0

Liesbeth Rasker blogLiesbeth is dol op mooie kleren en heeft een speciale liefde voor schoenen. Kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor ELLE en verblijdt ons elke zondag met een blog!

Jongens, er is iets raars gaande. Al weken aanschouw ik met stijgende verbazing hoe de ene na de andere modeblogger in alle ernst staat te poseren op een paar… Birkenstocks. That’s right, Birkenstocks. De monsterlijk lelijke ronduit lompe gezondheidssandaal waar zelfs Crocs-liefhebbers niets van moeten weten (denk ik, vermoed ik). Dergelijke outfitposts zijn standaard voorzien van teksten als ‘my beloved Birkenstocks’, ‘not very pretty but oh so comfy!, ‘my feet love me!’ of ‘the most comfortable and practical sandal in the world.’ Ik begrijp hier niets van op verschillende vlakken, dus laten we bij het begin beginnen.

Allereerst, oké over smaak valt niet te twisten, maar sommige kledingstukken worden toch wel unaniem lelijk gevonden en voor zover ik wist hoorde de Birkenstocks daar ook altijd bij. Verder moet je dan denken aan UGG’s en Crocs, die, net als de Birkies (zoals ze liefkozend genoemd worden. Of ‘Birks’. Ook vrij walgelijk) allemaal geroemd en geprezen worden om hun eindeloze comfort en gemak. Wat ik niet snap is dat Birkenstocks nu opeens het hokje ‘lelijk’ hebben verlaten en het hokje ‘hip’ hebben betreden. Why?

Ik bedoel halló we gaan toch zeker geen 800 euro uitgeven aan een paarse sandaal met bont waardoor je als een soort Hagrid door het leven gaat?!

De schuld van dit alles ligt volgens mij bij modehuis Céline. Hoe het heeft kunnen gebeuren weet niemand maar het merk kwam niet lang geleden met een soort Birkenstock gevoerd met bont. De fashion crowd kirde en gilde op het web over het vraagstuk: hot or not. Jaaaa HOT riep iedereen die –in mijn optiek- geilt op alles met een label en diep (of minder diep) van binnen een Anna Della Russo heeft schuilen die dol is op alles wat raar is. NOT riep ik. En met mij genoeg anderen – gelukkig. Ik bedoel halló we gaan toch zeker geen 800 euro uitgeven aan een paarse sandaal met bont waardoor je als een soort Hagrid door het leven gaat?! Ik wil veel accepteren in de naam van mode en onder de noemer kunst en artistiek, maar je kunt ook gewoon te ver gaan.

Hoe dan ook, de toon was gezet. De Birkenstocks waren opeens weer in volle glorie op toneel verschenen en was het bont van Céline voor de massa toch iets te raar (en lelijk. Om niet te vergeten duur.) de ‘gewone’ Birkenstock gaf tóch dat Céline-gevoel en was een stuk makkelijker te dragen en te betalen. Wel altijd net als op de catwalk van Céline gecombineerd met vrouwelijke kledingstukken en luxueuze stoffen, want de verpleegster-look of camping-look ligt altijd op de loer – aldus de bloggers die de Birks liefdevol in huis hebben gehaald. De bloggers kopiëren de bladen en vervolgens elkaar, consumenten kopiëren de bloggers en dan consumenten elkaar weer et voilà, een hype is geboren.

Waarom is dat lot niet net zo voor de Birks? Hoe zijn die wél fashion? Echt alleen maar vanwege Céline?

Maar wat ik nog steeds niet begrijp is het grotere vraagstuk dat hiermee gemoeid is. Namelijk, sinds wanneer is het oké om te kiezen voor comfort over looks? Voor zover ik weet gaan comfort en mode niet samen. Of naja, dat is misschien wat overdreven, maar denk aan ‘wie mooi wil zijn moet pijn lijden’ en je snapt m’n punt. Waarom werden en worden UGGS en Crocs geschuwd en verketterd omdat ze zo lomp, groot, onvrouwelijk, niet sexy, boers en ronduit lelijk zijn? Waarom is dat lot niet net zo voor de Birks? Hoe zijn die wél fashion? Echt alleen maar vanwege Céline? Is de invloed van het modehuis zó groot dat we massaal en vrijwillig vergeten dat gezondheidsslippers echt fucking ugly (fugly) zijn?

Weet je wat ik trouwens ook zo lelijk vind, die Balenciaga Buckle Boots. Ook die worden massaal ingeslagen maar werkelijk waar ik zag niet vaker zó’n lelijk en lomp paar schoenen. Afijn, het zal wel aan mij liggen want de trend dendert rustig voort en van een keerpunt lijkt geen sprake. Het wachten is nu op de eerste bloggers die Crocs tot fugly gaan bestempelen. Ik kijk in ieder geval nergens meer van op.

See you next week, L.

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties