0

150De één rolt er zo in en de ander is nog wel even een tijdje bezig om een droombaan te bemachtigen. Vooral in deze tijden is het belangrijk om jezelf te laten zien en op te vallen. Tegenwoordig zijn er gelukkig allerlei manieren om dat te doen zoals bijvoorbeeld met LinkedIn.

Wij geven je dit keer tips hoe je jouw gunfactor kunt vergroten tijdens het solliciteren. Deze tips kun je gebruiken als handvaten en meenemen voor als je de volgende keer voor een baan gaat solliciteren. Tegenwoordig duurt het langer voordat een organisatie een baan openbaar maakt, omdat ze vaak nog gaan kijken of ze de vacature intern kunnen opvullen. Vervolgens wordt er gekeken op LinkedIn en een profiel speelt daarom een belangrijke rol. Het is daarom erg belangrijk om manieren te vinden waarmee je jouw gunfactor kunt verhogen.

1. Omschrijf je zelf
Als je goed weet wat je wilt dan ben je uiteraard veel zelfverzekerder dan wanneer je het niet zo goed weet. Schrijf voor jezelf minstens vijftien goede eigenschappen op papier. Als je hier hulp bij nodig hebt dan kan je ook aan je vrienden vragen om advies. Het is namelijk essentieel om te weten wat jij kunt bieden aan een bedrijf en ook de antwoorden klaar hebt staan als er wat aan je gevraagd wordt tijdens een sollicitatiegesprek.

2. Netwerken
Netwerken is erg belangrijk om je gunfactor te verhogen. Kennis is macht en je hebt meer macht als je meer mensen kent, want dan is de kans natuurlijk groter dat je in contact kan komen met de persoon waar je op zoek naar bent. Het levert misschien niet altijd iets direct op, maar het is wel heel erg belangrijk voor je gunfactor.

3. Waarderen
Gewaardeerd gedrag kan zijn vruchten afwerpen. Laat een keer merken dat je een persoon waardeert en breng mensen met elkaar in contact als zij daar misschien wel baat bij kunnen hebben. Grote kans dat deze personen dit van jou onthouden en hun waardering ook aan jou laten blijken. Een waardering kan natuurlijk ook al via een uitnodiging met een persoonlijke boodschap op LinkedIn. Op deze manier val je natuurlijk ook wat meer op en dit zullen mensen niet zo snel vergeten.

4. Contact leggen
Het is altijd belangrijk om na te gaan met welke persoon je contact moet leggen bij het bedrijf waar je graag wilt gaan werken. Gebruik je netwerk (zoals LinkedIn) om verder contact te leggen met deze persoon. Een eerste indruk is hartstikke belangrijk en hier moet je dan ook wel rekening mee houden. Als je bijvoorbeeld voor een serieuze baan wilt solliciteren, dan kun je niet zomaar allemaal foto’s van het uitgaan op het internet zetten. Bedrijven weten jou echt wel op te speuren via het world wide web.

5. Vooronderzoekje
Bedrijven kunnen jou wel in het vizier houden, maar dat kan andersom natuurlijk ook. Als je een sollicitatie hebt, kun je alvast op Facebook of LinkedIn zoeken met wie je een gesprek gaat hebben. Kijk naar de gemeenschappelijke kenmerken om bijvoorbeeld erachter te komen met wat voor persoon je te maken hebt. Op deze manier kun je alvast een strategie bedenken. Hoe ga je deze persoon benaderen? Hoe ga jij ervoor zorgen dat jouw gedrag op die van je gesprekspartner wordt afgestemd? Jij moet er namelijk voor zorgen dat diegene waar je het gesprek mee hebt een positief beeld van jou krijgt en je in het bedrijf past.

6. Kennis
Via je profiel op LinkedIn kun je precies laten zien over welke kennis je beschikt en referenties vragen aan mensen uit je netwerklijst. Vul dit bij mensen die je kent ook in, zodat ze het ook bij jou kunnen doen. Als je een boek op het internet koopt dan kijk je misschien ook weleens naar de referenties en zo werkt dat dus ook in het bedrijfsleven.

  • lillian

(Beeld: www.pinterest.com )

(Tekst: Jessica Besselsen)

(Tekst: Stagiaire I Love Fashion News)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties