0

Ik vind mezelf best wel netjes. Maar als je het mijn vriend en huisgenoot vraagt, zal hij dat zeker niet beamen. Ik ben van het type: wat het oog niet ziet, bestaat niet. Als je dus een kast bij mij thuis opentrekt, is de boel minder netjes. Tel er een hevige shopverslaving bij op en: Houston, we have a problem.

Marie Kondo is een Japanse opruimgoeroe die 5 handige tips geeft voor opruimen. Hier moet ik wat aan hebben!

Tip 1: Begin met de makkelijke dingen
Begin niet met je oude fotoalbums of liefdesbrieven. Die zijn moeilijk om los te laten. Tenzij kleding je ultieme passie is, is je kledingkast vaak waar je moet beginnen. Daarna door met papierwerk, overbodige spullen (zoals dat keukengerei dat je nooit gebruikt) en tot slot de zaken met sentimentele waarde.

Tip 2: Doe het NU!
Als je eenmaal de opruimwoede te pakken hebt, pak dan door, zegt Kondo. Doe alles in één keer en werk het hele huis door. En, doe het zo snel mogelijk.

Tip 3: Gooi eerst weg, ruim daarna op
"Denk er niet eens aan om dingen apart te leggen die je weggooit', zeg Kondo. 'Zodra je denkt, past dit nog in de lade, dan stop je alweer met opruimen. Pas wanneer je hebt weggegooid wat je niet nodig hebt, ga je nadenken waar je je spullen laat.'

'If it brings you joy, you’ll feel it straight away. If it doesn’t, it’s time to let it go'

Tip 4: No love, let it go
Deze tip vind ik persoonlijk wat zweverig, maar is wel de essentie van de gedachtegang van Marie Kondo. Je zou ieder item bij het opruimen moeten aanraken en bij je hart houden, want dan draag je energie over en dan voel je gelijk of je er blij wordt. Zo niet, dan wordt het tijd deze spullen weg te gooien.

Tip 5: Laat je schuldgevoel varen
Je weet wel, die lelijke vaas die je van je tante kreeg vijf jaar geleden. Staat nog steeds in de kast en lonkt iedere keer als je een bloemetje in een vaas zet. Er is een reden dat je juist die vaas laat staan. Dus: weg ermee! Bedank je tante voor het cadeau en breng 'm naar de Kringloop. Er is vast iemand die dat lelijke lor wel mooi vindt.

Tekst en beeld: Denise Snel

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties