0

Misschien wel het meest gegeven antwoord op de vraag ‘Hoe gaat het?’ Is: ‘Druk.’ Vaak met een bijbehorende zucht of puf en een licht klagerige blik in de ogen. Druk betekent in het Amsterdamse belangrijk. En belangrijk, dat wil ieder mens zich voelen. We willen allemaal betekenisvol zijn, toch? Niets mis mee. Behalve als het krijgen van dat gevoel zoveel energie kost, dat je aan niets anders meer kunt denken. Want, is het eigenlijk wel zo? Héb je het wel echt druk? Of vóel je je alleen maar druk? En zou het woord ‘druk’ dat je telkens weer antwoordt op de vraag hoe het met je gaat, misschien ook impact kunnen hebben op jouw gevoel? Ooit had ik een baan waarvan ik wakker lag. Ik boekte voor mezelf een Japanse shiatsu massage om op adem te komen – iets met drukpunten. De masseur vroeg waar het aan schortte. ‘Nou,’ zei ik, ‘ik heb zo’n ontzettend drukke baan. Waar ik veel stress van krijg.’ Het antwoord wat hij toen gaf, moet ik nog vaak aan denken. ‘Als jij tegen jezelf zegt dat je stress hebt, druk bent, moe bent, dan bén je dat ook. Dan voel je dat ook zo. Maar je hoeft je niet altijd zo te voelen. Het is een keuze om je gevoel aan te zetten en te laden met die woorden. Onderschat niet de kracht van het woord.’ Het was alsof ik het licht zag. Je druk voelen is een keuze!

"Als jij tegen jezelf zegt dat je stress hebt, druk bent, moe bent, dan bén je dat ook. Dan voel je dat ook zo"

Sindsdien hoor je mij zelden meer zeggen dat ik het ‘druk’ heb. Of ik voeg er aan toe: ‘nothing I can’t handle.’ Want ik wil mijn gemoed graag positief houden.

"Ik had niets te doen. Hoe kon dat nou? Ik had het jarenlang zo verschrikkelijk druk gehad?"

Ik weet nog precies hoe ik me voelde toen ik die stressvolle baan uiteindelijk opzei. Ik zou nog een week of wat blijven om mijn werkzaamheden af te ronden. Ik liep mijn kantoor binnen, ging achter mijn computer zitten en…. Had niets te doen. Hoe kon dat nou? Ik had het jarenlang zo verschrikkelijk druk gehad? Wat bleek, niet de feitelijke werkzaamheden waren waar ik het zo druk mee had gehad. Ik vóelde me al die tijd druk. Dat is iets heel anders.

Tekst: Hoofdredacteur Glamour, Sanne Groot Koerkamp

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties