0

Liesbeth is dol op mooie kleren en heeft een speciale liefde voor schoenen. Kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor ELLE en verblijdt ons elke zondag met een blog!

Oké eerlijk zeggen, wie van jullie lag afgelopen donderdag a la Apple-iPhone5-taferelen met slaapzak en gewapend met sultana’s en Red Bull voor de deuren van de H&M? Niets om je voor te schamen hoor, ik ben gewoon benieuwd. Zelf lag ik er namelijk niet, terwijl dit de eerste keer is dat ik het nog enigszins heb overwogen. Want man man, die Margiela-collectie zag er toch bijzonder veelbelovend uit.

Persoonlijk had ik mijn zinnen gezet op de zwarte enkellaarsjes met hak van plexiglas en de enorme oversized coltrui. Donderdagochtend echter ging ik naar documentairefestival IDFA waardoor mijn kansen op de topstukken jammerlijk verloren zijn gegaan, want toen ik om 13:00 uur de H&M eens binnenliep was het gros toch wel al vergeven. Misschien maar goed ook, want na aankoop van ‘De Laarzen’ heb ik toch geen rooie rotcent meer. Hoe dan ook, ik was dus zeer te spreken over deze samenwerking, terwijl meestal die designercollecties voor H&M me allerminst kunnen bekoren.

“Misschien maar goed ook, want na aankoop van ‘De Laarzen’ heb ik toch geen rooie rotcent meer…”

Waarom weet ik niet zo goed. Ik bedoel, Karl Lagerfeld, Stella McCartney, Viktor & Rolf, Lanvin, man ik zou m’n linkerbeen er voor opgeven om een stuk van een merk van dat allooi in huis te hebben. Maar ten eerste heb ik er iets op tegen dat iedereen meteen direct onmiddellijk weet waar ik mijn kleding heb gekocht. Die Lanvin-jurkjes van vorig jaar bijvoorbeeld waren zo herkenbaar en dan gaat voor mij de helft van de lol er eigenlijk wel al af. Een ander belangrijk argument is dat ik pertinent weiger om mezelf door een massa hysterische vrouwen heen te worstelen om met gebalde vuisten en bloedlip als toetje een bepaald kledingstuk te bemachtigen. Dat is niet wat winkelen leuk maakt. Ik wil graag m’n rust en m’n tijd nemen om door rekken kleding heen te gaan, elk stuk een blik kunnen geven en niet door druk van een stelletje kenaus om me heen maar blindelings naar de kassa te hoeven rennen.

Maar uiteindelijk ben ik zelf de enige die de dupe is van dat soort wellicht overbodige principes, want de designersamenwerkingen zijn een uitgelezen kans om bijzondere kleding in huis te halen. Zo’n samenwerking met Maison Martin Margiela bijvoorbeeld vind ik echt te gek. MMM is bij uitstek zo’n huis dat niet voor de massa is. Martin Margiela zelf maakte sinds de jaren ’80 furore door volstrekt tegen de gevestigde mode-orde in te gaan, en zette collecties in elkaar met absurde pasvormen, ritsen en stiknaden op zichtbare plekken, mouwen die onproportioneel lang waren en andere ontwerpen waar menig wenkbrauw een stuk noordelijker van ging staan. En niet alleen dat, mister Martin heeft zichzelf altijd in rookwolken gehuld door nimmer na zijn show ten tonele te verschijnen, interviews louter per fax te doen en na zijn vertrek in 2008 is nooit bekend gemaakt wie hem heeft opgevolgd.

“Ik weiger pertinent om mezelf door een massa hysterische vrouwen heen te worstelen om met gebalde vuisten en bloedlip als toetje een bepaald kledingstuk te bemachtigen.”

En al die mysterie en vernieuwendheid levert nu dus een mooie paradox op. Het voor iedereen beschikbare en übercommerciële H&M dat in zee gaat met een huis dat juist alles zo onconventioneel mogelijk wil doen. Ik vind het echt uitzonderlijk knap dat de collectie zo uitgesproken Margiela is, en tegelijkertijd toch menig vrouwenhart zal kunnen bekoren, en zelfs over het algemeen vrij draagbaar is. (Behalve die witte donsjas dan, want sorry maar zelfs met de beste wil van de wereld is dat dus gewoon nog steeds een winterdekbed dat je over je schouders heen hebt geslagen.)

Ah well, dit jaar heb ik dus ondanks mijn goede voornemens wederom niets in huis gehaald. Wat niet wegneemt dat ik nú al razend benieuwd ben naar wie de volgende gastontwerper wordt. Stiekem hoop ik op een schoenencollectie van mijn lieveling Giuseppe Zanotti, oeh of Louboutin! Als dat zo zou zijn, ga ik dus echt drie dagen van tevoren met slaapzak voor de deur liggen, met sultana’s en Red Bull ja. Apple, eat your heart out.

See you next week, L.

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties