0

Liesbeth Rasker blogLiesbeth is dol op mooie kleren en heeft een speciale liefde voor schoenen. Kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor ELLE en verblijdt ons elke zondag met een blog!

Afgelopen week was er weer een hoop bombarie omtrent modemerk Abercrombie & Fitch, met een hele anti-Abercrombie beweging en campagne als gevolg. Mocht het je allemaal ontgaan zijn, CEO Michael Jeffries heeft een paar nogal domme opmerkingen gemaakt, en krijgt nu de halve wereld over zich heen. “In every school there are the cool and popular kids, and then there are the not-so-cool kids. Candidly, we go after the cool kids. We go after the attractive all-American kid with a great attitude and a lot of friends. A lot of people don’t belong [in our clothes], and they can’t belong. Are we exclusionary? Absolutely.” Aldus Jeffries. En nee inderdaad, echt handig is anders. Desalniettemin vind ik het ronduit debiel dat iedereen nu op de achterste benen en met geslepen messen de moraal ridder aan het uithangen is, want let’s face it, Jeffries zegt hardop wat alle merken denken, maar niemand durft te zeggen.

“Desalniettemin vind ik het ronduit debiel dat iedereen nu op de achterste benen en met geslepen messen de moraal ridder aan het uithangen is…”

Allereerst wil ik trouwens even vermeld hebben dat deze uitspraken gedaan zijn in 2006. Ongetwijfeld staat Jeffries nog steeds achter deze strategie, maar is het niet een béétje vreemd dat hij op de brandstapel wordt gegooid voor iets wat hij zó lang geleden heeft gezegd? Hoe dan ook, terug naar de inhoud, er is namelijk nog meer aan de hand. Probeer maar eens in een A&F winkel een vrouwenbroek in maat 44 te vinden. Die zijn er niet. A&F verkoopt niets groter dan maat 42, en ja, dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden. Mensen met grotere maten dan de zogenaamde norm voor dat-wat-mooi-is worden resoluut geweerd uit de winkel, doordat ze simpelweg niets passen.

Jeffries heeft een marketingstrategie uitgerold die zich vrijwel volledig richt op het esthetische. Hij zegt daarover: “It’s almost everything. That’s why we hire good-looking people in our stores. Because good-looking people attract other good-looking people, and we want to market to cool, good-looking people. We don’t market to anyone other than that.’ Voordat het lijkt alsof ik Jeffries grootste fan ben, dat is niet zo. Ik vind absoluut dat het nogal kortzichtig is om je merk zo expliciet met mooie mensen te promoten, met als doel het binnenhalen van andere mooie mensen. Het is die laatste stap die het ingewikkeld maakt, want als je echt alleen maar mooie mensen als klant wilt, dat gaat natuurlijk wel wat verder dan enkel promoten met mooie mensen. Wat me echter dwars zit in de verontwaardigde reacties op tientallen fora en andere online uitingen, is de naïviteit die mensen blijkbaar hebben wanneer het gaat om de marketing- en reclamedoelen van alle grote modeketens.

“Voordat het lijkt alsof ik Jeffries grootste fan ben, dat is niet zo.”

Elke campagne van elk merk heeft een knap model in de hoofdrol. Een aantrekkelijk uiterlijk verkoopt beter en resulteert vaker in succes, bewijzen ook de vele onderzoeken die uitwijzen dat knappe mensen het doorgaans beter doen bij sollicitaties. Is het dan niet eigenlijk heel slim dat hij ook van al zijn klanten zo’n knap rolmodel wil maken? Ironisch genoeg is Jeffries zelf niet bepaald een van de knapste. Of eigenlijk, hij is nogal lelijk. Raar en hypocriet volgens bijvoorbeeld Fiona Hering in RTL Boulevard, maar is dat eigenlijk wel zo? Als je het mij vraagt is het juist alleen maar in zijn voordeel, aangezien hij dus niet zichzelf promoot, maar zijn uitspraken dus enkel en alleen zakelijk geïnterpreteerd dienen te worden.

En dan die tegenbeweging, ‘We are too beautifull to wear A&F.’ Doel van oprichter Mark Aink is vooral dat mensen zich bewust gaan worden van deze manier van marketing voeren en dat ze zich er tegen zullen gaan afzetten. Verder gebruiken ze zelf ook alleen maar super mooie mensen, “omdat A&F zegt alleen maar voor super mooie mensen te willen zijn, alleen onze definitie van super mooi wordt steeds breder naar mate de campagne vordert.” Wat dat verder betekent is me volstrekt onduidelijk en is als je het mij vraagt de meest hypocriete en vooral debiele redenatie ooit, maar soit.

“…als je het mij vraagt de meest hypocriete en vooral debiele redenatie ooit, maar soit.”

Lang verhaal kort, het is niet handig van Jeffries. Maar mensen moeten eens niet zo naïef zijn en inzien dat alle merken altijd vooral met knappe mensen geassocieerd willen worden, want dat verkoopt nou eenmaal beter – en dus blijkbaar zelfs als je een anticampagne doet. Hoe dan ook, leven en laten leven. En dan nu, om het allemaal een beetje gezellig te houden, even een half uurtje hier spelen. Want al die oppervlakkigheid heeft ook heus wel zo zijn voordelen.

See you next week, L.

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties