0

Liesbeth Rasker blogLiesbeth is dol op mooie kleren en heeft een speciale liefde voor schoenen. Kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor ELLE en verblijdt ons elke zondag met een blog!

Experiment: neem een willekeurig modeblad, of een willekeurige modesite, en zoek naar catwalkbeeld of naar een high fashion editorial. Laat deze beelden vervolgens zien aan een willekeurige (heteroseksuele) man, en let goed op wat hij zegt. Wedden dat het iets is in de trant van “ulg lelijk / belachelijk / geen gezicht / wie dráágt nou zoiets / zou jíj zo over straat gaan?”

Voorzien van een goed paar ogen die zeker niet in zijn broekzak zitten…

Ik deed dit experiment en mijn proefpersoon was een man van tegen de 30, voorzien van een goed paar ogen die zeker niet in zijn broekzak zitten, en verder is hij voorzien van een breed genoeg wereldbeeld om niet zomaar alles wat hem onbekend is af te doen als negatief. Daar zal het dus allemaal niet aan liggen. Ik liet foto’s zien van modellen als Gemma Ward, Bette Franke, Cara Delevigne en nog zo wat en vroeg hem wat hij van de dames in kwestie vond.

Bij 80 proecent van de foto’s was zijn oordeel overwegend negatief. “Dit is toch gewoon lelijk?” (over Bette in een shoot voor Allure magazine). Of, “Ja nee dit vind ik gewoon echt eng eruit zien” (over weer Bette backstage gefotografeerd bij Gucci fall ’12). De wenkbrauwen van Cara moesten het ontgelden, en Gemma werd alleen gewaardeerd op de foto’s waar ze er normaal (lees: saai) uitziet en op alle andere deed ze hem denken aan een alien.

Nu was het me wel al eerder opgevallen dat de gemiddelde man nou niet bepaald warm loopt voor het gemiddelde high fashion model. Overigens, voordat we verder gaan, ik maak een strikte scheiding tussen modellen als Doutzen en Rosie tegenover Gemma en Cara. De Victoria’s Secret dames zijn van een speciaal ras waar elke man de moeder van zijn kinderen direct voor zal verlaten en staan dus verder niet ter discussie. Waar ik het vandaag over heb zijn de meisjes die de afgelopen weken over de catwalks van de fashion weeks rondliepen. Das een heel ander verhaal namelijk.

“Gratenpakhuis en ik kan hier niets mee” zeggen de meeste heteroseksuele mannen…”

Nu is dat verhaal natuurlijk snel afgelopen wanneer je inziet dat de top onder de catwalkmodellen voorzien is van een absoluut minimale boezem, heupen net zo breed als het dijbeen van de gemiddelde Nederlandse vrouw, en een derriere die doorgaans niet tot nauwelijks aanwezig is. “Perfect om kleding zo neutraal mogelijk op te showen” zeggen de ontwerpers. “Veroorzakers van slecht zelfbeeld bij jonge meisjes” zeggen tegenstanders. “Gratenpakhuis en ik kan hier niets mee” zeggen de meeste heteroseksuele mannen die niets met de modewereld te maken hebben.

Mannen kijken bij zo’n catwalkbeeld of editorial niet naar de kleding, (mijn proefpersoon zei bijvoorbeeld “er geen seconde op te letten wat ze aan heeft”) maar kijken alleen maar met de graadmeter “zou ik ‘r doen ja of nee.” Ze kijken fundamenteel anders naar dergelijk beeld dan bijvoorbeeld ik dat doe. Misschien is het nog een verschil of je met een modeliefhebbende-bril kijkt, maar volgens mij stap ik nergens overheen wanneer ik stel dat mannen en vrouwen totáál andere visies hebben op wat mooi is qua mode en wat mooi is aan de vrouwen uit de tijdschriften.

“Nu wil ik best snappen dat zo’n uitgemergeld meisje niet enorm tot de verbeelding des slaapkamer spreekt…”

Nu wil ik best snappen dat zo’n uitgemergeld meisje niet enorm tot de verbeelding des slaapkamer spreekt, maar het bizarre is is dat ook het gezicht niet enorm gewaardeerd wordt. Proefpersoon was daar minder expliciet in maar ik vroeg het een andere man en die vond de meisjes van de catwalk ook niet knap. Vaak zelf lelijk. Ik snáp dat dus niet. Dat de kleding niet mooi gevonden wordt is tot daar aan toe, net als de make-up of haar. Maar dat maakt zo’n meisje dan toch niet lelijk? Afijn. Ik kom er dus niet uit. Je moet het zelf maar eens proberen, and, if you do, ik hoor graag wat de bevindingen zijn.

See you next week, L.

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties