0

carriere tips begin 150Ga jij binnenkort afstuderen óf sta jij al aan het begin van je carrière? Dan kun je natuurlijk altijd wat extra tips gebruiken. Het kan erg spannend zijn als je zo aan het begin van de carrièretrap staat, maar met de juiste tools en mindset kun jij al een heel eind komen.

Je hebt het vast al wel een aantal keren te horen gekregen: ‘het is lastig om aan een baan te komen’. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan en ga er vol tegenaan. Als je het allemaal erg lastig vindT omdat je niet zo goed weet wat je wilt, dan kun je met carrièreplanning op een handige manier een duidelijk overzicht krijgen van wat je juist wél en niet wilt.

1. Plan je carrière 
Velen van ons plannen ook een bezoekje aan de dokter of tandarts, dus dan kun je ook wel je carrière plannen. Gebruik één dag of weekend van het jaar om een heel lijstje op te stellen wat voor carrière jij in gedachten hebt. Als je alles op een rijtje voor jezelf hebt opgeschreven, dan ben je beter bereid om keuzes te maken die naar jouw droombaan toe leiden. Wees niet bang, zorg er voor dat je vaak in gedachten houdt wat je wél wilt. Door deze mindset haal je veel meer uit het leven én je carrière, dan door alleen maar te vrezen.

2. Stippel je pad uit
Één van de eerste stappen die je zet tijdens het plannen van je carrière is je oude baan, schoolcarrière of vorige carrière planning in gedachte houden. Ga niet met je gedachte blijven hangen in het verleden, maar neem de tijd om te reflecteren over je carrièrepad en stippel dat afgelegde pad uit; denk bijvoorbeeld aan je school, sollicitaties etc. Als je alles hebt uitgestippeld kijk je vervolgens naar de weg die je al hebt afgelegd. Ben je blij met hoe het nu gaat? Had je dingen beter kunnen aanpakken? Wat ga je anders aanpakken in de toekomst?

3. Reflecteer
Verandering is een grote factor in het leven; iedereen verandert, net zoals jij van interesses of likes en dislikes kan veranderen. Soms vinden we iets voor twee jaar lang te gek, en is daarna is de sparkle eraf. Neem dus de tijd om over deze dingen te reflecteren, zowel als op het werkgebied, als in het leven. Maak vervolgens een lijstje met de dingen waar je heel veel plezier in hebt en de mindere leuke dingen. Zet deze twee naast elkaar, zodat je het contrast goed kan zien. Als je werkactiviteiten meer naar de leuke dingen neigen, dan zit je in ieder geval op de goede weg. Zo niet, dan weet je dat het tijd wordt om te kijken naar andere banen en carrières. Daarnaast is het ook belangrijk om te bedenken wat je het liefst uit je werk en carrière wilt halen. Neem de tijd om de motivatie op papier te zetten, zodat je weet wat je drive is wat betreft succes en blijdschap.

4. Schrijf je mijlpaaltjes op
De meeste mensen houden niet zo goed bij wat ze in het leven verwezenlijkt hebben, en vinden het vervolgens lastig om een krachtige CV of sollicitatiebrief te schrijven. Schrijf daarom al je mijlpaaltjes op, want dit is niet alleen handig om je cv te schrijven, maar ook handig voor het plannen van je carrière. Vaak kom je dan tot de conclusie dat je bepaalde successen in je leven alweer vergeten bent. Dit kan dan natuurlijk ook weer de nodige motivatie geven.

Mocht je een dagje aan je carrière planning willen zitten, dan is het natuurlijk handig om op een whiteboard of in een notitieblok te schrijven. Bekijk de shop tips hieronder.

(Tekst: Jessica Besselsen)

(Tekst: Stagiaire I Love Fashion News)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties