0

Danielle ken ik al jaren door mijn werk. Op een dag maakte ze op social media bekend een sabbatical te nemen. Iets wat voor mij als ondernemer een uitdaging zou zijn, maar wat ik stiekem toch nog een keer zou willen doen. Daarom vroeg ik Danielle voor een persoonlijk interview.

"Mijn broer Sander werd plotseling ernstig ziek en heel snel daarna overleed hij"

Je had een hele leuke en goeie baan bij een pr bureau in Amsterdam. Waarom koos je voor een sabbatical?
In de zomer van 2013 stortte mijn wereld compleet in. Mijn broer Sander werd plotseling ernstig ziek en heel snel daarna overleed hij aan de gevolgen van kanker. Deze enorme klap heeft mij letterlijk doen instorten. Na een intens heftige en verdrietige periode kwam er een oerkracht in mij naar boven die bijna magisch was. Ik wilde voor mijn broer en bovenal voor mijzelf mijn mooiste leven gaan leven. Het roer moest om. Door middel van therapie, mindfullness en yoga ben ik met mijzelf aan de slag gegaan. En al snel werd voor mij duidelijk dat ik een sabbatical moest nemen. Mijn batterij was leeg en ik voelde aan alles dat ik ruimte nodig had om mijn leven opnieuw in te richten. Ik gaf mijzelf een jaar de tijd om geld te sparen en om na te denken over mijn plan.

zwembad bali
Aan het zwembad in een van de huizen op Bali

Hoelang heb je een sabbatical gehad en wat heb je in die tijd allemaal gedaan?
Dat je in het leven niet alles kan plannen werd in januari 2015 al snel duidelijk: ik bleek in verwachting te zijn! Mijn vriend en ik hadden inmiddels beide onze banen opgezegd en alles was geregeld om voor lange tijd naar India te vertrekken. Maar door de zwangerschap waren wij genoodzaakt om ons reisschema om te gooien. Uiteindelijk hebben we 2 maanden gereisd door Indonesië en Thailand. Een heerlijke periode waarin we hebben genoten van elkaar, de rust en de natuur. We hebben tijdens onze reis veel tijd gehad om na te denken over hoe wij ons leven samen en met de komst van ons kindje wilde gaan inrichten. Mooie gesprekken en plannen volgden.

zwanger
Hoogzwanger...

"Niet werken geeft je zó veel ruimte. Ineens lijkt alles mogelijk en zelfs de meest onmogelijke dromen worden realiseerbaar"

Eenmaal terug in Nederland hebben wij ons huis in de Amsterdamse Pijp verbouwd en baby proof gemaakt. En zo ging ik ontspannen de laatste maanden van mijn zwangerschap in. Het enige wat ik heb gedaan was genieten van de vrijheid en eindeloos fantaseren. Niet werken geeft je zó veel ruimte. Ineens lijkt alles mogelijk en zelfs de meest onmogelijke dromen worden realiseerbaar. Zo heb ik tijdens mijn reis besloten dat ik kinderyoga docent wil worden en ontstond het verlangen om een kinderboek te schrijven voor de 2 dochters van mijn broer Sander.

Met mijn pasgeboren dochtertje Mia
Met mijn pasgeboren dochtertje Mia

18 augustus 2015 is onze dochter Mia geboren en in januari 2016 heb ik mijn sabbatical jaar afgesloten met heel veel liefde, geluk en een immense hoeveelheid aan levenslust.

happy family
Happy family

Hoe heb je gezorgd dat dit (financieel) haalbaar was?
Een flinke spaarrekening in combinatie met lage vaste lasten. Daarnaast is mijn vriend eerder begonnen met werken zodat ik in alle rust de eerste maanden voor onze dochter kon zorgen.

Je hebt sinds kort weer een hele leuke baan bij een magazine. Was je er weer aan toe om te gaan werken?
Ja, ik was er heel erg aan toe! Na een jaar ‘vrij zijn’ snakte ik weer naar deadlines en verantwoordelijkheden. Gelukkig heb ik een goed netwerk en kwamen de aanbiedingen vanzelf binnen. Ik had dus de luxe positie dat ik voor een baan kon kiezen die paste bij mijn nieuwe, happy lifestyle.

"De reis bleek heel anders te zijn: wij zijn ouders geworden. Het was de mooiste reis van ons leven"

Wat is je mee- en tegengevallen?
Alles is mij meegevallen! Dat komt denk ik omdat ik heel bewust voor een sabbatical had gekozen en ik vanuit alle vertrouwen het avontuur ben aangegaan. Ik had gedacht dat ik samen met mijn vriend een jaar zou reizen: ik wilde leren surfen, vrijwilligerswerk doen en mediteren in India. Maar de reis bleek heel anders te zijn: wij zijn ouders geworden. Het was de mooiste reis van ons leven.

Wat voor tips heb je voor degene die graag een sabbatical wil nemen?
Niks in het leven is zeker dus volg je hart en heb vertrouwen. Angst is zo een slechte raadgever. Ja, het is ontzettend lastig om los te laten, maar als je het vanuit vertrouwen doet dan zal het leven je belonen!

Heb jij of ken jij iemand met een mooi of bijzonder verhaal wat goed past om mijn website waarmee ik mijn lezeressen kan inspireren? Stuur dan een mailtje naar [email protected].

Reageer op dit artikel
Annic ten Duis

Door Annic ten Duis op

Lees meer artikelen van Annic

Read next…

Reacties