0

150 solliMocht je op zoek zijn naar een bijbaantje of vaste baan, dan weet je waarschijnlijk als géén ander dat het maken van een goede sollicitatiebrief best wel tijdrovend kan zijn. De functie van een goede sollicitatiebrief is natuurlijk het idee dat je jezelf als het ware verkoopt, om te laten zien waarom jij super geschikt bent voor de leuke baan die je in het vizier hebt.

Om jou daarbij te helpen, hebben wij een paar tips voor je op een rijtje gezet. Tegenwoordig krijgen bedrijven talloze sollicitatiebrieven en CV’s binnen, maar daar hoef je natuurlijk niet zenuwachtig van te worden. Het is namelijk de kunst om je CV en sollicitatiebief zo te maken dat je een geweldige indruk maakt op je toekomstige werkgever. Zie dit als een uitdaging, want het kan best leuk zijn om bijvoorbeeld je CV een leuk design te geven. Creatief solliciteren helpt je om op te vallen tussen alle andere werkzoekenden. Lees de tips hieronder.

1. Video CV
Een video CV is anno 2014 helemaal hip. In dit korte persoonlijke filmpje kun je jezelf van je beste kant laten zien én daarnaast is het een goede en originele manier om je enthousiasme naar voren te laten komen. Een video CV is zeer geschikt voor banen in de creatieve sector zoals in de marketing, communicatie, reclame óf media sector: voor de verpleging is het natuurlijk minder geschikt. Tegenwoordig zijn er ook heel veel mensen die hele een website hebben besteedt aan hun eigen portfolio en CV. Dit is naast je video CV een geweldig visitekaartje, waardoor je ook sneller in de smaak zult vallen.

2. Ga voor een aantrekkelijke stijl
Toch niet zo’n fan van een video CV, dan kun je natuurlijk ook gewoon je CV één persoonlijke touch geven. Veel traditionele CV’s en motivatiebrieven zijn erg sober opgemaakt en dat is natuurlijk erg jammer, omdat het dan niet zo snel opvalt. Met een aantrekkelijke stijl zul je zeker opvallen. Ga niet voor een over the top look, maar laat je bijvoorbeeld inspireren door voorbeelden op Pinterest.

3. Memorable
Vroeger leerden we op school om sollicitatiebrieven standaard te beginnen met “Op de website las ik uw advertentie waarin..“, maar dit kun je ook een keer even achterwege laten. Als je vaker een standaard brief en cv opgestuurd hebt naar bedrijven, maar nooit wordt uitgenodigd of aangenomen dan wordt het tijd om een keer te experimenteren. Je hebt namelijk niets te verliezen en wilt ook dat jouw brief nog even langer blijft hangen in het hoofd van de werkgever. Variatie en toon zijn belangrijk in je sollicitatiebrief, want de werkgever moet niet het idee hebben dat je de brief naar meer bedrijven stuurt.

4. Inhoudelijk
Als je een sollicitatiebrief schrijft, is het belangrijk om niet al te lange zinnen te gebruiken; het is namelijk beter als je kort en krachtig aangeeft wat je duidelijk wilt maken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je met nieuwe aanvullende informatie komt, want je brief moet namelijk niet een samenvatting zijn van je CV. De belangrijkste kwaliteiten en ervaringen moet je naar voren laten komen en daarnaast kun je het beste schrijven over ervaringen die ook daadwerkelijk passen bij de baan waarvoor je solliciteert. Als laatste is het ook super belangrijk om te laten weten waarom jij de functie graag wilt vervullen én waarom jij er perfect voor bent. Gebruik hiervoor overtuigende argumenten, zonder dat je arrogant overkomt.

5. De eerste zin
Beschrijf wat je dacht toen je de vacature voor het eerst zag; welk gevoel kwam er bij je op? Combineer dit meteen met je interesses en vaardigheden, want hiermee laat je namelijk zien waarom je perfect past bij het bedrijf waarvoor je solliciteert. Als je via jouw netwerk op de vacature bent gekomen, dan kun je dit natuurlijk ook nog even vermelden in de eerste zin.

Good luck!

  • a53e3306d948785e4ffb46a9921fb740

(Beeld: www.pinterest.com )

(Tekst: Jessica Besselsen)

(Tekst: Stagiaire I Love Fashion News)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties