0

Liesbeth is dol op mooie kleren en heeft een speciale liefde voor schoenen. Kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor ELLE en verblijdt ons elke zondag met een blog!

Soms sta je opeens oog in oog met een foto die je jaren geleden ooit zag, nooit bent vergeten, en altijd weer even aan terugdenkt. En soms zie je opeens een foto die je nog nooit zag, maar nooit meer wíl vergeten. Na jarenlang tijdschriften bewaren met mooie foto’s was ik vorige week een beetje starstruck toen ik rond liep op de UNSEEN fotografiebeurs in Amsterdam.

Het kan je bijna niet ontgaan zijn, vorig weekend was op het Westergasterrein in Amsterdam de eerste echte internationale fotografiebeurs van Nederland, waar werk te zien was van 50 galleries van over de hele wereld. UNSEEN is een samenwerking tussen Foam, Platform A en Vandejong. Die laatste is een branding agency uit Amsterdam en één van de mensen die daar werkt is my dear friend Maurice Seleky, die me op vrijdag voorzag van een perskaart en uitgebreide rondleiding over het terrein.

“Das een hele mond vol maar het komt simpelweg op het volgende neer…”

Nu is het festival (want dat was het eigenlijk, compleet met sprekers, optredens, lanceringen en ander leuks) al lang en breed voorbij dus het heeft weinig zin om hier enorm reclame te gaan maken, maar wel wil ik jullie even vertellen over een speciale tentoonstelling die daar was. Namelijk de tentoonstelling ‘Fashion! A selection of Photographs from the Camera Work Collection’. Das een hele mond vol maar het komt simpelweg op het volgende neer: de mooiste modefoto’s ooit gemaakt van de grootste modefotograferen die er zijn of waren, allemaal bij elkaar in één hal.

Foto’s die ik ooit zag in één van de vele Vogue’s en ELLE’s die ik bewaar, of foto’s die zo iconisch zijn geworden dat iedereen ze eigenlijk wel kent. Bijvoorbeeld de foto van Kate Moss gemaakt door Peter Lindbergh in 1994, waarbij Kate in niet meer dan een half afzakkende tuinbroek magisch mooi de camera in kijkt. Of de foto ‘Arielle after her haircut’ van Helmut Newton uit 1982, waarbij Arielle haar armen over elkaar heeft, haar blote borsten te zien zijn en de snippertjes haar over heur boezem liggen. Beide foto’s hingen op enorm formaat aan de muur, en ik stond erbij en keer ernaar. En dan heb ik het nog niets eens gehad over het werk van Steven Klein, Man Ray en Richard Avedon. En ook niet over al het andere werk van fotografen waar ik nog nooit van had gehoord, maar die diepe indruk hebben gemaakt.

“Waarbij Arielle haar armen over elkaar heeft, haar blote borsten te zien zijn en de snippertjes haar over heur boezem liggen…”

Zoals ik al zei, starstruck. Ik weet nog hoe ik jaren en jaren geleden voor het eerst in Harrods in London liep, en daar opeens al die jurken en schoenen zag die ik altijd in de tijdschriften voorbij zag komen. Ze lagen en stonden daar gewoon! En ik kon ze aanraken! In het echt! Dat had ik nu ook een beetje bij die fashion expo. Als een kind zo blij liep ik naast Maurice die me alles vertelde over UNSEEN en terwijl hij vrolijk verder babbelde had ik allang bedacht dat ik dat weekend zeker terug gaan om op m’n dooie gemakje nog een keer het hele terrein af te gaan. Zo gezegd zo gedaan, en op zondagochtend stond ik er dus weer. Weer te gapen naar de foto’s, weer te bedenken hoe ik binnen een uur heel rijk zou kunnen worden zodat ik behalve kijken kijken ook echt iets kon kopen.

Kopen heb ik uiteindelijk niet gedaan, daar is mijn studenten- en freelancerbudget helaas niet toerijkend genoeg voor. Maar wel fietste ik tot twee keer toe vol met inspiratie terug naar mijn huisje. Mijn huisje dat tot de nok toe gevuld is met Vogue’s en ELLE’s, en die op hun beurt weer zijn volgeplakt met post-its en andere plakkers bij de mooiste foto’s van de grootste modefotografen, die ik minuten daarvoor, allemaal in het echt had mogen zien.

See you next week, L.

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties