0

liesbeth blogLiesbeth is dol op mooie kleren en heeft een speciale liefde voor schoenen. Kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor ELLE en verblijdt ons elke zondag met een blog!

Het zal niemand zijn ontgaan, afgelopen week stond in het teken van New York Fashion Week. Modemaand is weer begonnen en alle redacteuren, modellen, bloggers, inkopers en andere lucky bastards vliegen van New York naar London door naar Milaan om vervolgens te eindigen in Parijs. Voor ons thuisblijvers betekent dat veel uren op Style.com, TeamPeterStigter.com en duuzend blogs, scrollend klikkend door de plaatjes van mooie kleren op knappe mensen.

“Modemaand is weer begonnen en alle redacteuren en andere lucky bastards vliegen van New York…”

Mode is met de dag meer aan het democratiseren en waren de shows voorheen verborgen achter grote deuren met sterke securitymannen ervoor, tegenwoordig weten we allemaal meteen wat welke designer heeft laten zien, zij het dankzij de foto’s en dingen als Twitter, of dankzij een livestream. Het is een veelgehoord iets, “mode verplaatst zich van de catwalk naar de straat.”

Maandag verscheen een artikel van übermodejournalist Suzy Menkes voor The New York Times over het fenomeen bloggers, en meer specifiek over het circus dat zich afspeelt op straat ten tijde van Fashion Week. Iedereen kent de foto’s van knap geklede meisjes en excentriek uitgedoste mannen met daar omheen een haag van fotografen, allemaal op zoek naar dat ene perfecte streetstyle shot. Menkes maakt een – in mijn optiek – goed punt wanneer ze stelt dat er een verschil is tussen ‘the stylish and the showoff‘, waarbij ik moet denken aan een Carine Roitfeld of Hanneli Mustaparta (stylish) en een Anna Dello Russo of Bryanboy (showoff).

“Ze stelt dat er een verschil is tussen ‘the stylish and the showoff’…”

Er is bij Menkes – en bij vele anderen – wel een lichte irritatie te proeven voor de tweede categorie. De volstrekt over de top geklede paradijsvogels die zich in de meest opmerkelijke pakjes voortbewegen en zich als het even kan ook nog eens drie keer per dag omkleden om extra vaak op de kiek gezet te worden. Daarnaast is het zo dat velen zich totaal niets aantrekken (pun intended) van het klimaat waarin ze zich bevinden, en dus de sneeuwstorm die afgelopen week over NY ging gewoon trotseren op hakken van 12 centimeter, zónder sokken, en met een soort van dik vest maar eigenlijk dus gewoon zonder jas. Vooral de dame achter het blog Song of Style doet gewoon alsof ze gek is, en gaat vrolijk door de sneeuw in een minirokje zonder panty. Of Rumi van Fashiontoast dan, die vond een blote buik truitje wel een geschikte keuze. Perfect voor wie gek is op blaasontstekeningen of afgevroren tenen verzamelt, dat wel.

Eerlijk is eerlijk, ook ik word soms een beetje moe van al dat geschreeuw om aandacht. Ik bedoel, prima hoor al die personal style blogs, maar ergens is er een grandioze ijdelheid voor nodig om jezelf elke dag met tien verschillende foto’s op het web te slingeren. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat mijn Bloglovin’ niet vol zit met dergelijke blogs, zo hypocriet ben ik dan ook wel weer, maar toch, die ijdelheid stoort me soms best een beetje.

“Perfect voor wie gek is op blaasontstekeningen of afgevroren tenen verzamelt, dat wel.”

Op moment van schrijven is het weer enorm aan het sneeuwen, en ik blijf dan ook veilig binnen, om in m’n joggingbroek en met sloffen achter m’n laptop slaafs urenlang op ‘next image’ te klikken. Bij mij is ijdelheid altijd als sneeuw voor de zon verdwenen moment dat het kwik onder nul duikt en de stad zich verstopt onder een witte deken. En tja, ik moet toegeven, wat dat betreft zou ik al die eerder genoemde paradijsvogels eigenlijk alleen maar moeten bewonderen in plaats van bekritiseren. Misschien dat ik zo boodschappen ga doen op m’n hoogste hakken. Kijken wat dat met me doet. Als jullie krantenkoppen lezen over “vrouw breekt been door lopen over ijs in 16cm hakken”, jullie weten wat er aan vooraf ging.

See you next week, L.

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties