0

Liesbeth is dol op mooie kleren en heeft een speciale liefde voor schoenen. Kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor ELLE en verblijdt ons elke zondag met een blog!

Inmiddels is De Week Van 12 September bijna voorbij. Maanden en maanden leek het allemaal te draaien om die ene dag. De dag dat alles anders zou worden. Tijd voor iets nieuws, iets anders, het roer om. Nee ik heb het niet over de iPhone 5, ik heb het over de verkiezingen.

Zelf ben ik vanwege m’n reis redelijk afwezig geweest van de tien miljoen debatten en voorlopig definitieve maar nog niet zekere prognoses voor de voorzichtige peilingen, maar het was louter verkiezingsgebrul dat hier de afgelopen weken de klok heeft geslagen. Persoonlijk ben ik dol op die debatten en kijk ik het liefst elke avond naar hoe ‘onze’ lijsttrekkers zich in allerlei bochten weten te wringen om hun best wel kuttte hervormingen toch heel aantrekkelijk te doen overkomen. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om de inhoud, dat is zo verantwoord, wat ook heel leuk is is om te kijken naar wat ze aan hebben. Uiterlijk is alles.

“Wat ook heel leuk is is om te kijken naar wat ze aan hebben.”

Voor politici dan hè. Want een verkeerd gekozen jasje jurkje broekje dasje kan grote gevolgen hebben. Of in ieder geval, kan een hoop stof doen opwaaien. In 2008 bijvoorbeeld ging Angela Merkel naar de opening van de nieuwe opera in Oslo en droeg eens iets anders dan de zo verfoeide saaie mantelpakjes en suf haar. Ze droeg een zeewier groene jurk met een enorm decolleté. Maar echt enórm. Haar boezem is ook vrij enorm en al snel ging het helemaal niet meer over die opera maar alleen nog maar over de tieten van Merkel. Zoiets is niet per ongeluk, zoiets is expres. Merkel werd steevast bekritiseerd op haar stoffige kleding en volgens mij is het een heel bewuste keus geweest om haar in zo’n laag uitgesneden jurk te doen.

Fidel Castro’s kleding is ook reden voor een hoop gepraat en geschrijf. De dictator wordt al sinds 2006 steevast in een joggingpak gezien. En zelfs in een exemplaar van het Amerikaanse merk Nike, wat opmerkelijk is gezien het handelsembargo dat al 40 jaar van kracht is tussen de VS en Cuba. Het lijkt wel alsof omstreden politici sowieso een voorkeur hebben voor een vast stramien wat betreft kleding. Kim Jong Il, opperhoofd van Noord Korea, was immer gekleed in een kaki soort safari achtig pak, en met zonnebril. En Mao Zedong, ook niet bepaald een lieverdje, kon je uitekenen in een grijs of groen pak met hoog gesloten hals – zo iconisch geworden dat men nu spreekt van een ‘Mao suit’.

“Het lijkt wel alsof omstreden politici sowieso een voorkeur hebben voor een vast stramien wat betreft kleding.”

Maar niet alleen dictators zitten vast aan een bepaalde kledingkeuze, want eigenlijk draagt elke politicus in de Westerse wereld ook altijd hetzelfde: een knisperend wit overhemd, donker goed gesneden pak, rode of blauwe stropdas. En dat is niet voor niets. Dergelijke kledij maakt een goede indruk. Het staat verantwoordelijk, netjes, beschaafd, en bovendien straalt het autoriteit uit. Onze Rutte, Wilders, Buma en Samsom doen precies hetzelfde, ze zullen zich ver houden van alles wat excentriek kan overkomen. Zoals Time Magazine ooit schreef: “You know who wears fancy duds? Divas and dictators.

Ik zou zo graag een keertje mee willen lopen met de kledingadviseurs van de Nederlandse politici. Want ik denk dus echt dat daar een hoop om te doen is. Zo droeg Jolande Sap tijdens het slotdebat een paars jurkje. Reden genoeg voor schrijver Johan Fretz zijn column in De Volkskrant af te sluiten met “Jolande Sap [...] droeg gister paars. Tijdens het slotdebat. Dat was geen toeval.” Of het echt een directe toespeling op Paars was weet ik niet, maar wel weet ik, net als met Merkel, dat het niet ‘zomaar’ is geweest. De kle(u)ren die je draagt zeggen iets over de boodschap die je wilt uitdragen. En of je nou Tim Cook bent en een nieuwe iPhone presenteert of Mark Rutte bent die de verkiezingen wint: kleren maken de man.

See you next week, L.

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties