0

As we speak zit ik in mijn favoriete koffietentje in Alkmaar: Anne & Max. Ik ben eigenlijk geen koffiedrinker, maar wat mij betreft serveren ze hier de allerlekkerste cappuccino. Ik moest trouwens even op de kaart kijken hoe je dat schrijft. En dat brengt mij op het volgende: ik drink alleen maar cappuccino omdat ik meer van de romige melksmaak hou dan van de koffiesmaak, maar wat is er eigenlijk nog meer op koffiegebied? Ik bestel altijd maar veilig een capo'tje, omdat al die andere Italiaanse termen me weinig zeggen. Daarom creëerde ik voor jou het koffie woordenboek. Zit jouw favoriet er tussen?

Affogato
Misschien ken je deze naam van de dessertkaart van de Italiaan om de hoek. Het betekent 'verdronken' in het Italiaans. Dit drankje bestaat uit een bolletje vanilleijs of dulce de leche, met een shot hete espresso erover heen.

Americano
Omdat wij Europeanen de Amerikanen eigenlijk zien als 'nepkoffiedrinkers', hebben we een speciale naam gegeven aan hun koffie: de Americano is een shot espresso gemengd met heet water. Misschien moet ik die eens proberen?

Café au lait
Evenveel melk als koffie, de café au lait of op z'n Spaans 'café con leche', is een shot espresso met een flinke scheut melk.

Cappuccino
Als 'ie goed gemaakt is (niet te sterk en niet zo'n zurige bonensmaak) dan is dit dus mijn favoriet. Een shotje espresso met een dekentje van warme, opgeklopte melk. Het is eigenlijk meer schuim dan melk. Heerlijk!

Cortado
Een cortado is een shotje espresso met een laagje hete melk erover. Een klein drankje, niet meer dan 120 ml totaal.

Espresso
De koning van de koffies: hoog geconcentreerd en gemaakt door heet water onder druk door de gemalen koffiebonen te persen.

Latte
Een shot espresso die wordt geserveerd met minstens een kopje stomende melk. Lijkt op de cafeé au lait, maar heeft twee keer zoveel melk. Ook wel bekend als de koffie verkeerd.

Macchiato
Het woord macchiato betekent “gevlekt” in het Italiaans. Het is een espresso met een vleug schuimende melk. Geserveerd in een espressoglas, dus minder dan 120 ml.

Mocha
Een espresso gemengd met stomende melk en chocolade, stroop of een andere smaakvolle toevoeging.

Ristretto
Een super geconcentreerde espresso die wordt gemaakt met minder water dan een gewone espresso.

Zo, nu kun je meepraten met de barista's in jouw koffietentje. Laat het je smaken!

Tekst en beeld: Denise Snel

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties