0

Iedereen wil succesvol zijn, maar hoe word je dat? En als je het al bent: hoe blijf je het dan? Hoewel er geen vaste recepten of formules bestaan om succesvol te worden, blijkt wel dat succesvolle mensen heel wat eigenschappen en vaardigheden gemeen hebben. Wil jij ook succesvol worden of blijven, zorg er dan voor dat je deze 10 gewoonten een plek geeft in je dagelijks leven, want zoals Pablo Picasso al zei: 'Actie is de sleutel tot alle succes.'

"Actie is de sleutel tot alle succes"

1. Geef complimentjes
Veel mensen die graag iets willen bereiken, zijn kritisch. Niet alleen op zichzelf, maar ook op hun omgeving. Dat kan een manier zijn om jezelf steeds naar betere doelen te leiden, maar onderzoek wijst juist uit dat beloningen veel motiverender zijn dan kritiek. Geef dus complimentjes, aan jezelf als je iets goeds hebt gedaan, maar ook aan je omgeving. 

2. Wees dankbaar
We vergeten het vaak, maar als je eerlijk bent: wat heb je het eigenlijk toch goed! Misschien loopt je leven op dit moment niet helemaal zoals je wilt of wie weet heb je nog dingen op je verlanglijstje die je graag wilt bereiken, maar wees eens eerlijk: heb je echt iets te klagen? Dé manier om verder te komen in je leven, is niet om steeds te kijken naar wat er nog ontbreekt, maar door ook dankbaar te zijn voor wat je al hebt. 

"Dé manier om verder te komen in je leven, is door dankbaar te zijn voor wat je al hebt"

Michelle Obama weet dat dankbaarheid belangrijk is voor een succesvol leven: "Wij hebben de afgelopen jaren geleerd om dankbaar en bescheiden te zijn - er zijn zoveel mensen die de hand hadden in ons succes: van de docenten tot de conciërges, ieders bijdrage is onmisbaar en daarvoor zijn we dankbaar."

3. Vergeef anderen, koester geen wrok
Om succesvol te zijn, heb je energie nodig en ben je mede afhankelijk van andere mensen. Iedereen maakt fouten, dat geldt voor iedereen. Wrok koesteren kost energie en brengt jou niet dichter bij je succes brengt. Vergiffenis wel. Blijf dus niet hangen in dat gebroken hart, die slechte samenwerking of die verloren vriendschap. Het gebeurt en is deel van het leven. Vergeef, laat los en maak plaats voor nieuwe, succesvolle dingen in je leven.

4. Ruil je tv in voor een boek
Succesvolle mensen hebben een gewoonte gemeen: ze lezen gemiddeld meer dan andere mensen en kijken minder tv. Door te blijven lezen, leren ze bij en verbreden ze hun horizon. Bovendien is wetenschappelijk bewezen dat het lezen van fictie (dus vergeet die managementboeken even) ervoor zorgt dat je binnen een recordsnelheid van 6 minuten volledig ontspannen en stressvrij bent: een belangrijke voorwaarde om succesvol te kunnen zijn. Vervang dat avonden voor de buis hangen dus eens voor een boek, een cursus die je graag wilt doen of door iets anders dat je helpt om succesvol te zijn.

"Het is wetenschappelijk bewezen dat je door lezen binnen 6 minuten volledig ontspannen en stressvrij bent"

5. Praat over ideeën, niet over mensen
Roddelen is de smeerolie van onze maatschappij. Dat is niets nieuws, dat deden we duizenden jaren geleden al. Maar roddelen brengt je - behalve de laatste nieuwtjes - helemaal niets. Door je te focussen op ideeën in plaats van op andere mensen en daarover te praten met anderen, stimuleer je je creativiteit en ontwikkel je veel betere initiatieven die je helpen bij je succes.

6. Omarm verandering en leer bij
Mensen zijn van nature geen fan van verandering. Toch is bang zijn voor verandering én denken dat je alles al weet niet het recept om succesvol te zijn. Het versterkt de kans op tunnelvisie en door niet bij te leren, ontwikkel jij je niet. Door verandering te zien als kans en door een nieuwsgierige mindset te ontwikkelen, zorg je ervoor dat je bij blijft, nieuwe ideeën en vaardigheden ontwikkelt en dus succesvoller wordt.

7. Zet doelen uit, niets gaat vanzelf
Je hebt jezelf geleerd om dankbaar te zijn, te genieten van wat je hebt en om 'in het moment' te leven. Hartstikke goed, maar af en toe zul je ook vooruit moeten kijken. Als je graag succesvol wilt zijn, is het handig wanneer je doelen stelt en er hard voor werkt om die doelen te bereiken. Succes komt je niet aanwaaien, om echt succesvol te zijn, moet je weten waar je naartoe wilt en dagelijks kleine stapjes zetten om die doelen te bereiken. 

"Als succesvolle mensen een kamer betreden, lijkt het vaak alsof die oplicht"

8. Straal positiviteit uit
Als succesvolle mensen een kamer betreden, lijkt het vaak alsof die oplicht. Er komt iemand binnen, waarvan je - of je hem of haar nu kent of niet - meteen weet: deze persoon is succesvol. Dat komt omdat die persoon positiviteit uitstraalt. Mensen die enthousiast en positief zijn, vinden we aantrekkelijk en bij hen willen we graag in de buurt zijn. Mensen die negativiteit uitstralen, negeren we liever. Wil jij kansen voor jezelf creëren, nieuwe mensen ontmoeten of beter worden in je relaties? Straal dan positiviteit uit en wees een prettig persoon om bij in de buurt te zijn.

9. Neem verantwoordelijkheid voor je daden
Heb jij een enorm grote klus op eigen kracht binnengehaald? Dan wil je dat waarschijnlijk iedereen vertellen. Maar hoe is dat als het een keer misgaat? Ben je dan ook eerlijk en open over je daden? Succesvolle mensen zijn dat. Ze zijn eerlijk over hun fouten en zijn bereid daarvan te leren. Geen enkel pad naar succes loopt in een recht lijn, er zijn altijd dingen die misgaan. Dat maakt niet uit. Een succesvol persoon is eerlijk over zijn fouten, claimt zijn eigen overwinningen en zal nooit met de successen van een ander aan de haal gaan.

"Wanhoop niet en wees geduldig met jezelf. Iedere stap in de goede richting is er één"

10. Oefen in geduld en begin klein
Rome is niet gebouwd in een dag en ook jouw succes ligt niet voor het oprapen. Succesvol worden of blijven vraagt iedere dag inzet, aanpassingen en ook geduld. Deze gewoonten helpen je om succesvol te zijn in je leven, maar gewoonten veranderen is geen gemakkelijke bezigheid. Door een gewoonte tegelijk te veranderen (en pas als je die echt beheerst naar de volgende te gaan) en door te gaan als je een keer in de fout ging, zorg je ervoor dat je je leven stap voor stap verbetert. Lukt het meteen? Wanhoop niet en wees geduldig met jezelf. Iedere kleine stap in de goede richting is er één.

Tekst: Joyce Spijker

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties