0

Ben jij ook zo iemand die altijd lijstjes maakt voor alles wat je doet? Boodschappen, werk to-do's, afspraken, dingen die je niet moet vergeten...Het kan een ware obsessie zijn. Heel veel mensen hebben hier last van, maar is het nu eigenlijk zinvol om voor alles een lijstje te maken? Er zijn vijf onmisbare lijstjes die wél zinvol zijn. Dit is het lijstje ;-)

Een specifieke en doelgerichte to-do lijst
Hier zet je alleen dingen op die haalbaar zijn binnen de dag. Actiematig en doelgericht. Dus, in plaats van 'email beantwoorden', schrijf je op: 'beantwoord email van Peter'. Schrijf de to-do lijst voor morgen aan het einde van je werkdag, voordat je je werk verlaat.

Een delegeer-lijst
Kijk naar alle punten van je lijstje en vraag je af of alleen jij dit kunt doen. Zo niet: vraag om hulp. Geldt voor zakelijk en privé mensen!

'Als je iets opschrijft, is er 33% meer kans dat het gebeurt'

Een lange-termijn-doel lijst
Creëer voor jezelf een lijstje met dromen en lange termijn doelen die je graag zou willen bereiken. Als je iets opschrijft, is er 33% meer kans dat het gebeurt: het motiveert om tot actie over te gaan. Deze lijst moet je regelmatig updaten en je doelen bijstellen indien nodig. Of als je ze behaald hebt natuurlijk!

Een voor-en-tegen lijst
Als je een belangrijke beslissing moet nemen, is het goed een voor- en tegenlijstje te maken. Wanneer er meer voordelen dan nadelen zijn, betekent niet per definitie dat je beslissing 'ja' moet zijn. Schrijf ze op en leg deze lijst weg. Kijk er een paar dagen later naar en neem dán je beslissing!

Een project lijst
Wanneer je met anderen aan een project werkt, is het raadzaam een gedetailleerde takenlijst te maken, met ieders verantwoordelijkheden. Maak deze lijst zo uitgebreid mogelijk.

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Een boodschappenlijstje mag natuurlijk altijd, alhoewel je daar heeeel handige apps voor hebt!

Laat het ons weten in een reactie hieronder: ben jij iemand die lijstjes maakt?

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties