0

Je hebt van dat eten waar je serieus van kunt blijven snoepen. Er moet haast wel een verslavend stofje inzitten want je blijft gewoon doorgaan op de automatische piloot. Pepernoten is hier typisch een voorbeeld van, je blijft maar graaien en snaaien tot je de onderkant van de zak bereikt hebt. Oeps…

Dat dit niet gezond is hoef ik jullie zeker niet te vertellen, maar no way dat we deze typisch Hollandse lekkernij tijdens Sinterklaas overslaan. Ain’t gonna happen! Daarom deel ik vandaag met jullie het recept voor gezonde pepernoten. Ik ben echt een kerst mens, maar moet toegeven dat ik het oer Hollandse Sinterklaas feest toch ook altijd wel heel gezellig vind. Vooral al het heerlijke snoepgoed wat erbij komt kijken..

Om alvast in de Sinterklaas feeling te komen deel ik daarom vandaag dit heerlijke recept met gezonde pepernoten. Dit recept is super easy en smaken net zo lekker als de gewone pepernoten, maar dan zonder alle slechte suikers. Enjoy!

Ingrediënten (ongeveer 30 pepernoten):

  • 50 gram amandelmeel
  • 100 gram roggemeel
  • 50 gram honing
  • 50 gram kokosolie
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden / koekkruiden
  • 2 eetlepels water
  • snufje zout

Optioneel:

  • 100 gram pure chocolade (85% / 92%)

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Doe in een grote schaal de amandelmeel, roggemeel, honing, gesmolten kokosolie, water, speculaaskruiden en zout. Meng alles goed door elkaar en kneed er een bal deeg van.

Maak van het soepel geknede deeg kleine pepernootjes. Probeer een soort balletje te rollen tussen 2 handen van 1 centimeter en leg deze op een bakpapier beklede bakplaat. Druk hierna de pepernoten wat aan.

Bak de pepernoten in ongeveer 15 minuten gaar. Maar let op! Elke oven is anders dus ga na 10 minuutjes even kijken hoe het met de pepernoten gaat. Zijn ze nog niet gaar laat ze dan nog 5 minuutjes staan.

Tip: je kunt de pepernoten ook dippen in de chocolade zodat je choco pepernoten krijgt! Natuurlijk ietsje minder gezond maar wel super lekker! Smelt op laag vuur de chocolade in 5 minuutjes zacht. Dip de afgekoelde pepernoten in de chocolade! Laat hierna de choco pepernoten voor 15 minuten in de koelkast afkoelen.

En dan? Smullen maar!!!

gezonde pepernoten

Tekst: Lisa van Cuijk

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties