0

schone kleren 150Wij willen er natuurlijk altijd goed uit zien en kleding helpt ons daar bij, maar waar komt die kleding nu eigenlijk vandaan? Anno 2014 wordt er gelukkig steeds meer aandacht besteed aan eerlijke kleding want we moeten ook denken aan de mensen die onze kleding maken.

De Schone Kleren Campagne toont in een nieuw project de kracht van stoere vrouwen uit Cambodja en Bangladesh. Het project ‘Who Runs the World? Girls!’ geeft de vrouwen een stem en laat hen hun verhaal doen. De dames werken aan onze gehele garderobe, van jeans tot jurkjes tot t-shirts en jasjes. De dames werden in hun eigen stad gefotografeerd eind 2013 door Zilveren Camera-winnares Marieke van der Velden.

Voor ons is het makkelijk om uit de rekken te halen en af te rekenen bij de kassa, maar er gaat heel wat vooraf aan de bezorging bij de winkel en daar laat dit project zich over horen. Hieronder zie je foto’s van de negen sterke vrouwen. Bij de foto’s vind je een statement wat als drijfveer geldt voor de vrouw om zich actief in te zetten voor betere arbeidsomstandigheden.

 

 • Chhung
  Chhung: “Het is niet zo dat ik mijn werk leuk vind; ik vind er echt helemaal niks aan. Maar het brengt brood op de plank en in die zin moet ik het ermee doen.”
 • Daliya
  Daliya zette haar eigen vakbond op, waarop haar moeder reageerde 'als je dit soort dingen blijft doen, krijg je een moeilijk leven'. Maar Daliya doet dit niet voor zichzelf, maar voor anderen.
 • Kat
  Kat: “Ik hoor wel van meer mensen dat ik een sterke persoonlijkheid heb, en dat is toch ook prima? Ik ben niet snel bang en als ik iets wil bereiken, ga ik er samen met de andere vrouwen voor. Mij krijg je niet gek.”
 • Kun
  Kun Hon: “Ik kan me wel eens kwaad maken als ik denk aan de eigenaren van de bedrijven waar ik kleding voor maak. Terwijl zij in een kantoor zitten, staan wij hier te sloven. En zij krijgen het geld natuurlijk, dat is het pijnlijke. Het liefst zou ik voor mezelf opkomen, zodat we allemaal een leefbaar loon krijgen in de fabriek, maar ik durf niet lid van de vakbond te worden''
 • Nurun
  Nurun: “Uiteindelijk word ik president van de vakbond, let maar op! Ik ga naar de top!”
 • Salma
  Salma: “Ik zou liever iets anders doen; iets waarbij ik daglicht zie.”
 • Shahnaz
  Shahnaz: “Ik wil dat arbeidsters krijgen waar ze recht op hebben: genoeg pauzes en een weekend. En ik wil dat niemand meer aan de haal kan gaan met de rechten van de vrouwen met wie ik werk.”
 • Tania
  Tania: “Ik ben hier, ik besta en ik zou jullie willen vertellen over mijn dagelijkse leven in de fabriek en alles daaromheen. Hoe meer mensen weten hoe het er hier aan toe gaat, hoe meer mensen ons kunnen steunen. En dat hebben we nodig. Samen worden we serieus genomen!”
 • Thy
  Thy: “Ik wil de mensen in Nederland laten weten dat je voordat je je kleren aantrekt, naar het label van je kleding moet kijken. Zie je ‘Made in Cambodia’, bedenk dan hoe hard wij hebben gewerkt aan het kledingstuk.”

(Beeld: Marieke van der Velden / Hollandse Hoogte)

(Tekst: Bridget van Alphen)

(Tekst: Stagiaire I Love Fashion News)

Reageer op dit artikel
Annicvw.com (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties