0

Liesbeth is dol op mooie kleren en heeft een speciale liefde voor schoenen. Kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor ELLE en verblijdt ons elke zondag met een blog!

Eerder dit jaar deed een niet nader te noemen kledingverzamelfonds een onderzoek naar hoe en wat vrouwen bewaren wat betreft kleding. Het bleek onder andere dat een kwart van de ondervraagde vrouwen ‘toegeeft’ wel 4 verschillende kledingmaten te hebben gehad over de afgelopen paar jaar. En 1 op de 12 vrouwen heeft verscheidene maten nog steeds in haar kast hangen.

Dat doe ik dus ook. Sterker nog, ik heb standaard alles van maat 34 tot en met 42 in de kast hangen. En niks niet over de afgelopen paar jaar, ik denk dat ik de afgelopen paar maanden wel al 4 verschillende kledingmaten heb gehad. Ik ben dramatisch slecht in gezond eten en verafschuw de sportschool, maar heb soms een fase waarin ik resoluut besluit om ‘de komende week op soepdieet te gaan’ en dan pas ik zonder morren wel weer in die 36, terwijl ik eigenlijk een 38 ben.

“Sterker nog, ik heb standaard alles van maat 34 tot en met 42 in de kast hangen…”

Die broeken in maat 34 en 36 koester ik desondanks, want dat zijn m’n skinny jeans. Waarbij je skinny jeans moet lezen op de manier van Sex and the City. In de aflevering ‘The post-it always sticks twice’ in SE6 kan Miranda na jaren van niet passen eindelijk weer een bepaalde broek aan, die ze nooit heeft weggegooid omdat die broek haar motivatie was om toch nog even die laatste paar kilo’s kwijt te raken. Dat lukte haar door zwanger te raken, een alleenstaande moeder te worden en daardoor geen tijd meer te hebben om te eten, waarop Samantha zegt – en daar sluit ik me graag bij aan- “oh, that’s a diet I won’t be trying.”

Nu moeten we onszelf even de vraag stellen: ‘is dit erg?’ Is het erg dat we wanhopig en hopeloos vasthouden aan kleding waar we niet meer in passen? Ja, zegt psychologe Linda Papadopoulos (wie kent ‘r niet) naar aanleiding van het onderzoek. Het bewaren van te kleine kleding is volgens haar eerder pijnlijk dan goed, en we zouden beter afzijn als we die kleding weggeven aan kledingfondsen (dat het onderzoek is uitgevoerd door zo’n kledingfonds is natuurlijk geheel toevallig.)

“Is het erg dat we wanhopig en hopeloos vasthouden aan kleding waar we niet meer in passen?”

Graag zou ik roepen het er heel erg niet mee eens te zijn, maar ergens heeft ze wel een punt. Jaren en jaren geleden stond er een artikel in LINDA. van een vrouw die 20 jaar lang van dieet naar dieet ging en bij heeft gehouden hoeveel ze nou steeds was afgevallen en weer aangekomen. Het resultaat aan het eind van de rit; min of meer exact hetzelfde gewicht als 20 jaar geleden, maar wel 20 jaar lang steeds met afvallen bezig zijn geweest. Is dat het waard? Nee, waarschijnlijk niet.

Vrouwen, meisjes, en misschien zelfs ook wel mannen en jongens, zijn altijd bezig met hun gewicht. Een artikel dat eerder deze week verscheen hier op ILFN over ‘plus size model’ Robin Lawly riep een stortvloed aan reacties op, en sowieso is het hele dunne of dikke modellen een ontzettend hot topic. Ik wil hier nu een beetje afzijdig blijven van dat onderwerp want daar is deze blog niet lang genoeg voor, maar wel zou ik willen pleiten voor minder ‘gedoe’.

“Maar wel zou ik willen pleiten voor minder ‘gedoe’…”

Minder gedoe over dik of dun, en minder gedoe over kledingmaten. Iedereen wil altijd wel nét even die paar kilootjes minder, ik ook, maar ik roep dat al jaren en heb nog steeds geen maatregelen genomen. Wil ik het dan wel echt? Of ben ik gewoon zo gewend geraakt aan dat verlangen dat ik er maar in blijf hangen?

Dus, bewaar die broeken om sentimentele redenen, niet omdat je ze ooit weer wil passen. Bedenk je goed dat als je er eenmaal aan begint er voor altijd een stemmetje in je hoofd blijft zitten dat je blijft influisteren dat er nog een paar kilo af moet. Je wilt niet 20 jaar lang bezig zijn met iets zonder resultaat. Je wil gewoon tevreden zijn met hoe je eruit ziet, ook al is dat soms moeilijker dan afvallen. En om dan tot slot naast Samantha nog even een grootheid van weleer te quoten, ‘laat je niet gek maken’.

See you next week, L.

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties