0

AvocadosAvocado’s zijn de vrucht van een avocadoboom. Ze rijpen pas als ze van de boom zijn gehaald en worden dan zo zacht als boter. Boter is ook een goede vergelijking: avocado’s zijn behoorlijk vettig.

Aangezien avocado’s een vrucht zijn van een boom wordt het gezien als fruit, maar in veel landen wordt het daarentegen gebruikt als groente. Bij wat voor een categorie het hoort, laten we daarom maar even in het midden. De avocado is in ieder geval heel erg gezond (en lekker!) en daar gaat om. Waarom de vrucht dan zo goed voor je is? Lees dat hier beneden!

1. Zoals wij al eerder zeiden, zitten er veel vetten in een avocado. Dit zijn echter goede vetten die het lichaam nodig heeft. Dit zorgt voor een verhoging van het HDL-cholesterolgehalte, wat op haar beurt weer bescherming biedt tegen de schadelijke gevolgen van vrije radicalen.

2. Avocado’s zorgen voor een gezond hart. Studies hebben aangetoond dat oliezuur (waar een avocado vol mee zit) een positieve uitwerking op het hart heeft. Ook zit de vrucht vol met omega-3, een supplement wat mensen met hart- en vaatziektes vaak slikken.

3. De combinatie van voedingstoffen in avocado’s (vitamines C en E, carotenoïden, selenium, zink, fytosterolen en omega-3) zorgt voor een effectieve ontstekingsremmende werking. Mensen met artrose (gewrichtsslijtage) of reumatische artritis (een ontsteking in de gewrichten) hebben hier bijvoorbeeld ook baat bij.

4. In de vrucht zitten wel 18 essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om eiwitten te vormen. Ons lichaam neemt dit dankzij de vele vezels die de avocado bevat veel makkelijker op dan het eiwit wat in bijvoorbeeld vlees zit. Een goede vleesvervanger dus!

5. Er zitten veel carotenoïden in avocado’s. Dit heeft een positief effect op je ogen (denk aan de Engelse naam voor wortel: carrot). Ook stimuleert het stofje het immuunsysteem.

6. Probeer je zwanger te worden of ben je zwanger? Avocado’s hebben dankzij de carotenoïden een gezonde uitwerking op het voortplantingssysteem.

Avocados

(Beeld: Bruno Press)

(Tekst: Indra Jager)

(Beeld: Bruno Press)

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties