0

Liesbeth Rasker blogLiesbeth is dol op mooie kleren en heeft een speciale liefde voor schoenen. Kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor ELLE en verblijdt ons elke zondag met een blog!

Het regende deze week onderzoeken met resultaten die ik op het eerste gezicht liever niet had willen weten. Zo bleek uit Brits onderzoek dat de gemiddelde vrouw gedurende haar leven maar liefst 40.000 euro besteedt aan schoenen, en volgens weer een ander onderzoek wordt er een slordige 21.000 euro uitgegeven aan make-up en verzorgingsproducten. Das bij elkaar dus ruim 60.000 euro. Ik ben de laatste die het belang van schoenen en make-up zal onderschatten maar meine gute, 60.000 piek, dat is wel echt een hele hoop en gezien mijn eigen koopgedrag wat betreft die onderwerpen vrees ik dat ik nog wel hoger uitkom dan 60K. Is dat erg?

Mwaw. Medium. Om te beginnen zijn dat soort onderzoeken en uitkomsten natuurlijk redelijk suggestief. Die 60K is verspreid over een heel leven en ervan uitgaande dat je 80 jaar oud wordt en vanaf je 20e alles zelf betaald, dan heb je het over 60.000 / 60 = 1000 per jaar, / 12 = 83 euro per maand, en kijk dat is al een stuk beter te behappen. Het is het aloude verraderlijke karakter van relatief kleine bedragen die als je ze bij elkaar optelt opeens monsterlijk hoog zijn.

Zo stak ik op moment van schrijven precies 5 maanden, 14 dagen en 5 uur geleden mijn laatste sigaret op (ik heb een app die dat voor me bijhoudt, ik zet heus zelf geen turfjes hoor). Een pakje kost nu geloof ik 6 euro, en in die 5 maanden niet roken heeft mij dat een verbazingwekkende €1056,02 opgeleverd. Dat is dus écht heel veel geld voor 5 maanden iets niet doen. En bij de Zara of H&M gaat een vergelijkbare vlieger op. Een broek van 30 euro, truitje 20 euro, paar schoenen 60 en een ketting van 25. Allemaal prima prijzen maar eenmaal bij de kassa mag je toch opeens 135 euro afrekenen en dat is dan weer best veel voor even een klein rondje Zara.

Terug naar het onderwerp waar we mee begonnen. Kijk die schoenen ga ik niet eens over beginnen want die 40.000 haal ik makkelijk en ga ik hoogstwaarschijnlijk zelfs overheen. Die beautyproducten dan. Persoonlijk gebruik ik dure foundation (van Lancôme) en dure dagcrème & serum (van Estée Lauder), maar verder is mijn badkamer en toilettas gevuld met spullen van Dove, Hema en Maybelline. Het onderzoek wijst uit dat die 21.000 niet veroorzaakt wordt door merkspullen, maar juist door alledaagse producten, en dan met name gezichts- en reinigingsdoekjes. Nog steeds hebben we het dan over zo’n 30 euro per maand en nog steeds vind ik dat wel te begrijpen. Wat me trouwens wel opviel was dat bleek dat de ondervraagden ongeveer 38 gezichtsproducten per jaar kopen. Per jaar! Dat lijkt me dan wel weer heel veel opeens.

Kijk de grap is natuurlijk dat álles heel veel is als je het gaat bekijken op een mensenleven. Al je boodschappen, al je etentjes, al je kattenvoer, alle glazen wijn (oh jezus ik wil echt niet wéten hoeveel dat voor mij is). Maar ook je salaris. Zeg je verdient een keurige maar niet overdreven 2000 euro per maand, das 24.000 per jaar. Dan reken ik nog niet eens mee dat je allerlei loonsverhogingen belastingteruggave en wat niet al gaat krijgen maar doe die 2000 euro keer diezelfde 60 als hierboven en dan kom je goddomme uit op bijna ANDERHALF MILJOEN euro. Dát is pas veel geld. Eigenlijk is die 40.000 dan nog maar een schijntje. Dus samenvattend, 40K is kinderspel, daar kan nog best een schoentje of twee bij. Wanneer ging die Zara ook alweer open?

See you next week, L.

(Beeld: Bruno Press)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties