0

liesbeth blogLiesbeth is dol op mooie kleren en heeft een speciale liefde voor schoenen. Kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor ELLE en verblijdt ons elke zondag met een blog!

Deze week verscheen er op Nu.nl een bericht over een onderzoek naar fake designeritems. “Driekwart van de 2.015 ondervraagden geeft aan wel eens bewust een kopie te hebben gekocht van een designeritem.” Deze driekwart deed dat om verschillende redenen, maar de helft doet dat omdat ze de echte variant niet kunnen betalen. Nu moet ik oppassen niet heel moralistisch of snobistisch over te komen, maar ik begrijp dus echt niets van het kopen van zulke nepperds.

Laten we voor het gemak ons even richten op namaaktassen. Stel, je wil net als bijna ieder andere vrouw op aard een Chanel 2.55. Maar stel, je hebt even niet 3000 euro rondslingeren om daaraan uit te geven. Niet geheel onbegrijpelijk, net als dat het verlangen naar een 2.55 ook niet onbegrijpelijk is. Maar wat voor mij wel onbegrijpelijk is, is dat je dan besluit een nepperd te kopen. Zoals ik vorige week ook al schreef zijn dergelijke producten zo kostbaar omdat je nou eenmaal veel geld moet neerleggen wanneer je kwalitatief goede spullen wilt hebben. Dit soort tassen worden vaak grotendeels met de hand gemaakt, en de materialen zijn van hoogstaande kwaliteit. Koop je een nepperd dan zijn je ritsen van plastic en het ‘leer’ is dat net zo goed, en bovendien zijn ze in elkaar geplakt in fabrieken of werkplaatsen met dramatische werkomstandigheden. Waarom is dat leuk?

“Stel, je wil net als bijna ieder andere vrouw op aard een Chanel 2.55.”

Nu kun je je afvragen waarom de echte variant dan wel leuk is, en eigenlijk hebben we het daar vorige week al over gehad. Zo’n tas staat voor een bepaalde droom of hoe je het ook wilt noemen, en dromen die uitkomen werken verdomd zaligmakend. Maar stel nou dat je dus niet in de financiële mogelijkheid bent om die droom uit te laten komen, of dat je gewoon reteslecht bent in sparen. Waarom dan je droom vervangen voor een soort nep-droom? Waarom dan kiezen om niet toch die echte droom achterna te gaan, maar in plaats daarvan te opteren voor een vluchtig en onbevredigend antwoord op iets waar je eigenlijk intens naar verlangt? Is het dan niet veel logischer om die echte droom te laten voor wat ‘ie is, en uit te gaan kijken naar een wel haalbaar exemplaar?

En dat brengt ons bij winkels als Zara, waar voor ieders budget wel wat te vinden is, en waar de collecties grotendeels als niet helemaal zijn gebaseerd op de Grote Merken. Is dat dan niet net zo goed fake is de vraag, maar volgens mij is dat niet het geval. Tuurlijk sommige items zijn zó letterlijk gekopieerd van Céline of Isabel Marant (bekijk de collecties van die merken eens en leg ze naast de stukken van Zara, de overeenkomsten zijn dikwijls stuitend), maar meestal koop je bij Zara dingen die vooral ‘gebaseerd zijn op.’ Zara pretendeert nergens dat ze iets anders verkopen dan Zara, en bovendien zijn de materialen nog altijd beter dan bij achterbak-nepperds.

“Tuurlijk sommige items zijn zó letterlijk gekopieerd van Céline of Isabel Marant…”

Ik kan volgens mij naar waarheid zeggen dat ik nog nooit een namaak heb gekocht, en dat wil ik ook graag zo houden. Wel ben ik vaak genoeg in de verleiding geweest. Afgelopen zomer bijvoorbeeld liep ik over een enórme fake market in Shanghai, en al die Céline Luggage Bags die daar stonden maakten we vreselijk hebberig. Maar een ‘goede’ fake kost ook al snel rond de 300 euro, en voor dat geld heb je weer bijna een echte Marc Jacobs. En met deze redenering wist ik mezelf nogmaals te overtuigen dat nep kopen echt geen goed idee is.

Goed, lang verhaal kort; koop geen nep. Doe het gewoon niet. Het is altijd zonde van je geld, en heeft dezelfde werking als de enorme drang naar fast food: voor éven ben je reuze bevredigd, maar al snel is dat gevoel weg en verlang je naar een echte maaltijd. Of een echte tas dus.

See you next week, L.

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties