0

Cosmetisch arts, esthetisch arts of plastisch chirurg; geef het beestje een naam, zou je misschien zeggen, maar in de medische wereld ligt dat punt nu juist heel gevoelig.

"Beide heren combineren de kliniek met een positie als aangezichtschirurg in diverse ziekenhuizen Amsterdam. Klinkt indrukwekkend, toch?"

Op 1 maart 2016 opent de Lassus Kliniek haar deuren. Niet zomaar de eerste de beste botoxkliniek, maar aan het roer staan aangezichtschirurgen Maarten Vehmeijer en Hakki Karagozoglu. Beide heren combineren de kliniek met een positie als aangezichtschirurg in diverse ziekenhuizen in Amsterdam. Klinkt indrukwekkend, toch? Of ga je voor je dagelijkse dosis botox en fillers toch liever naar een cosmetisch arts?

Een cosmetisch arts heeft zich namelijk gespecialiseerd in cosmetische behandelingen. Dat betekent dat hij/zij zich dagelijks bezig houdt met botox, fillers, chemische peeling en laserbehandelingen. In tegenstelling tot een plastisch chirurg, die vaak veel meer doet en zich daarnaast ook richt op facelifts, neuscorrecties en andere chirurgische behandelingen. Het grootste verschil tussen een plastisch chirurg en een cosmetisch arts is dat een cosmetisch arts niet snijdt.

"Het grootste verschil tussen een plastisch chirurg en een cosmetisch arts is dat een cosmetisch arts niet snijdt"

Cosmetisch arts vs. plastisch chirurg
Zodra je de studie geneeskunde succesvol hebt afgerond en je je hebt aangemeld bij de NVCG (Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde), mag je jezelf kan cosmetisch arts noemen. Dat ligt wel wat anders als (plastisch) chirurg. Dat is een beschermde titel en je moet naast een studie geneeskunde ook de zesjarige chirurgische opleiding op het gebied van de plastische en cosmetische chirurgie hebben volbracht, voordat je jezelf ook daadwerkelijk plastisch chirurg mag noemen. En voor de plastisch chirurgen is er weer een andere beroepsvereniging: de NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie).

Plastisch chirurgen (en aangezichtschirurgen trouwens ook!) zijn niet alleen trots op hun titel, maar pronken ook met het feit dat hun kennis verder gaat dan de buitenkant. Juist vanwege hun chirurgische ervaring zijn ze experts op het gebied van de anatomie van het gezicht. Cosmetisch artsen daarentegen schermen dan weer met hun praktijkervaringen en beweren 'beter' te zijn vanwege het feit dat ze meer 'prikuren' maken.

En nu ben ik benieuwd: waar ligt jouw voorkeur? Bij een cosmetisch arts of bij de plastisch chirurg? Laat je het hieronder in een reactie weten?

P.s. Misschien een leuk feitje: Wist je dat je helemaal geen arts hoeft te zijn om fillers te mogen injecteren? In tegenstelling tot botox (dit is een zogenoemde medische ingreep) mag iedereen fillers zomaar gebruiken. In theorie zou je dus voor je fillers terecht kunnen bij de groenteboer...

Tekst: Maaike Dorsteen

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties