0

Liesbeth Rasker blogLiesbeth is dol op mooie kleren en heeft een speciale liefde voor schoenen. Kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor ELLE en verblijdt ons elke zondag met een blog!

Experiment: vraag aan een vrouw wat haar lievelings outfit is uit eigen kast, vraag aan een man wat hij van die outfit vindt, en laat hem vervolgens zelf wat kleding voor haar uitkiezen geheel naar zijn eigen smaak. Hypothese: hij vindt de door haar uitgekozen kleding maar medium tot niks, en hij kiest voor haar een totáál andere outfit dan ze zelf koos.

Dit experiment is niet uitgevoerd, maar de vele gesprekken die ik over dit onderwerp met zowel mannen als vrouwen heb gehad zorgen ervoor dat ik best wel overtuigd ben van de juistheid van mijn hypotheses. Het is namelijk zo dat mannen en vrouwen vrijwel altijd een totaal verschillend beeld hebben van wat mooi is en wat niet. Dat dit nog wel eens ontevredenheid en teleurstelling bij de man wil veroorzaken komt doordat mannen de verkeerde overtuiging hebben dat vrouwen zich voor hen kleden. Dat is niet zo. Vrouwen kleden zich niet voor mannen. Ze kleden zich voor zichzelf, én voor andere vrouwen.

Bewijsstuk A wordt geleverd door de immense populariteit van kledingstukken als harembroeken, sleehakken, oversized broeken/truien/t-shirts, loafers en Acne-ish grote vormloze zakken. Het zijn allemaal stukken die geen enkel recht doen aan de vrouwelijke vormen, die geen spatje decolleté laten zien, die het feit dat we heupen hebben volstrekt verhullen – en toch lopen we er en masse mee en in weg. Precies die aspecten (vrouwelijkheid, kortweg) die elke man het liefst ziet bij een vrouw slaan we volledig in de wind, getuigen ook de blog van Leandra Medine a.k.a. The Man Repeller, waarmee we bij bewijsstuk B zijn aangekomen.

Haar blog is ongekend populair, en Leandra is met recht een Man Repeller. Vooruit ze is getrouwd (en zag er zo (klik hier) uit. Met biker jacket ja.)en die zin niet bijzonder geslaagd in het repellen, maar ze roept om het hardst dat ze haar benen/oksels/bikinilijn maar zelden scheert of waxt, ze draagt rokken over tuinbroeken in combinatie met een cowboyhoed en gebloemde wedges, en haar gezicht gaat vrijwel volledig make-uploos door het leven, net als haar haar dat niet vaak een borstel ziet. Klinkt als een holbewoner, maar is een van de meest stijlvolle en goed geklede vrouwen op aard.

Vrouwen kleden zich dus niet voor mannen. Ze kleden zich voor zichzelf. Omdat die harembroek zo goddelijk zit, die wedges zo comfortabel lopen, die oversized trui zo lekker is om in te verdwijnen, en die vormloze jurk is perfect voor wanneer je veel en lang moet tafelen of getafeld hebt (halló buikje). Daarnaast kleden ze zich voor andere vrouwen. Omdat andere vrouwen herkennen dat die wedges niet zomaar wedges zijn, maar dat dat wedges zijn van Charlotte Olympia, en die harembroek is van Balenciaga van een paar seizoenen terug, die vormloze zak is van Acne of Jill Sander en die grote trui is van Givenchy. Die vrouwelijke erkenning, dát is waar we het voor doen.

De man is makkelijk te bekoren; een kort rokje, hoge hakken, strak jurkje, push up BH, wat extra make-up et voila, men zal naar je omkijken. Dat is natuurlijk prima en best leuk voor een avondje uit, maar bij het imponeren van modevolk valt toch een stuk meer eer te behalen.

Ik heb wel eens horen zeggen dat wij vrouwen dan misschien wel allemaal lesbisch zijn. Onzin natuurlijk, en uiteraard gesproken door een man. Een man die denkt dat kleding puur en alleen om de ánder gaat, terwijl dat juist lang niet altijd het geval is. We houden van kleren omdat wíj ons er goed in voelen. Of omdat wíj het nou eenmaal leuk vinden om erkenning van gelijkgestemden te krijgen. En totdat er een bodycon dress wordt gemaakt die net zo lekker zit als een jumpsuit, of een hotpants die net zo comfortabel is als een harembroek, zullen de mannen wat onze kledij betreft toch echt aan het kortste eind blijven trekken. Deal with it.

See you next week, L.

(Beeld: Bruno Press)

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties