0

Liesbeth is dol op mooie kleren en heeft een speciale liefde voor schoenen. Kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor ELLE en verblijdt ons elke zondag met een blog!

Het wil nog wel eens gebeuren dat ik tijdens tergend saaie en bijna hersendodend nutteloze colleges volledig afdwaal, en meestal beland bij dingen als Net-A-Porter.com of TheOutnet.com. Zo zat ik donderdagmiddag bijna drie uur te luisteren naar een docent die zelf ook geen idee heeft wat ze daar deed, en ik was dus bijna 3 uur bezig met spelen op het internet. Uren kan ik pagina na pagina bekijken vol schoenen tassen jurken rokken jassen en wat niet al. En terwijl ik keer op keer op next page klikte, merkte ik voor de zoveelste keer diep onder de indruk te zijn van hoe absurd duur sommige dingen wel niet zijn.

Koning van dure spullen is zonder meer Balmain. Dit merk weet het voor elkaar te krijgen om een simpele witte tanktop voorzien van hard-hitting cattle-embossed hardware (wat dat dan ook mag zijn) zonder blikken of blozen voor $ 975,- te verkopen. Of een ‘silk and lurex scarf”, daar mag u gewoon rustig $ 2225,- voor neerleggen. Verder vinden we bij TheOutnet.com een jasje dat eerst $ 34,760 was, maar nu voor een schamele $ 6952,- de jouwe kan zijn, of een kek mini-jurkje voor ruim 5000 dollar waar eerst $ 26,950 voor betaald moest worden. Koopje toch! Kijk, ik zal de laatste zijn die niet ziet dat er in sommige stukken eindeloos veel manuren gaan en dat er bovendien heel veel bijzonder materiaal in is verwerkt. Maar een tanktop voor bijna 1000 dollar, hou óp met me hoor.

“Maar een tanktop voor bijna 1000 dollar, hou óp met me hoor…”

Dat mensonterend saaie college was eindelijk afgelopen en daarna stapte ik in de trein naar Haarlem, alwaar ik naar een borrel ging van horlogemerk Jeager-LeCoultre. In de prachtige winkel vlak achter de Grote Markt stonden allemaal chique mensen (vooral mannen) in pak, en ondanks hun grote mensen kleding waren het allemaal kleine jongetjes, die kwijlend door de winkel liepen te kijken naar al het moois. Ik was daar met twee vrienden, allebei niet vies van een knap klokkie om den pols, en het ene na het andere horloge werd even gepast, waarbij ik zelf ook opeens een Rolex met oudroze wijzerplaat om kreeg gedaan. “Deze is echt wat voor jou,” aldus de winkelmeneer. Mijn vriend knikte instemmend en wist me ook nog even te vertellen dat ‘ie “ook eigenlijk heel betaalbaar is. Deze zal zo rond de 4000 euro kosten.”

Juist. Reuze betaalbaar. Maar in vergelijking met de andere klokken had ‘ie zowaar nog gelijk ook, want niet veel later ging er een horloge rond met een prijskaartje van 75.000 euro. I kid you not. Das dus gewoon bijna een ton. Voor een horlóge! Net als je denkt dat Balmain een tik van de molen heeft gehad zit je dus opeens in de wereld van de uurwerken, waar een beetje indrukwekkend exemplaar al snel dat soort bedragen doet.

I kid you not. Das dus gewoon bijna een ton. Voor een horlóge!

Ik snap dus echt oprecht niet hoe het mogelijk kan zijn dat iets zo duur is. Dat snap ik niet bij het jasje van Balmain maar ook niet bij een horloge van Jeager-LeCoultre of Rolex. Dat er mensen zijn die het kunnen en willen betalen zal allemaal best, maar wat ik me afvraag is hoe de waarde van een product, wat voor product ook, zo krankzinnig hoog kan zijn. Het gaat niet meer over veel geld, maar over echt écht veel geld. Daar kun je een hypotheek voor afsluiten, jarenlang van leven, studieschulden afbetalen of weet ik veel, maar in ieder geval een stuk meer dan een fucking horloge kopen.

Mocht ik ooit in de positie komen dat ik over dat soort bedragen beschik (wat als schrijvende freelancer echt reuze ontzettend enorm realistisch is) ga ik een eindeloze reis om de wereld maken, m’n studieschuld afbetalen, en oké toegegeven, misschien een tasje van Céline kopen. Misschien dat ik nu wel vast een beetje kan zoeken welk model ik dan precies wil, en waar mijn wereldreis zal beginnen. En ach, zo komen we die colleges prima door.

See you next week, L.

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties