0

‘Doe het nou!’ Mijn man kijkt me dwingend aan. ‘Stel jezelf toch niet zo aan. Jij gunt jezelf niks, dat is jouw probleem.’ Mokkend neem ik een slok van mijn thee. Hij heeft gelijk. En ik heb nieuwe kleding nodig. Goeie kleding wel te verstaan, iets representatiefs en misschien zelfs – voor één keer, hou ik mezelf voor – iets duurs. En precies daar zit het probleem.

“Uren struin ik Pinterest, Insta en blogs af op zoek naar de looks die geweldig plakken op de modellen die ze aanhebben”

Want regelmatig een beetje kleding kopen dat kan ik als de beste. En inspiratie opdoen ook. Uren struin ik Pinterest, Insta en blogs af op zoek naar de looks die geweldig plakken op de modellen die ze aanhebben. En natuurlijk maak ik daar ook direct leuke moodboards en kleurenkaarten van. Echt, ik ben de neuroot onder de papieren inspiratie en de minimalistische kast.

Pas in de praktijk gaat het mis. Ik struin met die lijstjes en plaatjes de grote ketens af en probeer iets te vinden dat erop lijkt voor de laagste prijs. Ik stuiter van opwinding als ik een ideale lookalike scoor voor een tientje (wie houdt er niet van koopjes?!) en hang een prachtig item met een prijskaartje van drie cijfers direct terug, alsof ik me eraan zou kunnen branden. Maar waarom?

“Ik denk dat ik het niet waard ben en kom met allerlei zelf gevalideerde redenen op de proppen”

De waarheid is even idioot als onzinnig. Ik denk dat ik het niet waard ben en kom met allerlei zelf gevalideerde redenen op de proppen: ‘Daarvoor heb ik te weinig verdiend de laatste tijd (ook al is dat niet eens waar). Dat mag alleen bij een speciale gelegenheid of na een bonus. Ik hoef niet alles tegelijk. Zo’n dure trui verpest ik toch in de was of ik maak er een vlek in en die dure schoenen zitten voor geen meter.'

Ik ben kansloos in het mezelf dingen gunnen en stiekem weet ik dat best, dus voor één keer luisterde ik naar mijn man en riep hulp in. Met een vriendin die kwaliteit boven kwantiteit verkiest, die snapt dat dat ene accessoire een enorm verschil maakt en die een mooi en tijdloos item nooit zou laten hangen voor iets onbenulligs als het bijbehorende prijskaartje.

Cecile Narinx zei het treffend: ‘Kleding communiceert, beïnvloedt je gemoedstoestand, je zelfvertrouwen en je imago’

Dus we gingen naar Maastricht en terwijl ik mijn pinpas te vaak met een brok in mijn keel langs de kassa haalde, ben ik haar tot op de dag van vandaag dankbaar. Sinds onze shopping spree voel ik voel me een prinses in mijn nieuwe winterjas, ben veel zekerder van mezelf voor die presentatie, zie ik er professioneler uit bij workshops en glimlach naar mezelf als ik langs een spiegel loop. Cecile Narinx zei het in haar nieuwe boek ‘Dit boek gaat niet over mode’ treffend: ‘Kleding communiceert, beïnvloedt je gemoedstoestand, je zelfvertrouwen en je imago.’

Is het dan nodig om veel geld uit te geven om er mooi uit te zien? Natuurlijk niet. Maar dankzij mijn lieve vriendin en deze investering in mezelf weet ik nu ook dat jezelf iets ontzeggen ‘omdat je het niet verdient’ inderdaad totale onzin is. Nu is mijn kledingkast winterproof en in het voorjaar, dan bel ik haar gewoon weer. Omdat het simpelweg de moeite waard is om jezelf iets waard te vinden.

Tekst en beeld: Joyce Spijker

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties