0

Liesbeth Rasker blogLiesbeth is dol op mooie kleren en heeft een speciale liefde voor schoenen. Kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor ELLE en verblijdt ons elke zondag met een blog!

Ik zit nu een maand of wat op Instagram en ik moet zeggen, het bevalt me wonderwel. Een foto zegt meer dan duizend woorden en soms is het heerlijk om geen willekeurige meningen in 140 tekens te hoeven lezen en je gewoon kunt kijken naar mooie plaatjes van knappe meisjes/mannen/schoenen/poezen. Nu is het zo dat de eerste dagen op een nieuw medium altijd een beetje wennen zijn. Je hebt nog geen volgers/vrienden/likers dus het lijkt alsof je in het luchtledige zit te praten, en bovendien ken je de spelregels nog niet. Bijvoorbeeld, op Twitter dient men geen complimenten te retweeten, op Facebook wordt het gewaardeerd de hoeveelheid baby- dan wel poezenfoto’s een beetje binnen de perken te houden en op Google+, tja dat weet ik eigenlijk niet. Hoe dan ook, er zijn regels, en die leer je al doende.

Oh kijk mij nou heel casual nonchalant op deze boomstronk zitten met perfecte lichtval…

Behalve nieuwe regels zijn er ook nieuwe gebruiken te ontdekken, zoals ThrowBackThursday, ook wel TBT. Voor zover ik begrijp is het oorspronkelijk ontstaan op Instagram, maar inmiddels lopen mijn feeds van FB en Twitter er ook behoorlijk vol mee. Het idee is even simpel als vermakelijk; je post een foto van jezelf van lang geleden, bij voorkeur in een ietwat gênante outfit of situatie. Goed voor de zelfspot en het vermaak van en voor anderen. Inmiddels is het alleen dusdanig uitgemolken dat de meeste mensen vooral foto’s posten van een week/maand/jaar geleden, en in een uitzonderlijk goede pose of look. Zo van, “oh kijk mij nou heel casual nonchalant op deze boomstronk zitten met perfecte lichtval en charmante bries door m’n haren 2 jaar geleden.” Dat is dus níet de bedoeling van TBT.

Types als Rosie Huntington-Whiteley en Candice Swanepoel doen dit graag, maar in mijn feed is model Bregje Heinen de absolute koningin van de ZTBT; de ZelfingenomenTBT. Sowieso slingert zij bij voorkeur foto’s van zichzelf en haar obsceen goede lichaam de social media kanalen op, maar dat terzijde. Ding is namelijk, op deze manier is TBT niets meer dan een verkapte manier van je goed geproportioneerde zelf nog eens extra in de kijker te zetten, en van dergelijke ijdeltuiterij is al meer dan genoeg te vinden, júíst op Instagram/Twitter/Facebook.

…door een foto te delen waarop te zien is hoe je als driejarige met stront tot aan je oren zit.

Sterker nog, om het narcistische gehalte iets naar beneden halen is het leuk om met TBT jezelf eens grandioos voor lul te zetten, door een foto te delen waarop te zien is hoe je als driejarige met stront tot aan je oren zit. Of als onhandige puber met je buitenboordbeugel vast zit aan een tak tijdens een verregende boswandeling. Of wanneer je met het schaamrood op de kaken en duizend stresspukkels met je eerste vriendje op de foto staat, met tussen jullie een meter ruimte uit angst elkaar per ongeluk aan te raken. Ik noem maar wat.

Nu ben ik bij uitstek iemand die dól is op nostalgie dus misschien dat ik me er daarom zo aan stoor en moet ik me er verder niet zo druk over maken. Maar toch zou ik willen pleiten voor met meer juist toepassen van TBT, voordat het net zo’n droeve dood zal sterven als #FF. FollowFriday, was bedoeld om volgtips te delen maar werd al snel misbruikt door eigengeilers om meer eigen volgers te vergaren door elke ontvangen FF obsessief in de RT te gooien (ik weet nu al dat mijn vader deze zin niet gaat begrijpen).

Ik weet nu al dat mijn vader deze zin niet gaat begrijpen…

Dus, foto’s dienen dusdanig lang geleden gemaakt te zijn dat je duidelijk in een andere fase van je leven zat (zonder zweverige inslag, ik bedoel thuiswonend – uitwonend, met beugel zonder beugel etc.). Liefst van vóór het digitale tijdperk, maar dat is enigszins afhankelijk van hoe oud je nu bent. En bij voorkeur met een gênant element, of juist heel mierzoet en übercute.

Dames en heren ik zou zeggen, prettige wedstrijd.

See you next week, L.

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties