0

150 ChantalBlogger, journalist, PR-dame, stylist, visagist, hoofdredactrice, ontwerper; veel vrouwen willen aan de slag in de mode of beauty, maar het is best wel een lastig wereldje om binnen te komen. Daarom kunnen wat tips en trucs geen kwaad!

Deze week krijgen we de tien gouden tips van Chantal Bles. We kennen Chantal vooral als styliste voor onder andere The Voice Of Holland, verschillende sterren, shoots en shows. Maar naast dat ze een onwijs goed gevoel voor stijl heeft is het leven als freelance styliste natuurlijk ook gewoon ondernemerschap. Een goede ondernemer wordt je niet zomaar dus Chantal geeft haar gouden tips om een goede ondernemer te worden en je dromen na te kunnen streven.

1. Ondernemerschap gaat gepaard met een enorm doorzettingsvermogen. Je moet geen 9 tot 5 mentaliteit hebben, want je hebt als ondernemer eigenlijk nooit een vrije dag. Ook al zit je op een terras of ben je op vakantie, je blijft altijd doorwerken. Ben je niet mailtjes aan het lezen. dan zullen er altijd door je hoofd nieuwe ideeën gaan en gedachten gaan die je wil uitwerken. Dit moet overigens niet als een extra opgave voelen, want als het goed is doe je wat je het liefste doet.

2. Ondernemers hebben vaak een duidelijke visie. Volg dit. Het moet je niet uitmaken wat je ervoor moet laten. Je hebt er bloed, zweet en tranen voor over om jouw plan en droom te bereiken. Probeer ook altijd je oren en ogen open te houden, zo kun je altijd leren van andere adviezen.

3. Het is belangrijk dat je het leuk vindt wat je doet. Je zult namelijk ook de klappen moeten opvangen als het even tegen zit. Maar als je je werk dus écht leuk vindt kun je deze klappen makkelijk verdragen en vecht je door om je droom te verwezenlijken.

4. Behandel iedereen goed. Dit geldt zowel voor personeel als voor contacten. Zonder de juiste mensen om je heen, red je het niet dus koester hen. Luister naar wat iedereen te vertellen heeft en leer van elkaar, ook van je personeel. Het is natuurlijk aan jou de taak om hen op te leiden tot de perfecte werknemer, maar blijf alles bespreken. Bespreek wat iedereen ziet en voelt en hoe ze over dingen denken. Zo kun je iedere keer van elkaar blijven leren.

5. Netwerken is uiteraard heel belangrijk. Je netwerk is in ieder vakgebied onwijs belangrijk. Ga naar zoveel mogelijk borrels, openingen en evenementen om andere mensen uit jouw vakgebied te ontmoeten. Want je weet nooit wat je kunt bereiken door contacten te houden. Misschien kun jij iets betekenen voor iemand anders, of ontmoet je juist mensen die jou verder kunnen helpen.

6. Het gaat er vaak om of je opdrachten jou gegund worden en of jij andere succes gunt. Als je alles in je eentje wil doen, zal je nooit ver komen. Je zult moeten delen om te kunnen vermenigvuldigen.

7. Zie kansen en grijp deze met beide handen aan. In deze tijd ben je bevoorrecht als je genoeg werk hebt. Weet waar je goed in bent en wat je dus kunt aannemen, maar wees ook niet te kritisch. Je moet veel ervaring opdoen om te kunnen groeien. Neem overigens geen klussen aan die je niet waar kunt maken. Je moet je talenten en grenzen goed kennen om van een kans een mogelijkheid te maken.

8. De juiste boekhouder is heel essentieel. Je kunt je als ondernemer niet overal mee bezig houden, zeker als je weet dat er andere mensen beter met cijfertjes zijn dan jij. Houdt jij je vooral goed bezig met je ‘talent’ en laat de boekhouding over aan iemand anders die daar weer talent voor heeft. Het is een goede investering en betaalt zichzelf terug.

9. Als ondernemer kan je heel veel, maar niet alles. Daarom is het belangrijk wanneer het kan je de mensen om je heen verzamelt die jouw minpunten als pluspunt hebben. Jullie kunnen elkaar dan versterken waar nodig is.

10. Haal iedere dag het maximale eruit wat erin zit.  Inspireer jezelf en de mensen om jou heen door power en enthousiasme uit te stralen. Kijk naar de mogelijkheden en ga met je tijd mee. Probeer iedere dag weer wat nieuws te doen, en probeer je patronen te doorbreken. Vast blijven hangen in een vast ritme werkt namelijk niet echt bevorderend voor je creatieve geest. Doe eens gek, ga reizen, praat met mensen om je heen en lees jouw vakbladen.

  • chantal bles

www.chantalbles.com

(Tekst: I Love Fashion News Redactie)

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties