0

eten AVAJe weet vast wel dat een goed ontbijt heel belangrijk voor je is, maar wist je ook dat het je gevoel voor de rest van de dag kan bepalen?

Al eerder schreven we over de dingen die je wél zou moeten eten als ontbijt, maar deze keer is het andersom. Wij sommen zes dingen op waarvan het niet verstandig is om je dag mee te beginnen.

1. Jij dacht misschien dat ontbijten met vleeswaren gezond was, maar niets is minder waar. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat het ontbijten met vlees kan leiden tot darmkanker. Aan producten als ham, worst of spek wordt het stofje nitraat toegevoegd als conserveermiddel (zodat het langer houdbaar is). Nitraat kan echter worden omgezet in nitrosamines en dit is schadelijk voor de gezondheid.

2. Het ligt misschien een beetje voor de hand, maar gesuikerde ontbijtgranen passen niet in een healthy lifestyle. Buiten het feit dat het niet bepaald goed voor de lijn is, zorgen de suikers en koolhydraten er ook nog eens voor dat je suikerspiegel enorm snel stijgt en daarna weer helemaal daalt. Daardoor krijg je een soort suikercrash, wat er voor zorgt dat je ‘s ochtends alweer moe bent!

3. Kijk uit voor producten met kunstmatige ahornsiroop. Hoewel natuurlijke ahornsiroop een prima vervanging van witte suiker is, kun je de kunstmatige variant beter in de winkel laten liggen. De siroop is bijvoorbeeld in frisdranken verwerkt, maar ook in veel meer producten waarvan je het niet verwacht. Het zorgt voor een stijgende lijn in obesitaspatiënten, vet rond je organen (wat kanker kan veroorzaken) en voor een grotere kans op suikerziekte.

4.  Vermijd producten met veel suiker, zoals donuts, koffiekoeken en taart. Al is het nog zo verleidelijk, je kunt het beter nog even (tot in de middag) laten staan. Suiker zorgt namelijk niet alleen voor de alom genoemde suikerdip, maar ook voor hart- en vaatziektes, obesitas en diabetes.

5. Light yoghurt klinkt misschien goed, maar het is – net zoals alle andere light-producten – fake. Er mogen dan maar honderd calorieën in zitten, maar verder zit het vol met chemische middelen en kunstmatige zoetstoffen. Kies liever voor magere yoghurt.

6. Probeer je jezelf aan te praten dat een blueberry muffin best goed voor je is? Mis! De cakejes zijn vaak gemaakt van witte bloem, eieren, een heleboel suiker en olie of boter. Deze combinatie zorgt ervoor dat die goddelijke muffin niet zo goddelijk is voor je lichaam en figuur.

eten
(Beeld: Bruno Press)

(Tekst: Indra Jager)

(Beeld: Bruno Press)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties