0

Liesbeth Rasker blogLiesbeth is dol op mooie kleren en heeft een speciale liefde voor schoenen. Kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor ELLE en verblijdt ons elke zondag met een blog!

Het is natuurlijk al duizendmiljoenmiljard keer gezegd maar spuit elf hier wil er ook nog even wat over zeggen: social media geven een vertekend beeld van de realiteit. Onze levens zijn geweldig want we kopen elke week nieuwe Isabel Marant-schoenen en Chanel-tassen, we eten alleen maar in fancy tenten als George en Lion Noir, cocktails drinken we niet maar ‘doen’ we, en dan bij voorkeur in high profile places als Momo’s, Door74 en Bocinq.

“Om je eerlijk te zeggen kan ik me helemaal groen en geel ergeren aan die doorgeslagen ‘eat healthy’ trend…”

Vooral als het om eten gaat willen we graag de boel anders voordoen dan werkelijk het geval is. Klassiek voorbeeld in dezen is de internethit ‘women laughing alone with salad’. In 2011 kwam de website The Hairpin met een artikel vol stockphotos van dolgelukkige vrouwen die met een grote glimlach een hap van hun salade nemen. Die foto’s worden vooral gebruikt door allerlei diëten die willen laten zien hoe ontzettend gelukkig je wel niet wordt van gezond eten. In alle eenvoud en spijker-op-de-kop-heid (echt ga er maar eens op letten hoe vaak je zulke beelden ziet in alledaagse reclame-uitingen) ging het artikel min of meer direct viral en tegenwoordig zijn de dames een vrij bekend internetfenomeen met de bijbehorende spin-offs en spoofs.

Hilarisch, ja. Maar ook totaal onrealistisch, en niet te vergeten krankzinnig gendergekleurd – maar dat laatste terzijde. Om je eerlijk te zeggen kan ik me helemaal groen en geel ergeren aan die doorgeslagen ‘eat healthy’ trend die nu gaande is. Echt er gaat geen dag voorbij zonder dat ik op Twitter of Instagram een foto zie van een bakje biologische ecologische rechtsdraaiende (?) sojamelk of havermout, met biologische vezelrijke speltmuesli, bosbessen en frambozen, chiazaad en lijnzaad, en om het écht ‘lekker’ te maken wat 100.000 % pure chocoladevlokken. “Het is net een toetje.” Uh uh.

“En een ‘healthy snack’ is gewoon een contradictio in terminis.”

Laatst kreeg ik weer vlekken in m’n nek toen iemand een foto plaatste van een bakje met niet meer dan 15 bosbessen en als onderschrift “Lekker smullen. #blueberries. #healthy.” Weer iemand anders kwam met een foto van een klein bordje met daarop, en ik overdrijf niet, één tomaat, twee lepels hüttenkäse, en dan nog wat blokjes komkommer. Het onderschrift: “Todays dinner was so good! #getfit #getclean #getready #eathealthy #eatgood.” Los van de grandioze haat die ik heb voor die hashtags, 15 bosbessen, lekker smullen? Echt hou óp met me hoor.s

Of dat idiote gedoe over hoe lekker biologisch volkoren speltbrood wel niet is. Ik heb het geproefd en laten we elkaar geen mietje noemen, echt brood is nou eenmaal lekkerder. Veel en veel lekkerder. En een ‘healthy snack’ is gewoon een contradictio in terminis. Een bakje komkommer of 7 minitomaatjes is geen snack. Een snack is een Mars of een Twix, een zak snoep of iets uit de frituur. Healthy snacks zijn onzin.

Kijk iedereen moet het natuurlijk lekker zelf (w)eten, en ik kan er ook voor kiezen om dergelijke mensen subiet te ontvolgen, maar al met al is de huidige #gethealthy trend mij iets te agressief aan het worden. Denk niet dat ik geen voorstander ben van gezond eten, dat ben ik wel. Sterker nog, in de strijd tegen de kilo’s volg ik sinds kort een dieet en ik doe zelfs een soort van aan sporten (daarover een andere keer meer).

“Ik wil liever een kroket dan een komkommer en ik vind havermout niet te beuken…”

Maar ondertussen verlang ik alleen maar naar frietjes, kroketten en kaas want dat gezonde eten vind ik maar saai en stom. En door al die ‘thinspiration’ en ‘fitspiration’ posts van iedereen zie ik alleen maar de rooskleurige kant van het verhaal en lijkt het alsof het voor de hele wereld behalve mij haalbaar is om in shape en op gewicht te komen.

Dus hier is de andere kant van het verhaal. Diëten is hartstikke moeilijk, sporten moet je maar net de discipline voor hebben, ik wil liever een kroket dan een komkommer en ik vind havermout niet te beuken. Ik zeg het hier en ik zal het nog wel eens wat vaker op mijn social media-kanalen zeggen: #GetCleanMyAss #IkWordLieverDikEnGelukkig.

See you next week, L.

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties