0

ranzige eetweetjes 640Meer en meer rare verhalen duiken op over de afkomst van onze etenswaren. Herinner jij je bijvoorbeeld nog die rel om paardenvlees dat werd verkocht als ‘rundergehakt’? New lesson learned: niet alles uit onze supermarkten is wat het lijkt.

In januari dit jaar is Food Unwrapped uitgekomen, een boek waarin de schrijver Daniel Tapper de waarheid zoekt achter Engelse supermarktproducten. De meeste van zijn ontdekkingen zijn best wel bizar.

Rijst
Zo schijnt het dat je de overgebleven rijst van je afhaalmaaltijd beter direct in de prullenbak kan gooien, dan bewaren voor later. Op rijst zitten namelijk bacteriën die je er niet af kan wassen en blijven leven bij koeling of verhitting. Het koelen van rijst gaat echter wel de vermeerdering van de bacteriën tegen. Oude rijst één keer opwarmen kan dus geen kwaad, maar een tweede keer wordt door professionele chefs afgeraden. Dit is dus precies de reden dat je het restje rijst van je foe yong hai in de prullenbak moet gooien!

Cereals
Als je je favoriete cereals wel eens opwarmt in de magnetron voordat je ze oppeuzelt, kan het zijn dat je de cereals ziet ‘dansen’. Dit komt niet door de ontbijtgranen zelf, maar doordat er kleine, smakeloze stukjes ijzer aan de cereals zijn toegevoegd. Dit komt doordat in de fabriek de cereals zo worden bewerkt dat ze veel van hun voedingsstoffen verliezen. Vlak voordat de cereals in de doos gaan worden ze daarom nog besproeit met een vitamine spray en kleine stukjes ijzer.

Sinaasappelsap
Dat sinaasappelsap uit pak niet echt vers en gezond is, snapten wij zelf ook wel. Maar Tapper onthult in zijn boek dat het vruchtendrankje tot wel twee hele jaren in containers kan worden opgeslagen, voordat het sap wordt gedistribueerd. Naast deze twijfelachtige opslag van sinaasappelsap baart ook het hoge suikergehalte in het drankje Tapper zorgen. Ongemerkt krijgen we namelijk ontzettend veel suikers binnen via deze ‘gezonde’ fruitsappen.

Smaakstoffen
Producenten zijn altijd op zoek naar manieren om goedkoper te kunnen produceren. Zo komen er allerlei smaakstoffen terecht in ons eten die daar oorspronkelijk niet horen. Deze smaakstoffen worden veelal ontwikkeld in laboratoria met producten die totaal niet verwant zijn aan het eten zelf. Kunstmatige frambozenmaak wordt bijvoorbeeld ontwikkeld met de geurklier van een bever.

Kaas
Supermarkten liggen vol met allerlei kaasproducten, van Babybell snacks tot Franse schimmelkazen. Een groot deel van deze ‘kazen’ zou die naam echter niet mogen dragen. Zo zijn er kazen die voor 65% uit water bestaan en nog maar voor een schamele 10% uit kaas.

  • sinaasappels 500
  • rijst 500
  • cereal 500
  • kaas 500

(Beeld: www.pinterest.com)

(Tekst: Milan van Vugt)

(Tekst: Stagiaire I Love Fashion News)

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties