0

vogue saskia van langevelde 150Blogger, journalist, PR-dame, stylist, visagist, hoofdredactrice, ontwerper; veel vrouwen willen aan de slag in de mode of beauty, maar het is best wel een lastig wereldje om binnen te komen. Daarom kunnen een aantal tips en trucs geen kwaad!

Dit keer de tien gouden tips om een succesvolle fashion editor te worden volgens Saskia van Langevelde van Vogue. Lees ze snel hieronder!

1. Kennis, een studie geeft je werk meer diepgang. Ik heb eerst een MBO-opleiding gedaan en daarna de kunstacademie. De kennis die ik heb opgedaan bij vier jaar algemene kunstgeschiedenis gebruik ik nog steeds voor mijn werk. Daarnaast heb ik drie super goede stages gelopen.
2. Eigenheid, aan een kopie heeft niemand iets. Bijna alles is al gedaan; elk seizoen moeten er weer badpakken gefotografeerd worden of komt er weer een hippie trend voorbij. Het is vooral belangrijk om ‘eigen’ te zijn. Vertrouw op je eigen stijl.
3. Enthousiasme, als je er fun in stopt dan zie je dat ook terug in beeld. Ik hou wel van lachende foto’s als het klopt bij het thema, maar die lach krijg je alleen als er een goede sfeer is op de shoot.
4. Wees nieuwsgierig. Je bent een journalist, je moet de tijdsgeest vertalen; dat kan alleen als je goed op de hoogte bent.
5. Samenwerken. Je werkt altijd in teams. Op de redactie zitten we vrij dichtbij elkaar, bij shoots werk je meestal met een team van ongeveer tien mensen en als we naar fashion week gaan dan gaan we samen. Het is geen baan die je alleen doet. Je team is heel belangrijk.

Vogue's Saskia van Langevelde

Vogue’s Saskia van Langevelde

6. Woon in de stad. Het is geen negen tot vijf baan dus het is handig als je ‘s avonds nog even op je fiets naar een presentatie kan gaan.
7. Geduld hebben, sommige shoots hebben tijd nodig. We hebben allemaal wel een wishlist van shoots die we willen doen, fotografen met wie we willen werken of modellen. Maar soms moet je wachten. Ook op kleding moet je soms wachten. Geduld!
8. Sportief zijn is een pré want je moet veel lopen en fietsen. Laatst vlogen we ‘s ochtends vroeg om acht uur naar Kopenhagen. Daar hadden we een afspraak, een beurs, een lunchafspraak, nog een beurs en daarna vlogen we weer terug. De week erna ging ik voor een shoot shoppen in Parijs. Hiervoor moest ik de trein pakken om 06:25, vervolgens had ik daar acht afspraken en daarna hup de trein weer in terug. Je moet wel een beetje conditie hebben om dat allemaal te kunnen doen.
9. Netheid, alles wat je leent moet ook weer netjes terug. Er wordt nog steeds gedacht dat wij alles mogen houden of dat we de kleding in winkels kopen. Wij gebruiken de samples van persbureaus in Nederland maar ook uit het buitenland. Het wordt opgestuurd, we fotograferen het en één dag later wordt het weer teruggestuurd. De samples gaan elke dag ergens anders heen. Als iedereen er met respect mee omgaat, blijft een sample mooi voor de volgende die het wil gebruiken.
10. Wees praktisch. Denk hierbij aan dozen inpakken, sjouwen en een rok goed trekken ook al staat het model in de zee!

www.vogue.nl

(Beeld: Paul Bellaart)

(Tekst: Michelle Helmigh)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties