0

Liesbeth is dol op mooie kleren en heeft een speciale liefde voor schoenen. Kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor ELLE en verblijdt ons elke zondag met een blog!

Dag lieve kinders, daar ben ik weer! Inmiddels bijna anderhalve week op Nederlandse bodem, maar met m’n hoofd nog steeds bij m’n mooie reis. Kun je heimwee hebben naar plekken die juist níet je thuis zijn? Want in dat geval, I has it. Big time. Maar goed, ik zal hierbij beloven dat ik niet de komende weken blijf oreren over alle fantastische dingen die ik heb meegemaakt, dus geen zorgen. Wel wil ik het vandaag even over iets hebben wat een van mijn favorietse onderdelen is geworden van het reizen. Namelijk, ‘Spot De Nederlander’.

Het spel is even simpel als vermakelijk: wees in het buitenland, kijk om je heen, spot de Nederlander, en probeer ze daarna af te luisteren voor bewijs. Zonder al te veel veren in m’n eigen reet te willen steken, ik ben hier dus heel goed in. Mijn niet-Nederlandse reisgenoten waren altijd stomverbaasd als ik binnen 1 seconde wist dat die mensen 250 meter verderop zeker weten Nederlanders waren. Ik weet niet precies wat het is, want het is niet alleen een algemene slechtgekleedheid, daar kom ik zo op terug, het is ook een bepaald Nederlands hoofd. Ofzo. Er is iets typisch aan de Nederlander. (Maar dat zeg ik zelf als Nederlander, ik weet eigenlijk niet of bijvoorbeeld Fransen ook direct andere Fransen herkennen.)

“Er is iets typisch aan de Nederlander.”

Iedereen die wel eens in het buitenland is geweest kan hier over meepraten. Want waar je ook gaat, of het nou de countryside van Mongolië is, de Chinese Muur in Beijing, of verlaten stranden in Rarotonga, op de een of andere manier is er altijd wel ergens een Nederlander te vinden. En met vinden bedoel ik zien, want je hoeft ze niet te zoeken of zoiets vermoeiends. Nederlanders zijn een reislustig volkje. Dat is goed. Maar Nederlanders zijn ook een verdomd slecht gekleed volkje. En dat is niet goed. Toegegeven, ik wil nog wel eens kort door de bocht dingen roepen, maar nu kan ik mijn uitspraak ook nog eens onderbouwen met een echt onderzoek. Want wat stond er deze week op nu.nl: “Nederland op een na slechts gekleed”.

Een niet nader te noemen ‘zoeksite voor vliegreizen’ ging te rade bij 12.000 ‘respondenten’, en wij goed bedoelende Nederlanders mochten ons verheugen met de één na laatste plaats. Zorgelijk, dat is wat het is. Het viel me op dat Nederlanders in het buitenland – nee wacht, voor we verder gaan: natuurlijk niet álle Nederlanders, maar sommige. Rustig jullie. Goed, het viel me dus op dat sommige Nederlanders een soort ‘het kan me allemaal niet meer schelen ik ben op vakantie’ mentaliteit krijgen. Dat is goed, vakantie is voor ontspanning, maar waarom moet dat meteen in de meest oncharmante onflatterende bloemenjurkjes?! En die verdomde witte legging heb ik ook vaker gezien dan goed voor me is.

“Maar waarom moet dat meteen in de meest oncharmante onflatterende bloemenjurkjes?!”

En dan is er nog iets. Want toeristen, naast Nederlanders zijn ook Duitsers hier erg goed in, wees mijn eigen bescheiden empirische onderzoek uit, zijn dol op dingen die ‘praktisch’ zijn. Bergschoenen, afritsbroeken, heuptasjes – allemaal. Je hóórt het ze denken: “oe we gaan naar China, daar zal het wel heel ongecultiveerd zijn dus we moeten ons goed voorbereiden en ten strijden trekken met Degelijke Kleding.” Nee. Nee nee nee. Kijk als je bergen gaat beteugelen en ander natuurgeweld gaat bewandelen is een schoentje met wat grip lang zo’n gek idee nog niet, maar wandelen door een stad en van markt naar winkel naar hotel slenteren hoeft écht niet met pikhouweel flaphoed en heupflacon.

Ergens snap ik de uitkomst van dat onderzoek dus wel. Wat niet weg neemt dat het een vrij beschamende uitkomst is. Wel fijn is dat Spot De Nederlander dus nog immer een fluitje van een cent zal blijven. En kiek an, zo maken we van een nadeel dus toch maar mooi weer even een voordeel. Wat zo’n reisje al niet met me doet!

See you next week, L.

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties