Waar ligt die kracht van je design? Creatie is emotie. Een uiting van een persoon. Door daar je focus op te leggen en jezelf te leren uitdefiniëren ontstaat het sterkere kader waar je altijd uit kunt putten. Ik werk al jaren vanuit A4 dozen waar ik per project continu ideeën input. Stofstalen , kleuren, concepten en schetsen. Hierdoor kan ik voor zowel mijn bedrijfskleding, de collecties voor V&D, of mijn Haute Couture binnen notime in mijn dozen speuren, opzoek naar mijn eigen ideeën. Daardoor verras ik mezelf soms des te meer met een idee van maanden terug die een top-concept vormen voor een gehele collectie.

4. Wie ben je? Maak een a4′tje waar je op uitschrijft waar je voor staat als ontwerper. Denk: belijning , favoriete dessins, kleurstellingen, vormgevers, inspiratie vanuit kunst. Wat wil je bereiken en hoe. Keep it simple stupid. Wanneer je het even niet meer weet, is deze essentie met kernwaarden je stille kracht.

5. It is better to maintain one idea than it is to create another. Een uitspraak van Geoffrey Beene. De kracht van het concept, met variatie op variatie , geeft sneller een bindend beeld binnen je collectie. En daardoor een duidelijke look en kloppend concept naar buiten.

6. Ambacht is alles. Zorg voor uitsluitend goede mensen om je heen. Van patronen tot vervaardiging, van marketing tot distributie . Hier valt of staat je bedrijf mee. En geloof me; ook ik heb hier heel wat foute keuzes in gemaakt omdat ik niet genoeg op mijn intuïtie afging . Vertrouw op je gevoel, en laat nooit geld de drijfveer zijn.

7. Wees een goede planner. Mode is een seizoensproduct, dus je bent zo goed als je laatste collectie. Vooruit plannen, een strakke agenda en minimaal eens per weekzitten met je hele team voor een vergadering met een duidelijke agenda. Leer je medewerkers meedenken, meepraten en vooral hun eigen ideeën opperen. Delen is knowledge.

8. Voeding. Inspiratie en kijken is alles. Zorg dat de drukte van een bedrijf je oplaadmomenten niet dwarsbomen dus boek een ticket Parijs of Veluwe en zorg dat je terugkomt met energie en nieuwe ideeën.

9. Schets en schrijf. Met de gang der tijd zie je alleen nog maar iPhones voorbij schieten die overal beeld vastleggen. Schetsen of ideeën uitschrijven, zetten je brein veel meer aan het werk dan naar een foto te kijken en die natekenen..

10. Moodboard. Maak per collectie een duidelijke moodboard, hang deze zichtbaar op, dus niet in je computer maar tegenover je werktafel. Uitzicht zeg maar, zo ontstaan de beste ideeën bij een gekaderd concept.

  • mart visser 500
    Mart Visser

www.martvisser.com

(Tekst: I Love Fashion News Redactie)

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties