0

Is het jou al eens opgevallen dat we onze naasten harder afrekenen op hun negatieve acties dan prijzen voor hun positieve acties? Bijvoorbeeld die keer wanneer je oudere, vrijgezelle zus "super dronken" werd op de drukke bruiloft van jullie vriendin? Dit overwicht in klaagzangen blijkt niet meer dan menselijk!

Ons brein is erop ingesteld om meer verwijten dan complimenten te maken

Er blijkt nu namelijk een wetenschappelijke reden te zijn voor deze sterkere emotionele reactie op slecht gedrag. Tijdschrift Fortune schrijft deze week over een nieuw onderzoek waaruit is gebleken dat het menselijk brein erop is ingesteld om meer verwijten te maken dan lof te zingen. Het onderzoek, uitgevoerd door Duke University, onderzocht de hersenactiviteit van een groep mensen terwijl zij verschillende scenario’s met zowel positieve als negatieve uitkomsten lazen. “Uit het onderzoek is gebleken dat de signalen voor verwijten en de signalen voor complimenten worden verwerkt in verschillende delen van de hersenen, door verschillende mechanismen”, legt Hilary Brueck van Fortune uit.

“De signalen voor verwijten worden gestuurd vanuit een heel emotionele plaats, terwijl lof vanuit een meer logische plek komt. Het eind resultaat? Mensen zijn sneller geneigd om goede acties aan te nemen als simpel toeval, terwijl slechte acties als opzettelijk beschouwd worden.” De onderzoekers geloven dat onze hersenen op deze manier door de evolutie getraind zijn. We hoeven iemands goede daden niet bij te houden, maar het opmerken en onthouden van zijn/haar slechte daden, waarschijnlijk uit zelfbescherming, vinden we belangrijk. Volgende keer dat jij je lief het niet doen van de afwas verwijt, sta je dus geheel in je menselijke recht!

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties